Merkez Bankası'ndan enflasyon açıklaması: Artışın nedeni gıda fiyatları

Merkez Bankası'ndan enflasyon açıklaması: Artışın nedeni gıda fiyatları

TÜİK'in Ekim ayı enflasyonunu yüzde 85.51 olarak açıklamasının ardından Merkez Bankası, Fiyat Gelişmeleri Raporu'nu yayımladı. Raporda, ekim enflasyonundaki artışa en belirgin katkının gıda grubundan geldiğini açıkladı. Geçen ay en fazla fiyat artışı yüzde 26,23 ile sebzede gerçekleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu'na göre, ekim ayında enflasyon geçen yılın aynı ayına göre yüzde 85.51 yükseldi. Böylece yıllık enflasyon 24 yılın zirvesini gördü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın ekim ayına ilişkin "Aylık Fiyat Gelişmeleri" raporunda, yıllık tüketici enflasyonundaki artışa en belirgin katkının gıda grubundan geldiği belirtildi.

TCMB’nin, ekim ayına ilişkin "Aylık Fiyat Gelişmeleri" raporunda şu ifadelere yer verildi:

Açıklamada "Gıda grubu yıllık enflasyonundaki yükselişte taze meyve ve sebze kaleminin öncülüğünde işlenmemiş gıda alt grubu öne çıksa da fiyat artışlarının grup geneline yayıldığı izlenmiştir. Temel mal grubu yıllık enflasyonunda yükseliş eğilimi devam ederken, hizmet enflasyonundaki artışı kiranın yanı sıra akaryakıt fiyatlarının yansımalarının hissedildiği ulaştırma hizmetleri sürüklemiştir. Mevsimsellikten arındırılmış fiyat artışları kira ve hizmet grubunun genelinde zayıflarken, işlenmiş gıdada bir miktar artmış, temel mallarda ise görece yatay seyretmiştir" ifadelerine yer verildi.

ENERJİ GRUBU ETKİSİ AYLIK BAZDA ARTTI

Raporda ayrıca enerji grubunda yıllık enflasyon gerilerken, aylık bazdaki artışta uluslararası ham petrol fiyatlarıyla uyumlu olarak yükselen akaryakıt fiyatları ile şebeke suyu fiyatlarının etkisinin öne çıktığı belirtildi.

Uluslararası doğalgaz fiyatlarındaki son dönem gelişmelerin, yurt içi enerji fiyatlarına yansımaya devam ederek elektrik üretimi ve gaz imalatı fiyatlarını yükselttiği ve üretici fiyatlarını yukarı çeken başlıca unsur olduğu vurgulanarak "Bu görünüm altında, mevsimsellikten arındırılmış verilerle B ve C göstergelerinin aylık değişimleri bir miktar yavaşlarken, yıllık enflasyonlarındaki yükseliş devam etmiştir" denildi.

EKİM AYINDA FİYATI EN FAZLA ARTAN ÜRÜNLER

TÜİK verilerine göre, geçen ay en fazla fiyat artışı yüzde 26,23 ile sebzede (patates ve bazı yumrulu bitkiler hariç) gerçekleşti. Sebze giderlerindeki artışı yüzde 12,72 ile makarna çeşitleri, yüzde 12,38 ile kadın giyim, yüzde 11,79 ile kırtasiye ve çizim malzemelerindeki artış izledi.

Ekimde fiyatı en çok artış gösteren diğer ürünler arasında yüzde 9,62 ile yumurta ve yumurtayla ilgili ürünler, yüzde 9,40 ile erkek giyim, yüzde 9,11 ile çamaşır makinesi, kurutucu, bulaşık makinesi, yüzde 7,17 ile su (şebeke suyu), yüzde 6,03 ile evle ilgili temizlik malzemeleri, yüzde 5,40 ile peynir yer aldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN