Aksiyon kamerası denildiğinde akla gelen ilk markalardan GoPro’da bir dönem kapanıyor. Şirket, ABD merkezli Starman Optical ile 285 milyon dolar değerinde kesin birleşme anlaşmasına vardığını duyurdu.
Anlaşma kapsamında GoPro hissedarlarına hisse başına 1,14 dolar olmak üzere toplam 285 milyon dolar nakit ödeme yapılacak. Mevcut hissedarlar, birleşme sonrasında halka açık kalacak şirketin yaklaşık yüzde 10’una sahip olmayı sürdürecek. GoPro’nun yaklaşık 92 milyon dolarlık borcu da işlemin tamamlanmasıyla birlikte tümüyle kapatılacak. GoPro’nun açıklamasına göre anlaşmanın 2026 sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor.
HİSSELER YÜZDE 80’E VARAN YÜKSELİŞ KAYDETTİ
Anlaşma haberi GoPro hisselerinde sert bir yükselişi beraberinde getirdi. Hisseler gün içinde yüzde 80’e varan oranda değer kazanırken, günü yüzde 40,38 yükselişle 1,23 dolardan tamamladı.
Starman’ın sunduğu hisse başına 1,14 dolarlık nakit bedel, anlaşma öncesindeki son kapanış fiyatına göre yaklaşık yüzde 30 prim anlamına geliyor. Hisselerin teklif fiyatının üzerine çıkması ise yatırımcıların şirketin birleşme sonrasında koruyacağı yüzde 10’luk paya ve olası yeni teklif ihtimaline değer biçtiğine işaret ediyor. Financial Times işlemi, GoPro’nun yaklaşık on yıldır devam eden değer kaybının ardından gelen kritik bir dönüm noktası olarak değerlendirdi.
GOPRO KAMERADAN YAPAY ZEKÂ ALTYAPISINA UZANACAK
Starman Optical, yapay zekâ veri merkezlerinde kullanılan optik alıcı-vericiler üretiyor. Verilerin elektrik sinyalleri yerine ışık aracılığıyla yüksek hızda taşınmasını sağlayan bu donanımlar, büyüyen yapay zekâ altyapısının kritik bileşenleri arasında bulunuyor.
Birleşen şirket, GoPro’nun optik ve görüntüleme alanındaki 2 bin 500’den fazla ABD patentinden yararlanarak faaliyetlerini şu alanlara genişletmeyi planlıyor:
Yapay zekâ veri merkezleri
Savunma ve kamu projeleri
Robotik sistemler
Havacılık ve uzay teknolojileri
Ticari görüntüleme çözümleri
Starman Holding Üst Yöneticisi Charles Tebele, kritik optik donanımların önemli bölümünün halen ABD dışında üretildiğine dikkat çekerek birleşmeyle birlikte üretimin bir kısmını ABD’ye taşımayı hedeflediklerini belirtti.
GOPRO MARKASI VE KAMERALARI DEVAM EDECEK
Anlaşma, GoPro’nun tüketici elektroniği pazarından çekileceği anlamına gelmiyor. Şirket; kameralarını, abonelik hizmetlerini ve bulut platformunu desteklemeye devam edecek. GoPro aynı zamanda Nasdaq’ta işlem görmeyi sürdürecek.
GoPro’nun kurucusu ve CEO’su Nicholas Woodman, birleşmenin şirketi yalnızca bir aksiyon kamerası üreticisi olmaktan çıkararak tüketici, ticari ve savunma pazarlarında faaliyet gösteren daha geniş kapsamlı bir Amerikan görüntüleme ve optik teknolojileri şirketine dönüştüreceğini söyledi.
12 MİLYAR DOLARDAN SATIŞ ARAYIŞINA
GoPro, 2014’teki halka arzının ardından Wall Street’in en gözde teknoloji şirketlerinden biri olmuş, hisseleri aynı yıl 93 dolara kadar yükselmişti. Şirketin piyasa değeri zirvede 12 milyar doları aşmıştı. Ancak akıllı telefon kameralarının gelişmesi ve DJI ile Insta360 gibi Çinli rakiplerin yükselişi, GoPro’nun ana pazarındaki üstünlüğünü aşındırdı.
Şirketin 2026’nın ikinci çeyreğindeki geliri yıllık bazda yüzde 31 düşerek 105 milyon dolara geriledi. Satılan kamera sayısı yüzde 38 azalırken net zarar 51 milyon dolara çıktı. GoPro yönetimi, mayıs ayında şirketin olası satışı dahil stratejik seçenekleri değerlendirmeye başladığını açıklamıştı. Şirketin finansal sonuçları, nakit varlıklarının haziran sonunda 27,3 milyon dolara kadar gerilediğini gösteriyor.
YOUTUBE YILDIZI EN BÜYÜK HİSSEDAR OLMUŞTU
Birleşme açıklamasından kısa süre önce GoPro hisseleri, YouTube’da “Markiplier” adıyla tanınan film yapımcısı Mark Fischbach’ın şirkette önemli bir pay edindiğinin ortaya çıkmasıyla hareketlenmişti.
ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonuna sunulan bildirimde, Fischbach’ın 13,5 milyon GoPro hissesiyle şirketin A grubu paylarının yüzde 8,5’ini kontrol ettiği açıklandı. Bu oran, ünlü YouTuber’ı GoPro’nun en büyük bireysel hissedarı konumuna taşıdı.
Her iki şirketin yönetim kurullarından onay alan birleşmenin tamamlanabilmesi için GoPro hissedarlarının ve düzenleyici kurumların onayı gerekiyor.
