CHP'li İlgezdi: Türkiye'de 2 milyon 525 genç ne okuyor ne de çalışıyor

CHP'li İlgezdi: Türkiye'de 2 milyon 525 genç ne okuyor ne de çalışıyor

Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2023 verilerine göre, ülkede 15-24 yaş arasındaki genç nüfus 11 milyon 796 bin kişiye ulaştı. Ancak bu gençlerden 2 milyon 525 bin kişi ne eğitimde ne de iş hayatında yer alıyor. Bu durum, gençlerin yüzde 21'inin aktif bir şekilde hayata katılamadığını gösteriyor. CHP İstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, 'Türkiye'de bu durum endişe verici' diyerek uyarılarda bulundu.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerini değerlendiren CHP İstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, “Türkiye'de 2 milyon 525 genç ne okuyor ne de çalışıyor. Hem çalışmayan, hem okumayan genç nüfus sayısı ile ülkemiz, Avrupa'da zirvede" şeklinde konuştu.

Ülke genelinde 99 bin genç okuma yazma bilmiyor, 990 bin genç lise altı bir okuldan mezun olmadı ve 628 bin genç liseden mezun oldu ancak ne eğitimde ne de işte yer alıyor. Mesleki veya teknik lise diplomasına sahip 457 bin genç ve yükseköğretim mezunu 352 bin genç de benzer şekilde boşta durumda. Bu verilere göre her beş gençten biri aktif bir şekilde hayata katılamıyor.

Akkuş İlgezdi, gençlerin eğitim ve istihdamda yer alamamasının nedenlerini, iktidarın politikaları, torpil uygulamaları ve gençlerde umutsuzluk ve motivasyon eksikliği olarak açıkladı. Bu durumun ülke ekonomisi ve gençler açısından büyük bir kayıp olduğunu vurguladı.

Milli Eğitim Bakanlığı istatistiklerine göre ise 1 milyondan fazla çocuğun eğitim sürecinde yer almadığı görülüyor. İlk, orta ve lise eğitimlerinde bu kadar büyük bir kesimin eksik olduğunu belirten Akkuş İlgezdi, Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu konuda yeterince bilgi sahibi olmadığını ifade etti. Bu durum, ülkedeki eğitim ve istihdam sorunlarının derinliğini gösteriyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN