General Motors’tan ‘sürücüsüz araç’ hamlesi

General Motors’tan ‘sürücüsüz araç’ hamlesi

ABD’li otomobil devi General Motors, sürücüsüz araç şirketi Cruise’un hisselerini satın alma kararı aldı. Hisse alımında ödenen bedelin 2,1 milyar dolar olduğu duyuruldu.

ABD’nin Detroit şehrinde kurulan ve seri üretim otomobillere başlayarak bütün üreticilere model olan General Motors (GM) şirketi, dünyayı etkisini altın bir araç devriminin öncüsü olmuştu. Dünyada elektrikli ve sürücüsüz araç trendleri artış gösterirken, bu araçların yeni bir devrim yaratacağı konusunda hemen herkes hemfikir. Dünyanın en büyük otomobil üreticisi uncanını 77 yıl taşıyan GM de bu devrimde yer almaya karar vermiş görünüyor.

Şirket, SoftBank'tan sürücüsüz araç şirketi Cruise'un hisselerini satın alacaklarını duyurdu. Cruise yetkilileriyle birlikte yapılan duyuruda, satın alma ücreti ise 2,1 milyar dolar olarak duyuruldu.

GEÇEN AY YATIRIM ALMIŞTI

Webrazzi’den Candeğer Muradoğlu’nun haberine göre, SoftBank'ın neden böyle bir karar aldığına dair net bir açıklama yapılmazken, GM CEO'su ve Başkanı Mary Barra, bu satın almayla şirketin hisse değerinin artacağını düşündüğünü söyledi.

Cruise’un, şubat ayının başında SoftBank Vision Fund‘dan 1,4 milyar dolar yatırım aldığı haberi gündeme gelmişti. Bu yatırım haberine paralel olarak Cruise, San Francisco'da sürücüsüz otomobil hizmetini halka açtığını açıkladı.

HIZLA BÜYÜYOR

Daniel Kan, Jeremy Guillory, Kyle Vogt kurulan şirket, 2013 yılında faaliyete geçti. 2016 yılında 1 milyar dolara General Motors tarafından satın alınmış. Cruise'un kurucu ortağı ve CEO'su Kyle Vogt, satın alma sonrası 40 kişilik ekibini hızlı bir şekilde 100 kişiye çıkarmıştı.

Ama Cruise için 2018 yılı dönüm noktası idi. Önce Mayıs ayında Japon yatırım şirketi SoftBank'ın teknolojiye yönelik yatırım fonu Vision Fund'dan 2,25 milyar dolar yatırım almıştı.

Daha sonra Japon araç üreticisi Honda, Cruise'e 2,75 milyar dolar yatırım yapacağını açıklamıştı. Yapılan açıklamaya göre şirket, ortaklaşa geliştirilen otonom araçlara 12 yıl boyunca 2 milyar dolar harcamıştı. Bunun haricinde Cruise'ın Walmart ve Microsoft'un da aralarında bulunduğu yatırımcıları bulunuyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN