İTO verileri açıklandı: İstanbul’da fiyat artışı hızlandı

İTO verileri açıklandı: İstanbul’da fiyat artışı hızlandı

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) yayımladığı verilere göre, 2026 yılı ocak ayında İstanbul’da tüketici fiyatları aylık bazda yüzde 4,56 yükseldi. Yıllık enflasyon ise yüzde 36,15 olarak kayıtlara geçti.Aylık artış yüzde 4,56 oldu.

2023 yılı baz alınarak hazırlanan İstanbul Tüketici Fiyat Endeksi’ne göre, ocak ayında perakende fiyatlar bir önceki aya göre dikkat çekici biçimde yükseldi. Yıllık bazda ise İstanbul’da tüketici fiyatlarının geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 36,15 arttığı belirlendi.

SAĞLIK VE ULAŞTIRMA FİYAT ARTIŞLARINDA BAŞI ÇEKTİ

Ocak ayında harcama grupları arasında en yüksek fiyat artışı sağlık ve ulaştırma kalemlerinde görüldü.

Bir önceki aya göre artış oranları şöyle sıralandı:

• Sağlık harcamaları yüzde 11,94
• Ulaştırma yüzde 9,96
• Çeşitli mal ve hizmetler yüzde 8,52
• Lokanta ve oteller yüzde 6,22
• Ev eşyası yüzde 4,40
• Gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 4,27
• Haberleşme yüzde 4,26
• Eğlence ve kültür yüzde 3,23
• Konut yüzde 2,56
• Eğitim yüzde 2,53
• Alkollü içecekler ve tütün yüzde 0,21

GİYİM VE AYAKKABIDA TEK DÜŞÜŞ

Aynı dönemde giyim ve ayakkabı grubunda fiyatlar yüzde 2,32 oranında geriledi. Bu kalem, ocak ayında ana harcama grupları arasında fiyat düşüşü görülen tek grup oldu.

KAMU DÜZENLEMELERİ VE MEVSİM ETKİSİ ÖNE ÇIKTI

İTO’nun değerlendirmesinde, özellikle sağlık ve ulaştırma gruplarındaki artışlarda kamu kaynaklı fiyat düzenlemeleri ile piyasa koşullarının etkili olduğu vurgulandı. Lokanta ve otellerdeki yükseliş dikkat çekerken, gıda fiyatlarında kış mevsiminin bazı ürünlerde artışa yol açtığı belirtildi. Giyim ve ayakkabı grubundaki gerilemede ise piyasa dinamiklerinin etkili olduğu ifade edildi.

Ocak 2026 itibarıyla aylık bazda en yüksek artış sağlık harcamalarında, en belirgin düşüş ise giyim ve ayakkabı grubunda kaydedildi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN