Asgari ücret mutfak enflasyonunun altında kaldı

Asgari ücret mutfak enflasyonunun altında kaldı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in Cumhuriyet Tarihi'nin en yüksek asgari ücreti diye açıkladığı rakamlar vatandaşın mutfak enflasyonunun çok altında kaldı. Bilgin'in 455 dolar olarak duyurduğu rakamın yanlışlığı tartışılırken asgari ücrete yapılan yüzde 100'lük zam Türk-İş'in yüzde 137 olan yıllık gıda enflasyonunun çok altında kaldı. İstanbul enflasyonu ve TÜİK'in gıda enflasyonu da asgari ücret artışını sollamış oldu.

Asgari ücretteki 6 aylık yüzde 54,7’lik, bir yıllık yüzde 100’lük artış, farklı kurumların açıkladığı gıda enflasyonunun altında kaldı. Geçtiğimiz yıl sonunda 4 bin 97 TL olan açlık sınırı kasım itibariyle yıl sonuna göre yüzde 90 oranında artış göstermişti. TÜRK-İŞ'e göre kasımda yıllık gıda enflasyonu yüzde 137,38 olarak gerçekleşti.

TÜİK'e göre kasımda gıda enflasyonu yıllık yüzde 102,55 seviyesinde bulunurken İstanbul Ticaret Odası verilerine göre, İstanbul'da perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi kasımda yıllık yüzde 105 olarak gerçekleşti.

İSTANBUL ENFLASYONU DA ASGARİYİ SOLLADI

Geçtiğimiz yılın başında 4 bin 253 TL olarak belirlenen asgari ücretin, temmuz ayında 5 bin 500, 2023'te 8 bin 506 TL olmasıyla birlikte asgari ücretteki yıllık artış yüzde 100 oldu. Böylece asgari ücretteki artış miktarı Türk-İş'in 137,38'lik yıllık mutfak enflasyonu artış sınırının çok altında kaldı.

Öte yandan İstanbul enflasyonu ve TÜİK'in gıda enflasyonu da asgari ücret artışını sollamış oldu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN