Mehmet Ali Verçin: Cari açığı kapatmazsak durum kötü| Bakkal Hesabıyla Ekonomi

İktisatçı Mehmet Ali Verçin, KARAR TV'nin ilgiyle takip edilen programı 'Bakkal Hesabıyla Ekonomi'de ekonomi gündeminde olup bitenleri paylaştı. Verçin, Türkiye'nin neden devamlı dış borcu olduğunu ve neden sanayileşmede geri kalındığını anlattı. Verçin, " Önümüzde bu gidişle sadece fakirlik var" dedi.

KARAR gazetesi yazarı, iktisatçı Mehmet Ali Verçin, 'Bakkal Hesabıyla Ekonomi' programında ekonomik verileri, en basit şekilde aktarmaya devam ediyor. Verçin, Türkiye'de sanayileşme, dış borçlar ve cari açık konularını ele aldı.

"BU GİDİŞLE ÖNÜMÜZDE FAKİRLİK VAR"

Verçin, Türkiye ekonomisinin neden büyümediği üzerinde durdu. Bunun sebebini dış borçlara bağlayan Verçin, şöyle konuştu:

"Bizim yılda 100 milyar dolar dış ticaret açığı verdiğimiz yıllar var. Bu sene de 40-50 milyar civarında dış ticaret açığı vereceğiz. Bu kaçınamayacağımız bir olgu. Biz her yıl yurt dışından ilave 25-30 milyar dolar arası dış borç alarak ayakta kalabiliyoruz. Türkiye dış borcu en yüksek ülkelerden birisi. Bunun da sebebi dış ticaret açığı vermemiz. Türkiye'de enflasyonu uzun süre düşüremeyiz. Türkiye sürekli dış ticaret açığı veriyor, bu da cari açığa sebep veriyor. Cari açığı kapatmak için de dışarıdan borç alıyoruz. Borçlarımız yüksek olduğu için yabancılar bize borç vermiyor. Önümüzde bu gidişle sadece fakirlik var."

"SANAYİSİ YERDE SAYMAYA MAHKUM EDİLMİŞ BİR ÜLKEYİZ"

Türkiye'nin sanayi sektöründeki genel durumunu değerlendiren Verçin, "Biz sanayisi yerde saymaya mahkum edilmiş bir ülkeyiz. Kısıtlı alanda sanayileşebilen bir ülkeyiz" dedi. Verçin, şöyle devam etti:

"Türkiye'de üretilmiş ürünlerin içinde yüzde 50 ithalat payı var. Şöyle bir olgu var; insanlar talepten vazgeçmiyorlar, tüketiciler talep ettikleri ürünleri almayı erteliyorlar. Sanayimizin daha da küçülmesini engelliyoruz ama büyütemiyoruz. İmalat sanayisinin Türkiye ekonomisindeki payı yüzde 18 ve bu hiç artmıyor. Bu yüzden hep dış ticaret açığı veriyoruz. Otomobilleri Türkiye'de üretiyoruz ama üretilen otomobiller içerisinde yerli payı yüzde 50. Bize en gereksiz ürünleri Türkiye'de, en stratejik ürünleri dışarıda ürettiriyorlar. Yani sanayimizin büyümesi imkansızlaşıyor.

Türkiye neredeyse bütün ürünlerde en ucuz fiyata mal satan ülke. Rekabetçi kur politikaları Türkiye'de çalışmıyor çünkü imalat sanayi çok zayıf. Büyük sanayicileri destekleyebilecek bir devletimiz, bir sanayi politikamız yok. Her sene Plastik ham madde bakımından yüzde 85 ithalatçıyız. Gümrük birliği bizi sanayileşmemek üzere programlaşmış. Kendisinin yapmadığı işleri bize yaptırmaya çalışıyor. Bize terk etmediği halde bize çalıştığı tek alan Savunma Sanayi. Mecbur kaldığımız için üretiyoruz."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN