EYT bu kez de uzman personel eksikliğine takıldı

EYT bu kez de uzman personel eksikliğine takıldı

15 Ocak’ta yürürlüğe sokulması beklenen EYT hakkındaki düzenlemenin hala meclise sunulamaması ‘uzman personel eksikliği’ne bağlandı. Bu konuda her ne kadar SGK’nın gerekli alt yapıyı kurduğu ve buna hazır olduğu söylense de maaş tahsis biriminde bu meseleyi kolaylıkla atlatacak kadar uzman personel bulunmadığı belirtildi.

15 Ocak’ta yürürlüğe sokulması beklenen EYT hakkındaki düzenlemenin hala meclise sunulamaması ‘uzman personel eksikliği’ne bağlandı. Bu konuda her ne kadar SGK’nın gerekli alt yapıyı kurduğu ve buna hazır olduğu söylense de maaş tahsis biriminde bu meseleyi kolaylıkla atlatacak kadar uzman personel bulunmadığı belirtildi. Ayrıca hükümetin, ilk maaşı, seçim öncesi ödeyerek vatandaşların memnuniyetini kazanmak istediği yasanın çıkışı ve başvuru tarihine bağlı olarak birikmiş 3 aylık maaşın tek seferde ödenmesinin de söz konusu olduğu ifade edildi.

15 Ocak’ta yürürlüğe sokulması beklenen EYT hakkındaki düzenlemenin hala Meclis’e sunulamaması uzman personel eksikliği’ne bağlandı. EYT ile ilgili ilk olarak, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, düzenlemenin 15 Ocak’ta yürürlüğe girmesinin planlandığını söylemişti.

Düzenleme hala ortaya çıkmayınca AKP Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, dört gün önceki açıklamasında “EYT bize geldikten sonra Meclis’te 10 günlük bir çalışma süresi gerekir. Kimse endişe etmesin, yetiştireceğiz. Bakanlık henüz çalışmayı göndermedi” demişti. Bu açıklamadan sonra EYT’liler için ilk aylıkların marta kaldığına dair kanaat oluşmuştu.

AKP Grup Başkan Vekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, EYT’yle ilgili düzenlemenin ‘muhtemelen’ önümüzdeki hafta Meclis’e sunulacağını ve böylelikle EYT’lilerin ilk maaşını martta alacağını dile getirmişti.

‘SGK’DA KONUYA HAKİM YETERLİ UZMAN YOK’

Habertürk yazarı Bülent Aydemir, bu konuda her ne kadar SGK’nın gerekli altyapıyı kurduğu ve buna hazır olduğu söylense de maaş tahsis biriminde bu meseleyi kolaylıkla atlatacak kadar uzman personel bulunmadığını aktardı. “İki bakanlık arasında gidip gelen teklifin maddelerinin yazımı, başlı başına bir uzmanlık ve hassasiyet gerektiriyor” diyen Aydemir, edindiği bilgileri maddeler halinde şöyle anlattı;

Çok geniş kapsamlı düzenlemenin onlarca alt başlığı ve etkileyen unsuru bulunuyor. Bu nedenle hesaplamanın çok iyi yapılması lazım. Bu konuda yeterli uzman personel yok. Çalışmalar sürüyor. Anladığımız kadarıyla hükümet, ilk maaşı, seçim öncesi ödeyerek vatandaşların memnuniyetini kazanmak istiyor. Yasanın çıkışı ve başvuru tarihine bağlı olarak birikmiş 3 aylık maaşın tek seferde ödenmesi söz konusu.

‘E-DEVLET ÜZERİNDE YIĞILMAYA KARŞI DA ÇALIŞMA YAPILIYOR’

EYT düzenlemesinden yararlanacak özel sektör çalışanları da bulunuyor. Bunlarla ilgili de süre istendiği belirtiliyor. EYT’lilerin kıdem tazminatı noktasında işverenlere Kredi Garanti Fonu’ndan destek verilecek. EYT’den dolayı kıdem tazminatını alarak emekli olan ancak işine devam etmek isteyenlere özel 5 puan SGK destek primi indirimi yapılacak.

Başvurular, e-devlet üzerinden SGK’ya yapılacak. Buradaki yığılmaların ve sistemde kilitlenmelerin önüne geçebilmek için çeşitli başvuru sıralama tedbirleri düşünülüyor. Hatalı bir kanun yazımı, EYT’nin genişlemesine yol açabileceği gibi yeni mağduriyetler de doğurabilir. Seçim öncesinde kimse böyle bir riski üstlenmek istemez.

‘ŞİMDİ YAPILAN MÜRACAATLAR GEÇERLİ SAYILMAYACAK’

Teklif, 8 Eylül 1999’dan önce çalışmaya başlayanları kapsayacak. EYT teklifi henüz yasalaşmadığı için şu an yapılan müracaatlar geçerli olmayacak. Yasal süreç tamamlandıktan sonra başvurular, e-Devlet üzerinden SGK’ya yapılacak.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 29 Aralık’ta ayrıntılarını açıkladığı EYT düzenlemesinde herhangi bir yaş sınırının uygulanmayacağını söylemişti. Erdoğan ayrıca 2 milyon 250 bin kişinin emekli olacağını duyurmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN