Kavcıoğlu açıkladı: Son 10 günü çıkarırsak bir ayda en az değer kaybeden para birimi TL

Kavcıoğlu açıkladı: Son 10 günü çıkarırsak bir ayda en az değer kaybeden para birimi TL

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu enflasyon raporunu açıkladı. Buna göre haziran ayındaki yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 78,6'ya ulaştı. Türk Lirası'nın değer kaybına ilişkin konuşan Kavcıoğlu, "Son 10 günü çıkarırsak bir ayda en az değer kaybeden para birimi TL" ifadelerini kullandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın 3. enflasyon raporunu açıkladı.

Kavcıoğlu'nun açıklamalarına göre nisan ayında gerçekleşen bir önceki toplantıda banka yüzde 23,2 olan yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 42,8'e yükseltmişti. Haziran ayıyla bu rakam yüzde 78,6'ya ulaştı.

Merkez Bankası'nın bu toplantıda da enflasyon beklentisini yükseltmesi öngörülüyor.

"JEOPOLİTİK RİSKLER OLUMSUZ ETKİLEMEKTEDİR"

Kavcıoğlu'nun konuşmasında öne çıkanlar şu şekilde:

"Yılın ikinci çeyreğinde gerçekleşen jeopolitik riskler ile pandemiden kaynaklanan aksamalar küresel iktisadi faaliyeti olumsuz etkilemektedir.

Para politikası kararları küresel ekonomide belirgin yavaşlama olasılığını güçlendirdi. Emtia fiyatları bir miktar geriledi, tedarik süreleri kısalmaya başladı.

Türkiye ekonomisi üretim, ihracat ve istihdamı artırmayı merkeze alan bir yapısal dönüşüm sürecindedir. Türkiye ekonomisi 2004 yılından bu yana ilk defa ve üst üste cari fazla vermiştir. Küresel emtia fiyatları normalleşme eğilimine girdiğinde, ekonomimiz cari fazla verme kapasitesine ulaşmış olacaktır.

"İSTİHDAM EMSAL ÜLKELERE ORANLA OLDUKÇA YÜKSEK"

Özellikle sanayi üretimi öncüsü olan makine teçhizat yatırımları istikrarlı büyümeye işaret etmektedir. (Makine-Teçhizat) 2022 yılının ilk çeyreği itibarıyla milli gelir içindeki payı yüzde 18 ile tarihsel olarak en yüksek seviyesine ulaşmıştır. Toplam istihdam edilen kişi sayısı tarihsel yüksek seviyelere ulaşmıştır. İstihdamdaki artış emsal ülkelere oranla oldukça yüksek seviyededir.

İhracat artışında salgın sonrası küresel ticaretin yeniden şekillenmesinde Türkiye'nin sahip olduğu avantajlar, ihracatçılarımızın değişen koşullara uyum sağlama kapasitesi, finansal sistemimizin ülke ekonomisi için ihracatçımıza sağladığı uygun koşullar etkili oldu. İhracatımızın ürün ve pazar çeşitliliği son dönemde hızlanmak suretiyle istikrarlı bir şekilde artmaktadır. 2015-2022 arasında ihracatımızdaki artışın yaklaşık yüzde 29'u yeni para girişleri ile gerçekleşmiştir.

"YAKINDAN SEYREDİYORUZ"

Ticari kredilerin kullanımını yakından seyrediyoruz.

İkinci çeyrekte küresel emtia fiyatlarındaki güçlü artışlar, tedarik zincirindeki aksaklıkların neden olduğu arz kısıtları ve döviz kurları tüketici kurları üzerinde baskı oluşturmaya devam etmiş, enflasyondaki artışın temel belirleyici olmuştur. Enflasyon nisanda öngördüğümüz patikanın üzerinde kalmıştır.

Yılın 2. Çeyreğinde ithalat birim değer endeksi özellikle enerji fiyatlarındaki artışa bağlı olarak yükselmiş ve enflasyonu yukarı çeken unsurlardan biri olmuştur. Enflasyonda talep koşullarının etkisi sınırlı.

Politika bileşenlerini etkin şekilde kullanmaktayız. Liralaşma perspektifi ile araçlarımızı etkin olarak kullandık ve kullanmaya devam edeceğiz.

Ekonominin potansiyeli ile uyumlu bir parasal büyümeyi gözeterek, tüm faizlerin politika faizine yakınsaması için gereken adımları atmaya devam edeceğiz.

Dünyada resesyonun konuşulmadığı tek ülke Türkiye.

Son 10 günü çıkardığımızda son bir ayda en az değer kaybeden para birimi Türk Lirası.

"SWAP GÖRÜŞMELERİMİZ VAR"

Enflasyonun atalete dönüşmemesi için çok yoğun ve sert tedbirlerle bu süreci kısa sürede terse çevirmek için kararlar almaya devam ediyoruz.

Enflasyonda ataletin, yapışkanlığın önüne geçmeye çalışıyoruz, aldığımız ve alacağımız kararlarla yıl sonundan sonra enflasyonun aşağı doğru geleceğini bekliyoruz.

Kurun enflasyona etkisi geçmiş döneme göre daha az. Liralaşma için gerekirse ek tedbirler alırız.

Swap için görüştüğümüz ülkeler var, çalışmalarımızı belirli noktaya getirdiğimiz ülkeler var, bittiğinde hepsini açıklarız, kiminle önce bitirirsek onu açıklarız.

MERKEZ BANKASININ REZERVLERİ

Rezervlerimiz geçen yıl da aynı seviyedeydi, bu yıl da aynı seviyelerde, enerji maliyeti arttı, tüm ödemelerini rahatlıkla ödüyor, ödeyecek, bunlar için yeterli rezervlerimiz, gücümüz var, çok iyi durumda, rezerv erimesi değil rezerv değiştirmesi var.

Sadece Rusya ile değil, swap anlaşması yaptığımız tüm ülkelerle yerel para ile ticaret görüşmelerini sürüyor.

Dijital para ile ilgili güzel haberleri en kısa sürede vereceğiz, geri adım yok, çalışmalarımız başarılı ve yoğun bir şekilde devam ediyor, sona doğru geliyoruz, bu yıl içinde, yıl sonuna doğru, tam tarihi daha sonra vereceğiz.

Önümüzdeki dönemde rezervlerdeki artışı göreceğiz, YUVAM'da hedeflediğimiz yıl sonu rakamına doğru yaklaşıyoruz

"TÜRKİYE HAKSIZ BİR CDS İLE KARŞI KARŞIYA"

Birçok ülkenin yaşadığı ekonomik ve siyasi, finansal sektöründeki sıkıntılar ile kıyaslanmayacak kadar iyi olan Türkiye, haksız bir CDS ile karşı karşıya, tedbirler alıyoruz, görüşmeler yapıyoruz, Türkiye'yi anlatmaya çalışıyoruz. Bunu kabul etmiyoruz. Ekonomik olduğu kadar siyasi olduğunu da düşünüyorum.

Evet birçok ülke faiz artırıyor, kim doğru yapıyor, kim yanlış yapıyor, zaman gösterir, kendi ülkemizin şartları içerisinde uyguladığımız politikalar çerçevesinde her ay PPK olarak toplanıp karar veriyoruz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN