Denizbank Genel Müdürü'nden yeni mevduat yorumu: Bize iletilen bir miktar sınırı yok

Denizbank Genel Müdürü'nden yeni mevduat yorumu: Bize iletilen bir miktar sınırı yok

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, dün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan yeni mevduat uygulamasında henüz kendilerine iletilmiş bir miktar sınırlaması olmadığını bildirdi ve sistemle ilgili fikirlerini paylaştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından dün açıklanan dövize endeksli TL mevduat uygulaması hakkında uzman ve ilgili kişilerden yorumlar gelmeye devam ediyor. Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, yeni uygulama hakkında fikri sorulduğunda, "Düşüncem; 3-6-12 aylar gibi vadelerde vatandaş parasını belli bir faizden, ister kamu ister özel hangi bankaya yatırırsa yatırsın vade sonunda arada bir fark olursa, ana para artı faizin üzerinde bir kur artışı olursa, bu Hazine tarafından karşılanıyor" diye konuştu.

'BU KARARLARLA OYNAKLIK STABİLİZE OLACAK'

BBC'nin aktardığına göre; Habertürk TV'de "Gün Ortası" isimli programa katılan Ateş, şöyle konuştu:

"Bir kurumlar tarafı var. İthalat yapacak olanlar, ihracatçılar var. Bu tür firmalar için TCMB bugünkü kurdan sadece faiz farkı gözeterek forward talep edebilecek. Kurumların zorunlu ithalat ihtiyaçları var. Bir forward kur vererek, bir ay iki ay altı ay sonra ihtiyacın olacak dövizi bugünden alma. Bunu karşılayacak durum da var. 5 kez müdahale etti TCMB. Bu kararlarla oynaklık stabilize olacak. Bize iletilen bir miktar sınırlaması yok. BES'e getirilen yüzde 5 ilave var. Batı bununla gelişti ve uzun vadeli fon ihtiyaçlarını bu ürünü ciddi kullanarak karşıladı. Kurumlara verilen forward garantileriyle onların talepleri de makul düzeye inecek. Kur seviyesi makule çekildiği gibi enflasyonu da makul düzeylere çeker. Kurun aşağı inmesi, umuyoruz ki fiyat seviyelerinin aşağı inmesi, köpük geri alındığı zaman enflasyonu da olumlu etkileyeceği için döviz talebini de asgaride tutacaktır.

Hanehalklarının borçluluğu göreceli olarak azdır. Bütçe açığı da iyi götürüldü. Hal böyle olunca da yönetilebilir bir durum görünüyor. Bugünkü makro göstergeler itibarıyla bu karşılanabilir durumda.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN