Çikolataya rekor zam yolda! 45 yılın zirvesine çıktı üreticileri panik sardı

Çikolataya rekor zam yolda! 45 yılın zirvesine çıktı üreticileri panik sardı

Dünya üzerinde yaşanan ekonomik kriz market ürünlerine yasıyor. Kakao fiyatlarında gelen zammın ardından milyonların severek tükettiği çikolata fiyatlarında dev zam bekleniyor. Üreticilerin gündeminde yer alan zam paylaşıldı. İşte tüm detaylar...

Yıl içerisinde dünya üzerinde birçok kategoriye zam gelirken, bu kez zamların hedefi kakao oldu. Çikolata yapımında kullanılan kakao fiyatlarına gelen zammın ardından, çikolata fiyatlarına da zam bekleniyor.

SON 45 YILIN ZİRVESİNDE

Dünya üzerinde ekonomi gidişatı kötüye doğru ilerlerken, ülkemizde yaşanan enflasyon sonucunda durum daha derinden hissediliyor. Son paylaşılanlara göre kakao fiyatlarına da zam geldi. Kakao fiyatlarına gelen zamların ardından fiyatlar son 45 yılın zirvesinde oturdu.

Batı Afrika'da yaşanan düşük üretim sonucunda New York'ta 1978 yılından itibaren en büyük zamlar yapıldı. Kakao vadelerinde yapılan zammın ardından fiyatlar ilk kez 4 bin doların üzerine çıktı. 2023 yılında yüzde 50 üzerinde artış gösterdiği ifade edildi. Kako üreticilerinden olan Fildişi Sahili ve Gana hasadın başlaması bir önceki sezonun gerisinde kaldı. Oluşan arz açığı ise endişeleri sürdürüyor.

cikolata-dis-sagligi-zararlari9.jpg

ÇİKOLATAYA ZAM YOLA ÇIKTI

Arz kısmında oluşan olumsuzluğun nedeni olarak El Nino kasırgası hedef gösterildi. Kakaoda kritik öneme sahip bölgelerin, bir süre daha etkilenmesi bekleniyor. Analistler tarafından yapılan açıklamalarda, üçüncü arz açığı dönemine giriş yapılabilir.

Kakaoda fiyatların artması halinde atıştırma sektöründeki şirketlerde de değişiklik yapılması gündemde yer aldı. Oreao üreticisi Modelez International Inc. ilerleyen dönemlerde bazı ürünlerinde fiyat artışına gidebileceğini açıklandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN