Sahte belge kullanımına hapis cezası geliyor: Yeni düzenleme 1 Ekim’de yürürlükte

Sahte belge kullanımına hapis cezası geliyor: Yeni düzenleme 1 Ekim’de yürürlükte

Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçakçılığıyla mücadelede yeni bir döneme geçiyor. 1 Ekim itibarıyla sahte belge kullanan mükelleflerin "bilmiyordum" savunması kabul edilmeyecek; kullanımlarının kasıtlı olduğu varsayılacak ve 3 ila 8 yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açılacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Vergi Denetim Kurulu (VDK) Başkanlığı aracılığıyla vergi kaçakçılığını engellemek amacıyla yeni ve daha sert bir düzenlemeyi yürürlüğe koyuyor. 1 Ekim Çarşamba gününden itibaren başlayacak olan bu yeni yaklaşımla, sahte belge (fatura) kullanan mükelleflere yönelik yaptırımlar ağırlaştırılacak.

"BİLEREK KULLANIM" ESAS ALINACAK

Sabah'ın haberine göre mevcut uygulamada, sahte belge kullandığı tespit edilen şirketler, belgenin sahte olduğunu bilmediklerini iddia ederek cezai yaptırımlardan sıyrılabiliyordu. Ancak yeni düzenleme ile bu hukuki boşluk kapatılıyor. Artık şirketlerin savunmaları reddedilerek, sahte belgenin "bilerek kullanıldığı" varsayılacak ve doğrudan vergi kaçakçılığı suçu kapsamında işlem tesis edilecek.

Bu yeni yaklaşımın sonuçları şöyle olacak:

  • Hapis Cezası: Sahte belge kullanan mükellefler hakkında, Vergi Kaçakçılığı suçundan 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası istemiyle suç duyurusunda bulunulacak.

  • Mali Ceza: Mükelleflere, vergi ziyaı cezası olarak tahakkuk ettirilen verginin üç katı tutarında ceza uygulanacak.

  • Kara Para Aklama Soruşturması: Sahte belge düzenleyerek bu suçu organize eden gruplar yakından takip edilecek ve suçtan elde edilen gelirler kara para aklama boyutuyla ele alınacak.

MÜKELLEFLERE KAYIT DÜZELTME FIRSATI

VDK Başkanlığı, geçmişte sahte belge kullandığından şüphelenilen durumları da yazıyla mükelleflere bildirecek. Böylece, mükelleflere hatalı kayıtlarını düzeltme ve olası cezai süreçlere girmeden önce durumu telafi etme imkânı tanınacak.

YORUMLAR (1)
1 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN