Ekonomistlerden açlık sınırı yorumu: Enflasyonu en çok dar gelirli yaşar...

Ekonomistlerden açlık sınırı yorumu: Enflasyonu en çok dar gelirli yaşar...

Asgari ücrete yapılan zammın bir ay sonra açlık sınırın altında kaldı. Türk İş'in açıklamasına göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 11 bin 658, yoksulluk sınırı 37 bin 974 liraya yükseldi. Verileri değerlendiren uzmanlar “Enflasyon karşısında halkı ezdirmemenin yolu enflasyonun kendisini ezmektir” dedi. “Temmuzda yıllık yoksulluk ve açlık sınırı artışı yüzde 70. Sadece 2023 artışı yüzde 43. Enflasyonu en çok dar gelirli yaşar...” vurgusu yaptı.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Temmuz 2023’e ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı verilerini açıkladı. Sendikanın verilerine göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 11 bin 658, yoksulluk sınırı 37 bin 974 liraya yükseldi. Böylece 11 bin 402 lira olan asgari ücret açlık sınırının altına düşmüş oldu.

Önceki ay açlık sınırı 10 bin 373 TL, yoksulluk sınırı ise 33 bin 788 TL olmuştu. Çalışmaya göre, gıda fiyatları temmuzda aylık yüzde 12,38, yıllık yüzde 70,44 oranında artış gösterdi. Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise 15 bin 123 TL‘ye ulaştı.

Son verileri değerlendiren ekonomistler enflasyonla mücadeleye dikkat çekerek, “Enflasyon karşısında halkı ezdirmemenin yolu enflasyonun kendisini ezmektir” vurgusu yaptı.

'GIDA FİYATLARINDAKİ ARTIŞ AĞUSTOS'TA DEVAM EDECEK'

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara “Yılın ikinci yarısı için yapılan ücret artışı daha ilk aydan enflasyon karşısında eriyerek açlık sınırının altına indi. Hatırlatalım: 'Enflasyon karşısında halkı ezdirmemenin yolu enflasyonun kendisini ezmektir'” ifadesini kullandı.

Kara başka bir paylaşımında ise gıda fiyatlarına değindi. Kara “Gıda fiyatlarına dair Türk-İş ve Bilgi Cefis öncü endeksleri Temmuz’da yüzde 12-13 civarında rekor artışa işaret ediyor. Bunun resmi TÜFE’ye yansıması kabaca yüzde 8 olabilir. Ağustos'ta devamı gelecek” ifadesini kullandı.

ew.jpg

Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara

'TEMMUZDA YILLIK YOKSULLUK VE AÇLIK SINIRI ARTIŞI YÜZDE 70'

Eski Merkez Bankası Başkanı İYİ Partili Durmuş Yılmaz da Kara'nın paylaşımı alıntılayarak “Enflasyon karşısında halkı ezdirmemenin yolu enflasyonun kendisini ezmektir” dedi.

aaa.jpgEski Merkez Bankası Başkanı İYİ Partili Durmuş Yılmaz

Ekonomist İris Cibre ise açlık ve yoksulluk rakamlarını paylaşarak şu ifadeleri kullandı:

“Asgari ücret cebe giremeden açlık sınırının altında kaldı. Açlık sınırı 11.658 TL, yoksulluk sınırı 37.974 TL. Bekar çalışanın yaşam maliyeti 15.123 TL. Asgari ücret 11.402 TL. Temmuzda yıllık yoksulluk ve açlık sınırı artışı yüzde 70. Sadece 2023 artışı yüzde 43. Enflasyonu en çok dar gelirli yaşar...”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN