Merkez Bankası Başkanı ile İstanbullu sanayiciler birbirine girdi: Bunlar çok ağır ithamlar

Merkez Bankası Başkanı ile İstanbullu sanayiciler birbirine girdi: Bunlar çok ağır ithamlar

İstanbul Sanayi Odası'nın dünkü toplantısında İSO Başkanı Bahçıvan ile Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu arasında "stokçuluk" tartışması çıktı. Sanayiciyi ucuz kredi alıp stokçuluk yapmakla suçlayan Kavcıoğlu'na karşı Bahçıvan, "Kendisini enflasyona karşı korumak için stok tutan sanayiciyi itham altına alırsak, Türk sanayisine karşı büyük haksızlık yapmış olursunuz" sözleriyle tepki gösterdi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) 70 yıllık tarihinin en yüksek tansiyonlu toplantılarından birine ev sahipliği yaptı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile meclis üyeleri ve İSO yönetimi arasında, krediler, döviz ve stokçuluk üzerinden yürüyen bir tartışma yaşandı. Toplantıda üyelerin krediye ulaşamama sıkıntıları üzerine soruları yanıtlayan Kavcıoğlu, sanayicileri stokçuluk yapmakla ve kredilerle döviz almakla suçladı. İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ise, "Bunlar çok ağır ithamlar. Kendisini enflasyona karşı korumak için stok tutan sanayiciyi itham altına alırsak, Türk sanayisine karşı büyük haksızlık yapmış olursunuz ve durum kutuplaşmaya doğru gidiyor" dedi.

'Takdir edeceğinize haksızlık ediyorsunuz'

Bu sözler üzerine Kavcıoğlu "İtham yok" dedi. Ardından Bahçıvan, hammadde maliyetlerinin yurtdışında düşmeye başladığını söyleyen Kavcıoğlu’na "Hiçbir Türk sanayicisi iddia ediyorum ki bilançosundaki envanterindeki stoku piyasayı istismar etmek için kullanmamaktadır" sözleriyle tepki gösterdi.

İki-üç ay gemi beklenilen günlerden geçildiğini ifade eden Bahçıvan, "Stok yapmaktan da mutlu değiliz. Üretim akışkanlığı için yapılan stoku, takdire dönmesi gereken bir başarımızı adeta piyasayı speküle etmek için kullanılan bir boyuta getirirsek bu çok büyük bir haksızlık olur" diye konuştu.

Burada elma ile armut karışmış görünüyor

Tartışmanın alevlenmesiyle İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay da devreye girdi. Okyay, "Bizim taraflar olarak birbirimizi anlamaya ihtiyacımız var. İnsanlar üretimi yapıp teslim edememe korkusuyla aslında bunu yapıyorlar. Neden sonuç ilişkisini iyi analiz etmek lazım. Burada elma armut karışıyor gibi görünüyor. 40-50’lerle kredi alan sanayici yine de cesaretli olduğu için yatırım yapıyor. Belki farklı konularda bilgilenmeye ihtiyacınız olabilir, biz bu konuda da her zaman destek olmaya hazırız" dedi.

Kavcıoğlu'ndan geri adım

Kavcıoğlu, kastının üretim yapmak isteyen firmalar olmadığını belirtirken, Bahçıvan "Ben bunları Türk sanayisi adına çok tehlikeli ithamlar olarak buluyorum. Türk sanayicisinin üretimi ve tedarikini stok mantığıyla ele alan bir merkez bankası anlayışı başlayacak olursa bu aramızdaki görüşün çok ciddi bir kutuplaşmaya gittiğini gösterir. Talihsiz bir söylem oldu" ifadelerini kullandı.

Kredi maaliyetleri tartışmayı körükledi

Taraflar arasındaki tartışmalı bir diğer konu ise kredi maliyetleri oldu. Toplantıda Kavcıoğlu sanayicilere kredi maliyetlerinin düşük olduğunu, sanayicinin özel bankalardan yüzde 22’nin üzerinde faiz ile kredi almaması gerektiğini söylerken Erdal Bahçıvan araya girdi. Kendisine çok sayıda mesaj geldiğini belirten Bahçıvan, "Bugünün Borsası yüzde 35-40-45 arasında faizlerle kredi aldığını söyleyen sanayici dostlarımızdan mesajlar almış durumdayım. Ayrıca, Eximbank’ın maalesef reeskont kredilerini kaynak yetersizliği nedeniyle alamayan sanayicilerimizden de çok sayıda mesaj aldım." dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN