Milyonlarca emekliyi ilgilendiriyor! İşte masadaki en güçlü maaş... Cumhurbaşkanı Yardımcısı müjdeyi vermişti

Milyonlarca emekliyi ilgilendiriyor! İşte masadaki en güçlü maaş... Cumhurbaşkanı Yardımcısı müjdeyi vermişti

Yeni yıla sayılı günler kala milyonlarca emeklinin gözü emekli maaşına gelecek zamlara dikildi. 6 aylık enflasyon oranına göre belirlenecek olan maaş zammı beklenirken masadaki en güçlü rakam belli oldu. Cumhurbaşkanı yardımcısı müjdeyi vermişti. İşte konuya ilişkin detaylar…

Cumhurbaşkanı yardımcısı Cevdet Yılmaz, memur ve emekli maaşlarına ilişkin yaptığı bir açıklamada yüzde 50 akşam civarında zam yapılacağından söz etmişti. Milyonlarca emekli ve memur ise maaşlarına bu zammın gelmesi halinde ne kadar aylık alacaklarını araştırmaya başlamıştı. Öte yandan konuya ilişkin milliyet.com.tr’ye detaylı açıklamalar yapan Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, kafalardaki soru işaretlerini giderdi.

“ENFLASYON FARKI YÜZDE 38 CİVARINDA OLACAK”

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, “Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Memur ve memur emeklisine yüzde 50 civarında artış yapılacağını öngörüyoruz” dedi. Burada hesaplama şu şekilde: Son 6 ayın enflasyon farkına toplu sözleşme farkı ve refah payı eklenecek. Son 5 ayın enflasyon farkı yüzde 33.65 seviyesinde. Yüzde 3.30 seviyesinde aralık ayı enflasyon beklentisi var. Bununla birlikte son 6 ayın enflasyon farkı yüzde 38’ler civarında olacak” dedi.

yeni-proje.jpg

“YÜZDE 50’YE YAKIN BİR ARTIŞ”

Enflasyon farkının yanı sıra etki edecek olan faktörlerden de söz eden Bayram, “Buna haziran ayında yapılan toplu sözleşme zammı (yüzde 6), Ocak 2024’teki toplu sözleşme farkı (yüzde 15) kadar yani 9 puan kadar bir toplu sözleşme zammı yapılacak. Yüzde 38’lik enflasyon farkına yüzde 9 eklersek yüzde 47 civarında olur. Bu da refah payı ile birlikte yüzde 50’ye yakın bir artış demektir” diye konuştu.

EN DÜŞÜK MAAŞLARI AÇIKLADI

Söz konusu bu oranlarla yola çıkarak maaş hesaplamasını yapan ve aktaran Bayram, “En düşük memur emeklisi 9 bin 876 TL alıyor, 14 bin 800 TL civarına yükselecektir. En düşük memur maaşı 22 bin TL seviyesinden 33 bin TL seviyesine çıkacaktır. Memurlara geçtiğimiz ara dönemde seyyanen zam ile ciddi bir artış yapılmış oldu” ifadelerine yer verdi.

yeni-proje-2.jpg

EMEKLİ MAAŞLARINDA KADEMELİ ARTIŞ SÖZ KONUSU MU?

Milyonlarca emeklinin merak ettiği kademeli artış konusuna ilişkin açıklamalarda bulunan Bayram, “Emekli maaşlarına yapısal bir düzenleme gerekiyor. Burada enflasyonist baskılardan en fazla etkilenen emekli kesim. 7500 TL olan en düşük emekli maaşının en az yüzde 50 artış yapılarak 12 bin 500 TL seviyesine çıkmasını bekliyoruz. Bundan sonra yapılacak zamdan yeterince yararlanılabilmesi için kök maaşların da en düşük emekli maaşına eşitlenmesini bekliyoruz” değerlendirmesini yaptı.

yeni-proje-3-001.jpg

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 12 BİN 500 LİRA OLMASI BEKLENİYOR

Bayram, En düşük emekli maaşı ile alakalı beklentisini belirterek, “En düşük emekli maaşlarının 12 bin 500 TL seviyesine çıkmasını bekliyoruz. Ancak kademeli artışın bu dönemde yapılacağını düşünmüyorum. Sıkı bir para ve maliye politikası uygulanıyor. Kemer sıkma politikası var. Burada kademeli bir artışı çok mümkün görmüyorum. Enflasyon farkı ne ise o kadarlık artış yapılacaktır” dedi.

yeni-proje-4.jpg

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLERİNİN ZAM ORANI

Gündemde en çok yer alan konulardan biri ise SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranı olurken uzman isim bununla alakalı şunları söyledi:

“Son dönemde SSK ve Bağkur emeklisinin hak ettiği maaş enflasyon farkı kadar olsa dahi devletimiz memur emeklisine yapılan zam kadar bir artış yaptı. Memur emeklisinin toplu sözleşmeden kaynaklı bir refah payı artışı var. Geçtiğimiz dönemde emeklilere yüzde 25 artış yapılmıştı. Halbuki yüzde 17.5’lik enflasyon farkı vardı. Devletimi 7.5 puanlık refah payı artışı ile beraber SSK ve Bağkur emeklilerine memur emeklilerine yapıldığı kadarlık bir artış yaptı. Yine artış oranı SSK ve Bağkur emeklileri için yüzde 50 seviyesinde olacaktır. Aynı memur emeklilerine yapılacağı şekilde bir artış olacaktır. En düşük emekli maaşı 7500 TL’den 12 bin 500 TL seviyesine çıkacaktır. Kök maaşlar en düşük emekli maaşına sabitlenmelidir. Bu sayede tüm emeklilerin aynı oransal zamdan faydalanabileceklerini düşünüyorum.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN