Hükümetin açıklamaları özel okulların umurunda değil

Hükümetin açıklamaları özel okulların umurunda değil

İyi bir eğitim için özel okulların kapısını çalan veliler, eğitim yılı değişikliklerinde dumura uğruyor. TÜİK tarafından yıllık enflasyonun yüzde 65 hesaplanmasına rağmen özel okullar daha Aralık 2022 başında erken kayıt adı altında velilerden yüzde 100’ün üzerinde zam talep ediyor. Bunun örneklerinden biri ise Okyanus Kolej’inde yaşandı. Kurum daha yıl bitmeden velilerden yüzde 104’e yakın zam talep etti.

ALİ YILDIRIM

Türkiye’de mevcutta olan eğitim sistemi, velilerin özel okulları tercih etmesine neden oluyor. Türlü zorluklarla çocuklarının iyi bir eğitim almasını isteyen veliler, özel okulların kapısını çalıyor. İlk kez kayıt yaptıran veliler okul yönetimleri tarafından oldukça iyi karşılanıyor ve orta sınıf gelire sahip olan aile bireylerine makul fiyatlarla anlaşma sağlanıyor. Fakat madalyonun gerçek yüzü yeni öğretim yılında ortaya çıkıyor.

Çocuğunu okula kaydettiren veli, mecburi olarak ya varını yoğunu özel okullara kaptırıyor ya da çocuğunu okuldan alarak bütün düzenini alt üst ediyor. Açıklanan enflasyon neredeyse yüzde 65 seviyesindeyken, özel okulların yaptığı zamlar yüzde 100’ün üzerine çıkıyor.

Kendi öğrencilerine bile erken kayıt adı altında fahiş fiyat artışları özel okullar tarafından acımadan yapılıyor. Bunun farkında olan Milli Eğitim Bakanlığının defalarca yaptığı açıklamalar da özel okulların fahiş artışlarına engel olamıyor. Bu kurumlardan birisi de Okyanus Kolejleri.

wee.jpg

Geçen yıl 33 bin lira ücretle anaokuluna başlayan bir öğrenci için yeni eğitim yılında 67 bin lira eğitim ücreti isteyen Okyanus Kolejleri, Türkiye’de gerçekleşen yüzde 65’lik enflasyon karşısında yüzde 103,03’lük artışı velilere yansıttı. Bunu erken kayıt adı altında sunan okul Aralık 2022’de velilere bu teklifle gelerek, ‘Ocak 2023’te fiyat politikası farklı olacaktır’ uyarısı da yaptı. Sadece yemek ücretlerini yüzde 100 arttıran Okyanus Kolejleri 2023’te sadece 16 bin lira velilerden yemek parası istedi.

Geçen yıla göre yemek parasında da yüzde 103 seviyesinde bir artış gerçekleşti. Mevcut durumdan okul personellerinin ise eli kolu bağlı oluyor. Yapılan fahiş fiyat artışı karşısında zor durumda kalan şube personelleri veli ile genel müdürlük arasında yoğun bir mesai harcasa da sonuçta tek harcanan veliler ve öğrenciler oluyor.

ŞİKAYETLERİN ARDI ARKASI KESİLMİYOR

Şikayet sitelerinde de bazı özel okulların isimleri zirveden inmiyor. Aynı sorun Türkiye’nin 7 bölgesinde baş gösteriyor. Şikayetvar sitesine serzenişte bulunan bir veli şunları paylaşmış:

“İzmir Okyanus kolejleri için 1’inci sınıf kayıtlarına verilen ücret gecen yıla göre yaklaşık iki katıdır. Çocuğumuzun kaliteli güzel bire eğitim almasını istiyoruz, devlet okuluna göndermek istemiyoruz ama daha şimdiden kırtasiye ve ücretleri ortada yokken verilen teklif yüksektir. Eğitim, yönetim ve personel olarak memnun iken neden bu durum yaşanıyor?” dedi.

Başka bir veli ise yine aynı kurumdan bahsederek “Oğlum Bayrampaşa şubesinde ikinci sınıfta okuyor, üçüncü sınıf kaydını yaptırmak için gittiğimde duyduğum rakam karşısında ne diyeceğimi bilemedim. Geçen seneki eğitim ücreti üzerinden yüzde 70 küsur zam yapılmış ki askeri ücret zam oranı yüzde 54 açıklandı. Yemek ücreti zam oranıysa yüzde 200 olarak yansıtılmış, eğitim ücretinin yarısı kadar yemek ücreti ekleniyor. Şu an başka okul arayışına girmek zorunda kaldım. Çocuğum okula alışmışken eğer zam oranlarda yardımcı olunmazsa başka okula yollamak zorunda kalacağım” dedi.

‘DEVLETİN BİR AN ÖNCE BU İŞE EL ATMASI GEREK’

Başka bir veli de yine aynı kurumdan bahsederek şunları paylaşmış:

“Erken kayıt diye Okyanus kolejine çağırıldık. Geçen sene 38 bin küsur olan eğitim ücreti yemekli. Bu sene 78-79 bin TL bu kadar artış olabilir mi? Bende yazdırmadım. Devletimizin bu işlere el atması gerek. Eğitim kurumları ticarethaneye dönüştü resmen. Bir de okul kitaplarını buna ekleyin 8-14 bin TL arası.” Başka bir veli ise Bahçeşehir Koleji’nden bahsederek “Kırıkkale Bahçeşehir kolejine gecen yıl 23 bin 500 TL’ye kayıt yaptırdık. Her yıl devletin belirlediği oranlara göre zam yapılacağı söylendi ama erken kayıt adı altında 45 bin TL fiyat çıkardılar.

Neredeyse yüzde 100 zamlı bir fiyat neden öyle olduğunu sorduğumda yükselen maliyetlerin olduğunu söylüyorlar.” Başka bir veli ise Uğur Çekmeköy şubesinden bahsederek “Özel okul fiyatımızı 21 bin liradan 80 bin seviyesine çıkarıyorlar. Tam 4 kat bir fiyat farkı oluşmuş durumda Uğur Çekmeköy bu durum gayet normalmiş gibi davranmakta.”

BAKAN ÖZER: ORAN BUGÜN BELLİ OLACAK

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Kızılcahamam TOKİ Çağatay İlkokulu Açılış Töreni’nin ardından gazetecilerin sorusu üzerine, özel öğretim kurumlarının tüm temsilcileriyle birlikte bir değerlendirme yapacaklarını söyledi. Özer “Tabii sadece TÜFE-ÜFE oranlarına bakmayacağız. Çünkü 2023 yılında enflasyonun düşme beklentisi çok yüksek. Velilerimizi, velilerimizin çıkarlarını koruyacak şekilde yeni oranı inşallah bugün belirleyeceğiz ve kamuoyuna duyuracağız” diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN