Kur korumalı mevduat sisteminde bir ilk yaşandı

Kur korumalı mevduat sisteminde bir ilk yaşandı

Dolar/TL kuru mevduat faizinden daha az yükselince, kur korumalı mevduat bu kez kur farkı geliri elde edemedi. Kur korumalı mevduat sistemine başından bu yana para yatıranlar, ilk kez sadece faiz geliri elde etmekle yetindi.

21 Temmuz 2022 tarihinde 17.70 TL olan dolar kuru, 21 Ekim 2022 günü 18.60 TL oldu. Böylece kur korumalı mevduat (KKM) hesapları, yüzde 5.5'lik mevduat getirisinden daha az, yani yüzde 5.1'lik bir kur artışı olduğu için kur farkı geliri elde edemedi.

ENFLASYONA ÇARE OLMADI

Bu dönemde (resmi) enflasyon ise yüzde 7'nin üzerindeydi. Yani KKM de son üç aylık dönem itibarıyla enflasyona karşı koruyan bir enstrüman olmaktan uzaklaştı.

Dünya gazetesinden Barış Erkaya'nın haberine göre, faizlerin bu süreçten sonra daha da düşürüldüğünü, yani mevduatın getirisinin artık daha da azalacağı bir döneme girdik.

Enflasyona karşı parasının satın alma gücünü korumaya çalışanların çoğunlukla dolara karşı alternatif olarak değerlendirdiği KKM'de yenilemelerin boyutunun bundan sonra ne olacağı merakla bekleniyor.

ENFLASYON, BAZ ETKİSİYLE YIL BAŞINDAN SONRA DÜŞECEK

Sadece ekim ayında açıklanan aylık TÜFE yüzde 3.54. Kasım, aralık ve ocak aylarında ise geçen yıl sırasıyla aylık bazda yüzde 3.51, yüzde 13.58 ve yüzde 11.10 oranından enflasyon oluşmuştu.

Baz etkisi nedeniyle özellikle aralık ayında bir düşüş yaşanma olasılığı olsa da bu herkesin de bildiği gibi fiyatların düşüşü değil artış hızının düşüşü olacak.

Buradaki en büyük risk ise ÜFE ile TÜFE arasındaki makas. Yani üreticinin henüz tüketiciye yansıtmadığı kendi enflasyonu.

KKM YATIRIMCISI KUR FARKI GELİRİ ELDE EDECEK

Şimdi yenileyecekler için ise barem artık doların 19.22 TL'nin üzeri olması. Yani KKM'nin zaten düşük olan mevduat faizinden fazla kazandırabilmesi için bankaların mevcut KKM faiz önerileri üzerinden bir hesap yaparsak, dolar kurunun bu seviyenin üzerinde olması halinde KKM yatırımcısı kur farkı geliri de elde edebilecek.

Yoksa yıllık bazda yüzde 13'ten biraz fazla bir mevduat faizi getirisi elde edecek. Ki bu rakam bir önceki üç ayın KKM getirisinden bile düşük olacak. Enflasyonun o tarihlerde ne olacağını ise yine hep birlikte bekleyip göreceğiz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN