Bakan Dönmez'den Rus doğalgazı açıklaması: Ruble üzerinden ticaret başladı

Bakan Dönmez'den Rus doğalgazı açıklaması: Ruble üzerinden ticaret başladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı doğalgazın bir kısmı için ödemeleri Rus rublesi ile yapmaya başladığını söyledi. Dönmez, "Kısmen Ruble üzerinden ticaret başladı. Bunu önümüzdeki aylarda biraz daha yoğun bir şekilde göreceğiz" dedi.

Uluslararası enerji anlaşmalarının büyük çoğunluğu ABD Doları ya da euro üzerinden yapılıyor. Devam eden Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle yaptırımlara maruz kalan Rusya, para birimini güçlendirmek için kendisinden enerji satın alan ülkelerden ödemeleri ruble olarak yapmalarını istemişti. Ankara ve Moskova, doğalgaz alırken ödemelerin ruble cinsinden yapılması konusunda Eylül ayında anlaşmaya varmıştı.

"RUBLE ÜZERİNDEN TİCARET BAŞLADI"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, önümüzdeki aylarda Rusya'yla yapılan enerji ticaretinde yerel para birimleriyle yapılan ödeme payının artacağını duyurdu. TRT Haber'e konuşan Bakan Dönmez, "Rusya ile bizim tabi ticaretimiz çok yönlü olarak devam ediyor. Enerji en büyük kalemlerden birisi şüphesiz. Turizm var, gıda var, diğer emtia fiyatları var. Öteden beri de neredeyse yaklaşık 5-6 yıldır her iki lider de milli paralarla ticaretin önünü açma yönünde niyetlerini ifade etmişlerdi. Gelinen bu noktada aslında süreci biraz daha hızlandırmış oldu. Son görüşmelerimizde bir mutabakat söz konusu. Bununla alakalı olarak tabi teknik bir takım çalışmaların da tamamlanması gerekiyor. Kısmen Ruble üzerinden ticaret başladı. Bunu önümüzdeki aylarda biraz daha yoğun bir şekilde göreceğiz. Her iki tarafta da bu konuda bir görüş birliği söz konusu. Tabi bu milli paralarla oluyor olması ülkelerin diğer yabancı dövizlere, para biriminden olan ihtiyaçları da azaltmış olacak" dedi.

Bakan Dönmez, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in Türkiye'de bir doğalgaz merkezi oluşturulması teklifine ilişkin bir soruya, "Bununla alakalı hazırlıklarımızı yapıyoruz. Yıl sonuna kadar önce kendi yol haritamızı çıkaracağız" şeklinde yanıt verdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN