EYT'lilere düşük emekli maaşı şoku! Hükümetin yaptığı düzenlemede EYT'lileri kahredecek detay

EYT'lilere düşük emekli maaşı şoku! Hükümetin yaptığı düzenlemede EYT'lileri kahredecek detay

Son günlerde en çok sorulan sorulardan biri 'EYT maaşları ne kadar ve neye göre verilecek?' sorusu oldu. Şu an için EYT düzenlemesi gündemden düşmezken, Şubat ayında ise EYT'li aylıkların yatması bekleniyor. Bu süreçte ne kadar aylık alacağını merak eden milyonlarca kişiyi en düşük emekli aylığı korkusu sarmış durumda. Aslında haklılarda. Hükümet tarafından yapılan düzenlemede EYT'lileri kahredecek detay. EYT'lilere en düşük emekli maaşı şoku!

BURAK AKDOĞAN

Milyonlarca EYT'li tarafından merak edilen tek bir soru var, 'EYT’lilerin emekli maaşı düşük mü olacak? Yüzde 30 zamdan EYT'lilerde yararlanacak mı?' soruları oldu. Ardı ardına haberler çıkarken vatandaşların kafası allak bullak olmuş durumda. Hükümet tarafından hazırlanan EYT düzenlemesinde bu detayı kimse bilmiyor. Milyonlarca EYT'li kahrolacak. EYT'lilere düşük emekli maaşı şoku. Peki neye göre düşük maaş alacaklar? Sakın bunları bilmeden adım atmayın.

BAKAN BİLGİN'DEN EYT AÇIKLAMASI

EYT düzenlemesinde yaşanan son dakika gelişmeleri vatandaşlar tarafından yakından takip edilirken yaşanan gelişmeler kafaları karıştırmaya devam ediyor. EYT'de maaşların ne kadar olacağı henüz tam netleşmiş değil. Herkesin kafasında farklı sorular var. Bakan Bilgin, yaptığı açıklamada, EYT'de ilk maaşların Mart'ın 1'inde hesaplara yatacağını belirterek şunları söylemişti:

"Buna hazırlıklarımızı yaptık. EYT tarihinde bir esneme olmaz ama erken olabilir. Süreç Meclis'in iradesindedir. EYT için 9 Eylül 1999 tarahinde bir esneme olmaz. Kamudaki EYT'liler emekli olmayacaktır. EYT ile emekli olacakların maaş zamlarına mevcut emeklilerin aksine yüzde 30 değil de yüzde 18 civarı bir zam yapıldığı iddiası da gerçeği yansıtmamaktır. Böyle bir şey olması mümkün mü? Yok tabii ki. Emeklilerimizin elde ettiği tüm kazanımlar onlar için de geçerli. Hesaplamalarda hiçbir farklılık yoktur. Bu söylentilere kimse inanmasın. Devlet emekliler arasında ayrım yapmaz. Biz sosyal devletiz."

b1-002.jpg

KİMSE BU DETAYI BİLMİYOR! EYT'LİLERE DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI ŞOKU

Hükümet tarafından yapılan EYT düzenlemesine baktığımız zaman ufak pürüzlerin ortaya çıktığını görürüz. Zaten vatandaşın kafası da bundan dolayı karışık. Eğer EYT yasası Aralık 2022 tarihinde Meclis'ten geçseydi 2022 yılı güncelleme katsayısı 1,786 olacaktı. Eğer düzenleme Şubat 2023 geçerse güncelleme katsayısı 1,643 olacak. Yani 1,786, 1,643'ten büyüktür! Bu da aslında EYT'liler için ömür boyu yüzde 8-10 daha düşük emekli aylığı demek. Temel sebep ise EYT yasasının gecikmesidir.

fdfdfd-40.jpg

PRİM GÜNÜ EKSİK OLANLAR NE YAPACAKLAR?

Emeklilik için yeterli prim günü dolmayan kadınlar doğum borçlanması, erkekler askerlik borçlanması yapabilecek. Hizmet süreleri ve emeklilik için ihtiyaç duyulan prim sayıları, e-Devlet üzerinden de görülebiliyor. EYT’liler e-Devlet üzerinden eksik prim günleri için başvuru, borçlanma ve takip işlemlerini gerçekleştirebilecek. EYT kapsamında başvurular yasa çıktıktan sonra alınacak. Ancak eksik primler için borçlanma başvuruları bir an önce yapılarak süreç hızlandırılabilir.

EYT KAPSAMINDA EMEKLİ OLANLAR KIDEM TAZMİNATI ALABİLECEK Mİ?

EYT kapsamında emekli olanlar, kıdem tazminatlarını alabilecek. Emekli olacakların kıdem tazminatları için işverenlere Kredi Garanti Fonu üzerinden destek sağlanacak. Bu yüzden kıdem tazminatlarının hesaplara yatırılmasında bir gecikme beklenmiyor. Ancak, emekli olup aynı işe devam edecek olanlar için kıdem tazminatının dondurulması ve işten ayrılma anında ödenmesi formülünün uygulanması bekleniyor.

dffdfd-38.jpg

EMEKLİ OLUP ÇALIŞANLAR İÇİN DURUM NE?

Emekli olup çalışmaya devam edecekler için sigorta prim teşviki getirilecek. Böylece, emekli olanlar için şirketlerin ödeyeceği primlerde düşüş olacak, normal çalışanla emekli çalışan arasında prim farkı kalmayacak. Ancak EYT nedeniyle emekli olup, aynı işyerinde yeniden çalışmak isteyenlerin, çıkış işleminden sonra yeni akitle işe girişinin yapılması gerekiyor. Böylece hem emekli aylığı alıp hem de çalışmaya devam edebilecekler.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN