Milyonlarca EYT'liye kötü haber! EYT'de tarih değişti: AK Parti'den şaşırtan açıklama

EYT Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili son dakika gelişmesi: Uzun yıllardır çözülmeye çalışılan EYT yasası ile ilgili flaş bir gelişme yaşandı. EYT yasasının yürürlüğe girmesinin ardından 2023 yılından itibaren emeklilik yolu açılacak. Herkesin gözü Aralık ayına çevrilmişken hükümet tarafından yapılan son açıklama tüm EYT'lileri şoke etti. EYT'de tarih değişti, AK Parti'den flaş açıklama. Peki EYT ne zaman yürürlüğe girecek? İşte son dakika haberinin detayları...

EYT Emeklilikte Yaşa Takılanlar son dakika: Milyonlarca vatandaşın dört gözle beklediği EYT yasasında flaş gelişmeler peş peşe gelmeye başladı. Aralık ayında Meclis'e gelmesi beklenen EYT yasası ile ilgili Ak Parti tarafından şaşırtan açıklama. EYT'de tarih değişti, milyonlarca EYT'liye kötü haber! Kimse bu tarihi beklemiyordu. Peki EYT Emeklilikte yaşa takılanlar kimleri kapsıyor? EYT emeklilikte yaşa takılanlar şartları nelerdir? İşte EYT son dakika haberinin detayları...

SON DAKİKA: EYT'DE TARİH DEĞİŞTİ

Uzun yıllardır milyonlarca vatandaşın mücadelesini verdiği EYT için artık sona gelindi. Uzun süredir üzerinde çalışılan EYT emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili detaylar kamuoyu ile paylaşılıyor. Aralık ayında Meclis'e gelmesi beklenen EYT düzenlemesi ile ilgili flaş gelişme yaşandı. Milyonlarca EYT'liye kötü haber. EYT'de tarih değişti!

AK PARTİ'DEN FLAŞ AÇIKLAMA

Aralık ayının ortasında yasalaştıracağız demişlerdi. AK Parti Grup Başkanvekili Emin Akbaşoğlu TBMM'de bütçe görüşmelerinde yaptığı açıklamada, EYT'nin aralık ayı sonu veya ocak ayında yasalaşacağını açıkladı.

kmgfggf-14.jpg

"OCAK'TA 3600 EK GÖSTERGE YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞ OLACAK"

AK Parti Grup Başkanvekili Emin Akbaşoğlu TBMM'de bütçe görüşmelerinde yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Geçen sene bu zamanlarda 5 adım atacağız demiştik. Asgari ücreti Aralık'ın ortasına kadar halledeceğiz demiştik hallettik, Temmuz'da bir daha yüzde 30 ilave zam yaptık. Memur emeklilerle ilgili maaşları düzenleyeceğiz, enflasyona ezdirmeyeceğiz dedik gereğini yaptık. 3600 ek göstergeyi yasalaştıracağız dedik Temmuz ayında yasalaştırdık Ocak'ta Allah'ın izniyle bütün memurlar ve emekliler için 3600 ek gösterge yürürlüğe girmiş olacak.

"ASGARİ ÜCRETTE SONA GELİNDİ"

Allah'ın izniyle Sayın Çalışma Bakanımız işveren ve işçi sendikalarıyla beraber asgari ücretli kesimin hakketten daha iyi bir mürref bir noktaya gelmesi için görüşmeleri planlıyorlar ve Allah'ın izniyle Aralık'ın ortasına kadar bu görüşmelerin neticelendirileceğini düşünüyorum. Aynı şekilde sözleşmeli personelle ilgili 424 bin kardeşimizi sözleşmeli personel statüsüne geçiriyoruz. EYT'li kardeşlerimize verdiğimiz sözü tutuyor ve Allah'ın izniyle en geç Aralık sonu Ocak başı diye nitelendirdiğimiz bu kanunlaşma yasalaştırma sürecini de genel kurula getirmek suretiyle bu meselileri de kökünden çözeceğiz söylediklerimizi yapacağız, yaptıklarımızı söylemeye devam edeceğiz, milletimizle beraber Türkiye yüzyılını hep beraber inşa edeceğiz."

EYT NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?

3600 ek gösterge çalışması sonrası öncelikli gündem halini alan EYT düzenlemesinin taslağı tek formül şeklinde teknik olarak tamamlandı. Düzenlemenin Aralık ayında TBMM'ye sunulması, 15.01.2023 tarihinde yürürlüğe girmesi bekleniyor.

EYT EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR ŞARTLARI NELERDİR?

EYT'li sayılmak için sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olup, emeklilik için gereken yaş dışındaki sigortalılık süresi ve prim günü şartlarını sağlamış olmak gerekiyor. EYT düzenlemesi ile yaş şartı tamamen ortadan kalkacak. Böylece 08.09.1999 öncesinde olduğu gibi prim ve sigortalılık şartı aranacak. 1999 yasasıyla beraber SSK'lı kadınlar 20 yıl 5.000-5975 gün, erkekler ise 25 yıl 5.000-5975 gün prim ile emekli olmayı beklerken, erkekler için 58, kadınlar içinse 56 yaş şartı gerekiyor. Bu kişiler de EYT yasasına tabi olarak şartları doldurduklarında kademe kademe emekli olabilecek.

kmgfgfgfgf-3.jpg

EYT EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR KİMLERİ KAPSIYOR?

Sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olanlar EYT'li (emeklilikte yaşa takılan) sayılıyor. 08.09.1999 öncesi emeklilik sigortası girişi olan herkes EYT kapsamında olacak. Burada EYT kapsamında olmak emekli olmaya yetmeyecek. Sigortalılık süresi ve prim gününü tamamlamak gerekiyor. Sigortalılık süresi kadınlarda 08.09.2019'da dolduğu için bu şart kadınlarda aranmayacak. Erkeklerde ise bu tarih 08.09.2024'te sona eriyor.

EYT düzenlemesi, 09.09.1999 tarihinden önce prim ve sigortalılık süresini tamalayan ancak yaş şartını bekleyenleri ilgilendiriyor. Düzenleme prim ve yılından herhangi birisini tamamlamayanları da kapsıyor. 08.09.1999 tarihi öncesinde çalışmaya başlayarak sigortası ve prim ödemiş milyonlarca vatandaş EYT yasasından yararlanacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN