Son yakın... Milyonlarca kişi bekliyor! Emekli maaşına 'asgari ücret' formülü! SSK, Bağ-Kur ve bütün emekliler işte o hesap

Son yakın... Milyonlarca kişi bekliyor! Emekli maaşına 'asgari ücret' formülü! SSK, Bağ-Kur ve bütün emekliler işte o hesap

Ocak ayının yaklaşması ile birlikte emekliler maaş zammını araştırmaya başladı. Yapılacak zam miktarının ne kadar olacağı büyük merak konusu olurken emekliler, emekli maaşları ne kadar olacak? sorusunu araştırmaya devam ediyor.

Emekli maaşları da başta olmak üzere memur zamları ve asgari ücrete Ocak ayında yapılacak zamlarla ilgili yeni bir formül yayınlandı. Yayınlanın formül sonrasında zam bekleyenler araştırmalarına hız verdi.

Emekli maaşlarına yapılacak zam ile ilgili görüşmeler sürerken 14 milyona yakın emekli araştırmalarına hız verdi. Enflasyon rakamları yapılacak zam için önemli ipuçları verirken Temmuz ayında yapılan 42,35’lik zam alan emeklilerin en düşük maaşı 3.500 TL olmuştu. Enflasyon yükselmeye devam ederken yapılacak zamlarında aynı oranda artacağı tahmin edilirken emekli maaşları ne kadar olacak sorusu merak ediliyor.

emekli maaşı

MAAŞLARA İLAVE ZAMLAR YOLDA

Emekli ve memurlar gözlerini Ocak ayında yapılacak zamlara çevirmiş durumda. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile ortak çalışma yürüten Maliye Bakanlığı milyonlarca emekli ve çalışanı yakından ilgilendiren zamları enflasyon üzerinden hesaplamaya çalışıyor.

EMEKLİLERE TEMMUZ ZAMMI 42,35’Dİ

Haziran ayında yayınlanan enflasyon oranları ile birlikte 2022’nin ilk 6 aylık maaş zammı 42,35 olarak belirlenmişti. Temmuz ayında SSK ve Bağ-Kur emekli maaşlarına 42,35 oranında zam yapılmıştı.

EMEKLİ ZAMMI HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?

Emekli maaşları için yapılan zam hesaplamaları 6 aylık enflasyon oranı ortalamasına göre hesaplanmaktadır.

3 KASIM TARİHİNDE 4 AYLIK ENFLASYON RAKAMLARI BELLİ OLACAK

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3 Kasım Perşembe günü 4 aylık enflasyon oranlarını açıklayacak. Yapılan açıklamalar sonrasında formüller ve yeni hesaplamalar pek çok kişi tarafından gündeme alınacak. Maaş zamları Ocak – Haziran ve Temmuz – Aralık ayları arasında hesaplanırken 4 aylık enflasyon oranlarında ki değişim Ocakta gelecek zamlarında belli olmasına olanak sağlayacak. Ekim, Kasım ve Aralık aylarında yapılacak olan enflasyon açıklamaları Ocak ayında SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarında ne kadar artış yaşanacağını ortaya koyacak.

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİ ZAMMI BEKLENTİSİ YÜZDE 18,68

Yayınlanan formül ve haberlere göre asgari ücret doğrultusunda yapılması beklenen emekli maaşı zamları için beklenen oran %18,68 oldu. Formülün kabul edilmesi durumunda en düşük emekli maaşı olan 3.500 TL’lik tutar %18,68 zam alacak. Formülün yasalara eklenmesi durumunda emekli maaşları asgari ücrete endekslenecek ve zam hesaplamaları aylar öncesinden belli olacak.

EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMASINDA 4 YENİ HESAP

2021 yılında asgari ücret net 2.825,90 TL olarak hesaplanırken emekli maaşları 1.500 TL’ydi. 2022 Ocak zamları sonrasında asgari ücret 4.253,40 TL’ye yükselmiş en düşük emekli maaşlarıysa %66 zam alarak 2.500 TL olmuştu. Temmuz enflasyon oranları ile birlikte asgari ücret 5.500,35 TL olurken en düşük emekli maaşıysa 3.500 TL’ye yükselmişti. Asgari ücrete yapılan zamlar en düşük emekli maaşları ile ilgili büyük avantajlar doğurmuştu.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2023 Ocak ayı için uygulanacak formül ve hesaplar ile birlikte en düşük emekli maaşını da belirleyecek. Emekli maaşları asgari ücrete göre endekslendiğinde her 6 ayda bir emekli maaşlarına %60 – 70 arasında zam yapılacağı belirtildi.

ÖRNEK EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMALARI

Eğer asgari ücrete %50 oranında zam gelir ve 5.500’TL olan ücret 8.250 TL’ye çıkarsa en düşük emekli maaşı 4.950 TL olacaktır. Asgari ücrete %70 oranında zam yapılırsa en düşük emekli maaşı 5.775 TL olacaktır.

Bu formül komisyondan geçtiği durumda emekli maaşları için yeniden komisyon oluşturulmasına ve yeni görüşmeler yapılmasına gerek kalmayacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN