MB'nin faiz kararını eski başkan Yılmaz yorumladı: Korkarım ki...

MB'nin faiz kararını eski başkan Yılmaz yorumladı: Korkarım ki...

Merkez Bankası (TCMB) piyasa beklentilerinin aksine bir karar alarak politika faizini 500 baz artırarak yüzde 45'ten yüzde 50'ye yükseltti. Ekonomistlere göre bu karar Ağustos ayından bu yana devam eden faiz artışı trendinin yeniden başlaması anlamına geliyor. Merkez Bankası'nın eski başkanlarından Durmuş Yılmaz kararın "Tam bir 'Eleyip eleyip kepeğine katmak' hali olduğunu söyledi ve MB'ye 20 milyar dolar rezerv yakmanın değip değmediğini de sorarak ekledi: Korkarım bu artış da işe yaramayacak.

Ekonomistlerin tamamı faizin sabit kalacağını öngörürken, TCMB'nın "sürpriz" kararı piyasalarda şaşkınlık yarattı. Ekonomistlere göre Ağustos ayından bu yana 20 milyar doların eritildiği bir ortamda, dövizi kontrol altına almak için faiz artışına tekrar başvurulmuş oldu.

31 Mart seçimlerinden önce hükümetin talebiyle bu ay da faizin sabit tutulacağı beklentisi hakimdi. Fakat TCMB, bu beklentileri boşa çıkararak faiz artırımına gitti.

TCMB'nin eski başkanlarından Durmuş Yılmaz, X hesabından yaptığı yorumunda, bu kararın "tam bir 'Eleyip eleyip kepeğine katmak' hali olduğunu söyledi. Yılmaz, Ağustos ayından bu yana alınan kararların doğru yönde olduğu ancak gecikmeli olduğu için için işe yaramadığını savundu.

Yılmaz ayrıca, MB'ye 20 milyar dolar rezerv yakmanın değip değmediğini de sorarak "bu artış da işe yaramayacak." değerlendirmesinde bulundu.

Yılmaz, faiz artışının enflasyonla mücadele maliyetini katlayacağını ve bu durumun siyaset kurumuna büyük bir yük getireceğini belirtti. Faiz artışının siyaset kurumuna rağmen alındıysa Merkez Bankası'nın alkışlanması gerektiğini, ancak Cumhurbaşkanı'nın olumsuz yorumunun her şeyi sıfırlayabileceğini de vurguladı. Yılmaz'a göre, Merkez Bankası gerekeni yapıyor, ancak asıl başarı anahtarı siyaset kurumunun enflasyonla mücadeledeki samimiyetine bağlı.

1-007.jpg

22.jpg

FAİZ ARTIŞINA TEPKİLER

Faiz artışı kararı, ekonomistler ve piyasalar tarafından farklı tepkilerle karşılandı. Bazı ekonomistler, faiz artışının enflasyonu düşürmek için gerekli olduğunu savunurken, bazıları ise bu kararın ekonomiyi daha da kötüleştireceğini söyledi.

Piyasalarda ise faiz artışı kararı sonrası dolar düştü. Bu kararın enflasyon ve döviz kuru üzerindeki etkisi önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN