GSS borçlarına af geliyor: 3,1 milyar TL’lik borç silinecek, 10 milyon kişinin borcu ertelenecek

GSS borçlarına af geliyor: 3,1 milyar TL’lik borç silinecek, 10 milyon kişinin borcu ertelenecek

Genel Sağlık Sigortası, prim borçlarına yönelik beklenen yeni düzenleme Meclis’e sunulacak. Taslak yasayla, yaklaşık 1.5 milyon vatandaşın 2015 yılına ait 3.1 milyar TL’lik borcu silinecek, toplamda 10 milyonu aşkın kişinin borcu ise ertelenecek.

Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu nedeniyle sağlık hizmetlerine erişimde sorun yaşayan milyonlarca vatandaşı ilgilendiren yeni bir af düzenlemesi yolda. Hükümet, borçlarını ödeyemeyen vatandaşlar için hem erteleme hem de geçmiş yıllara ait borçların silinmesini içeren kapsamlı bir çalışma başlattı. Hazırlanan düzenlemenin, önümüzdeki günlerde TBMM’ye sunulacak torba yasa teklifine dahil edilmesi bekleniyor.

10 MİLYON VATANDAŞIN BORCU ERTELENİYOR

Takvim gazetesinde yer alan habere göre, yeni yasal düzenleme ile yaklaşık 10 milyonu aşkın vatandaşın toplam 100 milyar TL’yi aşan GSS borcu ertelenecek.

Düzenlemenin en somut adımı, geçmişe dönük borçların silinmesi oldu:

1 milyon 491 bin kişinin 2015 yılına ait toplam 3 milyar 128 milyon TL’lik GSS prim borcu tamamen silinecek. Bu silinecek tutarın 554 milyon TL’si ana para, geri kalan 2.574 milyar TL’si ise gecikme cezası ve zammından oluşuyor.

DÜZENLEME KİMLERİ KAPSIYOR?

Yeni af düzenlemesi, özellikle gelir testine girmemiş veya gelir seviyesi düşük olduğu için primlerini ödeyemeyen ve çeşitli yapılandırmalara rağmen borç yükü altında kalan vatandaşları hedef alacak.

2012 yılında zorunlu olarak yürürlüğe giren GSS sistemi, Türkiye’de yaşayan herkesin gelir durumuna göre prim ödemesi yapmasını veya devlet tarafından primlerinin karşılanmasını öngörüyor.

YORUMLAR (4)
4 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN