Türkiye'de en hızlı iş bulan bölümler hangileri? TÜİK verilerine göre o meslekler belli oldu

Türkiye'de en hızlı iş bulan bölümler hangileri? TÜİK verilerine göre o meslekler belli oldu

TÜİK, 2021 Yükseköğretim İstihdam Göstergesi'ni yayınladı. Bu gösterge içerisinde Türkiye'de üniversite mezunu olanların açısından en fazla kayıtlı işe sahip fakülteler, Fakültelerin en hızlı iş istihdam süreleri ve oranları belirlendi. Detaylar haberimizde...

Bütünleşik bir veri tabanında idari kayıtların karşılaştırılmasıyla oluşturulan " Eğitim-İşgücü Veri Tabanı” çalışmasına dayanarak, 2011 - 2020 yıllarında Türkiye'deki yükseköğretim programlarından lisans ve önlisans düzeyindeki mezunlar ve referansı senede Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi üzerinde bulunan kaydı bulunan istihdam oranı, mezuniyet sonrasında iş bulabilme zamanı ve yılık kazancın ne kadar olduğu hesaplanmıştır.

tüik

Lisans Mezunu Olanların %71'i İstihdam Edilmektedir

Bu kapsamda kayıtlı istihdam oranına sahip 2021 yılı içerisinde lisans mezunları %71,1 iken bu oran üniversite ön lisans mezunu olanlar için 63 şeklinde hesaplanmıştır.

Sağlık En Fazla İstihdama Sahip

Kaydedilen en yüksek İstihdam Oranına sahip ilk beş eğitim ve öğretim alanı %82,7 sağlık ve sosyal bakım, %77,8 eğitim, %77,8 mühendislik sanatları, imalat ve inşaat %77,8, bilgi ve iletişim teknolojisi %76.7, doğa bilimleri, matematik ve istatistik %72.3'ü yer almaktadır.

Lisans düzeyinde en fazla kayıtlı işe sahip fakülteler sırasıyla işitme engelliler öğretmenliği (%96,6), aile ekonomisi ve beslenme öğretmenliği (%95,5), zihin engelliler öğretmenliği (%95,4), görme engelliler öğretmenliği (%94,4) ile çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmenliği (%94,3) olarak kayıtlara geçti.

mezun

Üniversite bitirme sektörlerine göre, kaydedilen istihdam oranlarının en yüksek olduğu eğitim ve öğretim sektörü %71,3 ile mühendislik, imalat ve inşaat sektörüdür. Bunu tarım, ormancılık, balıkçılık ve veterinerlik (%66), bilgi ve iletişim teknolojisi (%65,8), doğa bilimleri, matematik ve istatistik (%65,2), işletme, yönetim ve hukuk (%64,3) izlemektedir.

Üniversite düzeyinde kayıtlı en yüksek istihdam barındıran bölüm, paramedik (%97.1), ambulans ve acil bakım teknisyeni (%97), polis mesleki eğitimi (%92.1), endüstriyel otomasyon (%87.9) ve elektronik iletişim (%86.7) oldu.

Ön Lisans Mezunlarının İş Bulması 15 Ayı Buluyor

Lisans mezunları için ortalama iş bulabilme süresi 13,6 ay iken, önlisans mezunu olanlar için bu süre 14,8 aydır.

Lisans mezun olduktan sonra ilk işi bulması kısa olan beş eğitim ve öğretim alanı sırasıyla sağlık ve refah (7,7 ay), eğitim (10.9 ay), mühendislik, ve inşaat (11 ay), bilgi ve iletişim teknoloji (11.6 ay) ve hizmetler (12,4 ay) olmuştur.

lisans mezunu

 En Kısa İş Bulan Bölümler

Lisans sonrasında ortalama iş bulma süresi en kısa olan beş fakülte, Dil ve konuşma terapisi (2,4ay), Güvenlik Bilimi (3 ay), görme engelliler öğretmeni (3,4 ay), zihinsel engelli öğretmeni (3,7 ay) ve işitme engelli öğretmenliği için (3,8 ay) olmuştur.

Önlisans alanları arasında eğitim ve öğretimde ilk kez en beş iş, hizmetler (12.5 ay), doğa bilimleri, matematik ve istatistik (12,7 ay), mühendislik, imalat ve inşaat (13.7 ay). ), sağlık ve refah (13.7 ay) ve eğitim (15 ay) olduğu açıklandı.

Önlisanstan mezun olduktan sonra ilk işini bulmak için ortalama sürenin en kısa olduğu beş bölüm, uçak gövde bakımı (1 ay), Polis mesleki eğitimi (2,9 ay), paramedik (3,3 ay), kamu güvenliği ve asayiş (4,3 ay) ve mekatronik teknolojisi (5,8 ay).

pilotaj

Aylık Kazanca En Fazla Sahip Olan Bölüm Pilotaj

Lisans mezunu olan kişilerin aylık ortalama kazancı en yüksek beş fakülte Pilotaj, Havacılık ve Uzay Mühendisliği ve Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği, gemiler, Matematik Mühendisliği ve Uçak Mühendisliği olarak sıralandı.

Önlisans mezunları için aylık ortalama kazancın en yüksek olduğu ilk beş bölüm polis meslek eğitimi, tarım, perakende ve mağaza yönetimi, marka iletişimi ve Ev İdaresidir.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN