Kavcıoğlu'ndan sanayicilere ‘krediyle döviz’ çıkışı: Hepinizin listesi elimizde

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi temmuz ayı olağan toplantısında konuşan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun, bir sanayicinin "Sayın başkan %14 faizle bankaları fonluyorsunuz, %40'la kredi veriyorlar" demesi üzerine verdiği cevaplar dikkat çekti. Sanayiciye "Alma abi, alma" diyen Kavcıoğlu, "Krediyi çekip döviz alırsanız, araba alırsanız nasıl enflasyonla mücadele edeceğiz? Kredileri bu yüzden durdurduk" ifadelerini kullandı.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi temmuz ayı olağan toplantısı düzenlendi. Toplantıda finansmana yönelik ihtiyaçlar ve para politikasına yönelik değerlendirmeler öne çıktı.

Toplantıda konuşan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Başkanı Şahap Kavcıoğlu, ekonomi gündemine dair değerlendirmelerde bulundu.

Kavcıoğlu ile bir sanayici arasında geçen konuşma ise sosyal medyada gündem oldu. Bankaların yüzde 14 ile fonlandığını belirten sanayici onaylan Kavcıoğlu, bankaların 40'la kredi verdiklerini söyleyince dikkat çeken bir yanıt verdi.

"Alma abi, alma"

Sanayiciye "Alma abi, alma" diyen Kavcıoğlu, "Almak zorunda kalıyoruz" diyen sanayiciye "O vermek zorunda kalacak" yanıtını verdi.

Kavcıoğlu sanayiciye, "Krediyi çekip döviz alırsanız, araba alırsanız nasıl enflasyonla mücadele edeceğiz? Kredileri bu yüzden durdurduk" dedi.

"Listeniz elimizde"

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ve diğer sanayiciler, TCMB’nin politika faizi yüzde 14 iken bankalarda yüzde 50’lere varan oranlarda kredi faizleriyle karşı karşıya kaldıklarını ve Eximbank’tan da yeterli kredi desteğini alamadıklarını söyledi.

Kavcıoğlu ise kamu bankalarının yüzde 15,8 ile ticari kredi kullandırdığını, Eximbank’ın da TL cinsi yüzde 10, döviz cinsi yüzde 1 ile kredi kullandırdığını, yüzde 50’lere varan faizlerin söz konusu olmadığını söyledi.

Kavcıoğlu sanayicilere “Ucuz kredi kullanıp döviz ve araba alıyorsunuz, hepinizin listesi elimizde var” diye yanıt verdi.

"55 milyar dolar kredi kullanıp döviz aldılar"

Kavcıoğlu ayrıca, "Firmalar 24 Şubat'tan haziran ayına kadar 55 milyar dolar bankacılık kesiminden kredi kullanarak döviz aldılar. Başkanımdan da rica ediyorum, lütfen açıklayın ya bu dövizleri bozsunlar. Bir kısmını bozsalar kur başka bir yere gelir" dedi.

"Bir haber 20 kuruş düşürdü"

Rusya'dan Akkuyu'ya dolar transferi söylentisinin piyasaları hareketlendirmesi üzerine konuşan Kavcıoğlu şunları söyledi: 

Bugün bir haberle kur 17,60'a düştü. Altı boş. Bunu kendi kendimize yapıyoruz. Bundan sanayicide etkileniyor. Bakın 24 Şubat'tan bu yana kurumsal firmalar ucuz krediyle 55 milyar döviz aldı. Kredilerin nereye gittiğine siz karar verin. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN