İslam Memiş'ten depremde Borsa İstanbul'un kapatılmamasına çok sert tepki: Ben bunu sorgularım!

İslam Memiş'ten depremde Borsa İstanbul'un kapatılmamasına çok sert tepki: Ben bunu sorgularım!

Borsa İstanbul'un depremin ilk ve ikinci günü kapanmaması tepki gösteren piyasa uzmanı İslam Memiş, "Düzeltmezseniz borsaya yatırımcı gelsin diye daha çok beklersiniz" diye konuştu. İşte, İslam Memiş'in deprem ve Borsa İstanbul yorumları...

Kahramanmaraş'ta 6 Ocak 2023 Pazartesi günü saat 04.17'de 7.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkez üssü Pazarcık ilçesi olan depremde şu ana kadar 35 bin 418 kişi hayatını kaybetti, 105 bin 505 kişi yaralandı. Suriye'den Ankara'ya kadar birçok bölgede hissedilen zelzelenin ardından artçı sarsıntıların yanı sıra saat 13.25'te Ekinözü merkezli 7.5 büyüklüğünde bir deprem daha yaşandı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), depremden etkilenen illerden 195 bin 962 afetzedenin başka illere tahliye edildiğini bildirdi.

DEPREM GÜNÜ BORSA İSTANBUL NEDEN KAPATILMADI?

Finans piyasaları uzmanı İslam Memiş, Youtube'da yayınladığı videosunda Borsa İstanbul'da deprem günü yaşananlarla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

İslam Memiş, deprem ve ertesi günü açık bırakılan Borsa İstanbul'daki o günlerdeki işlemlerin iptal edilip edilmeyeceğiyle ilgili şunları söyledi:

"6-7 Şubat tarihlerinde yani deprem felaketi yaşandığı zaman tüm ülke bölgeye yönlenmişken maalesef borsanın açık olduğunu gördük. Sert bir dille bunu eleştirdim. Yasal olabilir ama ahlaki değildir. Borsanın acil olarak kapatılması gerekiyor diye uyarılarım vardı.

Sonraki süreçlerde borsanın açık olmasını fırsat gören kişilerin çimento hisselerini satın aldığını, bunun ahlaki olmadığını, bunun haram bir para olduğunu ifade ettim. Borsanın pazartesi ve salı günü kesinlikle kapalı olması gerekiyordu. Buradaki işlemlerin de kesinlikle iptal edilmesi gerektiğiyle ilgili düşüncemi hala korumaktayım.

Bir umut var mı? Evet var. Bir iptal söz konusu olabilir mi? Evet olabilir. Ancak o gün işlem yapan kişilerin ben ahlaki bir işlem yaptığını şahsen düşünmüyorum. Dünyanın farklı ülkelerindeki insanlar elindeki avucundaki 3-5 kuruşunu Türkiye'ye gönderirken sırtındaki montunu cep harçlığını Türkiye'ye gönderirken burada kendi insanımızın böyle bir olayı fırsata çevirmesi kesinlikle ahlaki değildir. Bu para da haram bir paradır.

Peki ne oldu? Deprem bölgesinde 381 bin 253 yatırımcımız vardı. Bu ciddi bir rakam. Bu işlemler iptal olmazsa güvenin kalmadığını görmüş oluruz. Bu ekonomiye borsaya verilmiş ağır bir darbedir. Adaletli bir süreç görmedik. İnsanlar orada canıyla, evlatlarıyla veya bölgesiyle imtihan olurken buradaki insanların elinde kahveyle masa başından işlem yapması asla kabul edilemez. Eğer eşitlik kavramını adaleti siz zedelerseniz güveni kırarsanız borsaya yatırımcı gelsin diye daha çok beklersiniz.

Pazartesi salı günü depremin hemen sonrasındaki işlemler iptal edilirse o zaman adaletten o zaman eşitlikten bahsedebiliriz.

1999 depreminde borsa kapanmıştı. 11 Eylül'de borsa kapanmıştı. Asrın en büyük deprem felaketinin yaşandığı ülkemizde o gün borsa neden kapanmadı? Ben bunu sorgularım"

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN