EYT'liler bankaların promosyon tekliflerini kabul etmesin! Uzmanı uyardı: Bu yazı mutlaka okunmalı

EYT'liler bankaların promosyon tekliflerini kabul etmesin! Uzmanı uyardı: Bu yazı mutlaka okunmalı

İlk etapta 2 milyon 250 bin kişinin emekliye ayrılması beklenen EYT düzenlemesinin ardından bankalar yeni emeklileri kapmak için promosyon yarışına girdi. Emeklilerin banka promosyon tekliflerini kabul etmeden önce dikkat etmeleri gereken bazı hususları anlatan sosyal güvenlik uzmanı Murat Bal, kritik bir uyarıda bulundu: İşte, bankaların promosyon ücret tekliflerinde dikkat edilmesi gerekenler...

Emeklilikte yaşa takılanlara (EYT) yönelik hazırlanan kanun teklifi, TBMM'de onaylanarak yasalaştı. EYT yasası ile 2 milyon 250 bin çalışan emekliye ayrılacak. EYT düzenlemesiyle Türkiye'deki toplam emekli sayısı 15 milyon 950 bine yükselecek.

Bankalar da yeni emekli olacak vatandaşları müşterileri olmaları için çeşitli kampanyalar düzenleyip cazip teklif sunuyor. Bankaların en büyük kozu ise emekli maaşı promosyonu.

Emeklilerin bütçelerine önemli katkı sağlayacak maaş promosyon miktarları ile ilgili konuşan sosyal güvenlik uzmanı Murat Bal, konuyla ilgili şunları söyledi:

sgk-uzmani-murat-bal.jpg

"PROMOSYON ÜCRETLERİ YÜKSELEBİLİR, ACELE ETMEYİN"

"Bildiğiniz gibi normal promosyon anlaşmalarıyla EYT'lilerin promosyon anlaşmaları arasında çokta büyük bir fark yok. Fakat şöyle bir durum var. EYT bir anda milyonlarca kişinin yararlanacağı bir şey olduğu için bu sebeple promosyon rakamlarının daha yüksek seviyeye çıkabileceğini söyleyebiliriz.

Bu ay itibarıyla yaklaşık olarak 1.5 milyona yakın bir başvuru bekleniyor. Burada EYT'liler en önemli olarak mutlaka ve mutlaka hemen bir tercih yapmamalı. Öncelikle bankalar bildiğimiz gibi zaman içinde birbiriyle rekabet haline girerek promosyon rakamlarını arttırıyorlar.

Yani EYT'liler ilk açıklanan promosyona hemen aldanmaması gerekiyor. EYT vatandaşlarımız biraz daha beklemeli. Promosyonlar zaman içinde daha da yükselecektir. Bütün bankaların promosyon rakamlarını duymaları gerektiğini düşünüyorum.

Şu an itibarıyla bankalar 7 bin 500 - 8 bin lira civarında promosyon ödemesi gerçekleştiriyorlar. Ben bu seviyenin 15 bin liralara kadar artacağını düşünüyorum. Bunu zaman içerisinde göreceğiz ama 20 bin liralara kadar promosyon ödemesi miktarı olacağını düşünüyorum. Dediğimiz gibi EYT'liler bu noktada biraz sabırlı davranmaları gerekiyor.

BDDK toplu olarak gerçekleştirilen EYT görüşmelerini yasakladı. EYT'liler o yasaklara uygun olarak bireysel başvuru yapacaklar. Fakat toplu başvuru yapma hakkı olsaydı. Biraz daha yüksek promosyon rakamları konuşuyor olabilirdik. Maalesef şu anda bu mümkün değil. EYT'liler bireysel olarak başvuruda bulunacak ama EYT'linin rakam üzerinden bir pazarlık yapma hakkı bulunmuyor.

Çünkü bankalar açıkladıkları sabit rakam üzerinden anlaşmada bulunuyor. Yani bankalar bir müşterisine başka promosyon diğer müşterisine başka promosyon sunamıyor. Ama BDDK'nın kararı olmasaydı, toplu görüşme olsaydı. Promosyon rakamları daha yüksek seviyelere gelebilirdi. Bu kararın yeni alındığı için değişme ihtimalinin de zayıf olduğunu düşünüyorum."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN