Audi yönetimindeki tek kadın görevinden ayrılıyor

Audi yönetimindeki tek kadın görevinden ayrılıyor

Audi'de bir süredir kulislerde konuşulan ayrılık resmen doğrulandı. Tedarik ve Satın Almadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Renate Vachenauer, görevinden ayrıldı. Şirket, ayrılığın Vachenauer'in kendi isteği ve karşılıklı anlaşma ile gerçekleştiğini duyururken, görevi geçici olarak Üretimden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Gerd Walker'ın yürüteceği açıklandı. Kalıcı atama ise 2026'nın başında yapılacak.

Otomotiv Editörü

Audi, Volkswagen Grubu'nun premium kanadındaki en önemli markalardan biri olarak, yönetim katında önemli bir değişiklikle çalkalanıyor. Alman Bild ve Wirtschaftswoche gazetelerinin şirket içi kaynaklara dayandırdığı haberlere göre, markanın yönetim kurulundaki tek kadın olan Renate Vachenauer görevinden ayrılıyor. Bu önemli karar, bugün yapılan Denetim Kurulu toplantısında ele alındı.

renate-vachenauer-bmw.png

BMW'DEN AUDİ'YE GELMİŞTİ

Doktoralı bir elektrik mühendisi olan Vachenauer, dört yıl önce rakip marka BMW'den Audi'ye transfer olmuştu. Vachenauer, 1999'dan beri BMW'de çalışıyordu. İki yıldır Tedarik bölümünden sorumlu olan yönetici, şirketten ayrıldı.

Vachenauer'in ayrılığı, CEO Gernot Döllner'in göreve başlamasından bu yana yaşanan yönetimdeki dördüncü önemli değişiklik oldu. Daha önce de eski Satış Yöneticisi Hildegard Wortmann, eski Teknik Şef Oliver Hoffmann ve uzun süreli Tasarım Şefi Marc Lichte görevden alınmıştı. Bu nedenle Vachenauer'in ayrılacağına dair söylentiler bir süredir kulislerde zaten konuşuluyordu.

RESMİ AÇIKLAMA GELDİ: 'KENDİ İSTEĞİYLE AYRILDI'

Audi, yaptığı resmi açıklama ile bir süredir devam eden spekülasyonlara son noktayı koydu. Denetim Kurulu, Tedarikten Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Renate Vachenauer'in 15 Ekim itibarıyla kendi isteği ve karşılıklı anlaşma ile Audi ve Volkswagen Grubu'ndan ayrıldığını duyurdu.

Açıklamada üst düzey yöneticilerden övgü dolu mesajlar yer aldı. Denetim Kurulu Başkanı Manfred Döss, "Zorlu zamanlarda tedarik zincirlerinin dayanıklılığını ve sürdürülebilirliğini güçlendirdi" derken, CEO Gernot Döllner ise Vachenauer'in tedarik ağındaki ileriye dönük ortaklıklarla Audi'nin operasyonlarını güçlendirdiğini ve yenilikçi yeteneklerini artırdığını belirtti.

gernot-dollner-audi-ceo.png

PERDE ARKASI: UYUMSUZLUK VE PERFORMANS SORUNLARI

Resmi açıklamada "karşılıklı anlaşma" ve övgü dolu ifadeler yer alsa da, ayrılığın arkasında daha farklı nedenler olduğu iddiaları gündemdeki yerini koruyor. Alman Bild ve Wirtschaftswoche gazetelerinin ayrılık kesinleşmeden önce şirket içi kaynaklara dayandırdığı haberlerde, Vachenauer ile CEO Gernot Döllner arasında kimyasal bir uyuşmazlık olduğu belirtilmişti.

Ayrıca, özellikle markanın önemli modellerinden biri olan Q5'in üretiminde sürekli parça eksiklikleri yaşandığı ve tedarik sürecinin "sarsıntılı" olduğu, bu nedenle yönetimin Vachenauer'in performansından bir süredir memnun olmadığı da iddialar arasındaydı.

audi-q3-uretim-hatti.png

BÜYÜK RESİM: AUDI'NİN SATIŞ VE KARLILIK KRİZİ

Yönetimdeki bu çalkantı, aslında Audi'nin yıllardır içinde bulunduğu daha büyük bir krizin yansıması. Marka, uzun süredir beklentilerin altında kalan satış ve kar rakamlarıyla mücadele ediyor.

  • Yılın ilk dokuz ayında Audi, geçen yıla göre yaklaşık %5'lik bir düşüşle yalnızca 1,18 milyon araç satabildi.

  • Özellikle Çin'deki zayıf satışlar ve ABD'deki gümrük vergileri markayı olumsuz etkiliyor.

  • Audi'nin ABD'de bir fabrikası bulunmadığı için, bu ülkede satılan her model için yaklaşık %15'lik bir gümrük vergisi yükü oluşuyor. Ana şirket Volkswagen'in, Audi'nin ABD'de bir fabrika kurup kurmayacağına dair kararını bu yıl içinde vermesi bekleniyor.

Audi'nin bu düşüşü, kardeş marka Porsche'nin de karlarında bir gerileme yaşamasıyla birlikte ana şirket Volkswagen için büyük bir sorun teşkil ediyor. Üst düzey yöneticiler, bu durumun yeni otomobiller ve teknolojiler için gereken yatırımları finanse etmeyi giderek zorlaştırdığını belirtiyor.

renate-vachenauer-audi.png

GEÇİCİ GÖREV WALKER'DA, YENİ ATAMA 2026'DA

Vachenauer'in görevini, yeni bir atama yapılana kadar Üretimden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Gerd Walker geçici olarak üstlenecek. Kalıcı halefinin ise 2026 yılının başlarında göreve başlayacağı ve isminin daha sonra duyurulacağı açıklandı. Bu takvim, ilk iddialarda belirtilen "önümüzdeki yılın başı" öngörüsünden daha ileri bir tarihi işaret ediyor.

YASAL ZORUNLULUK: EN AZ BİR KADIN YÖNETİCİ ŞART

Renate Vachenauer'in ayrılmasıyla birlikte Audi yönetim kurulu, geçici bir süre için tamamen erkeklerden oluşacak. Almanya'da yürürlükte olan Yönetici Pozisyonları Yasası'na (Führungspositionengesetz - FüPoG II) göre, Audi gibi belirli büyüklükteki şirketlerin üçten fazla üyeye sahip yönetim kurullarında en az bir kadın yönetici bulundurması gerekiyor. Bu nedenle, Audi'nin yasalara uymak için en kısa zamanda üst yönetime bir kadın yönetici ataması bekleniyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN