Yatırımcılarına önemli tüyo: En kazançlı haftaya hazır olun...

Yatırımcılarına önemli tüyo: En kazançlı haftaya hazır olun...

Aralık ayından beri kazandıran altın önümüzdeki hafta da kazandırmaya devam edecek. Altının yükselişini doların düşüşü tetiklerken FED'in mayıs ayına dair yaptı "Finansal İstikrar Raporu"da yükselişin devam edeceğinin işaretlerini verdi. Perşembe günü açıklanan ABD işsizlik sigortası verisinin salgının en düşük seviyesine gerilemesi de ekonomideki toparlanmaya dair olumlu bir işaret verdiği belirten uzmanlar altın yatırımcısının kazanmaya devam edeceğini belirtti.

Dolardaki düşüş ve ABD Hazine tahvili faizlerindeki gerilemeyle birlikte altın adeta altın dönemini yaşıyor. Aylık reel getirisi yüzde 6,61 ile olan  külçe altın Nisan ayının en kazançlı yatırımı olmuştu. Yatırım uzmanları aralık ayından beri yükselişte olan altının son 6 ayın en kazançlı haftasına hazırlandığını belirtti. 

DOLAR DÜŞTÜ ALTIN YATIRIMCISI KAZANDI

Altın, dolardaki düşüş ve ABD Hazine tahvili faizlerindeki yatay seyirle Aralık ayından beri en büyük haftalık kazancına doğru ilerliyor. Gram altın ise Dolar/TL ’deki yatay seyirle birlikte küresel altın fiyatlarındaki yükselişi takip etti.

Altın yatırımcıları ise ABD Merkez Bankası Fed’in risk iştahının çok arttığı ve değerlemelerin gereğinden fazla olduğuna dair açıklamalarına ağırlık verdi. Perşembe günü açıklanan ABD işsizlik sigortası verisinin salgının en düşük seviyesine gerilemesi de ekonomideki toparlanmaya dair olumlu bir işaret verdi.

fed.jpg

FED RAPORU EKONOMİDEKİ TOPARLANMAYA DAİR OLUMLU İŞARET VERDİ

Fed, Amerikan finansal sistemine ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı "Finansal İstikrar Raporu"nun mayıs sayısını yayımladı. Raporda, geçen yıl kasım ayından bu yana riskli varlıkların fiyatlarının genel olarak daha da yükseldiği kaydedildi

Raporda, yine birçok işletme ve hanenin baskı altında kalmaya devam ettiği belirtilerek, bankaların yeterince aktif durumda kaldığı ancak Kovid-19 salgınından en çok etkilenen sektörlerde yüksek kredi riskiyle karşı karşıya kalınabileceği kaydedildi.

KIRILGANLIK ŞOKLARI ARTIRA BİLİR

Fed'in raporunda, "Kısa vadeli finansman piyasaları artık normal şekilde işliyor olsa da bazı banka dışı finans kuruluşlarındaki yapısal kırılganlıklar, stres zamanlarında finansal sisteme yönelik şokları artırabilir." değerlendirmesinde bulunuldu.

Uzun vadeli Hazine getirilerinin son birkaç ayda arttığı ancak tarihsel standartlara göre düşük kaldığına işaret edilen raporda, yüksek varlık fiyatlarının kısmen devam eden düşük Hazine getirilerini yansıttığı aktarıldı.

Raporda, "Bununla birlikte, bazı varlıklar için değerlemeler, Hazine getirilerini hesaba katan ölçüler kullanıldığında bile tarihsel normlara göre yüksek kalıyor. Bu durumda, varlık fiyatları, risk iştahının azalması durumunda önemli düşüşlere açık olabilir." ifadelerine yer verildi.

altin.jpg

7 MAYIS: ALTIN SON 3 AYIN ZİRVESİNDE 

Altın fiyatlarında son dönemde yaşanan yükselişin ardından gram altın fiyatı güne 484 liradan işlem görmeye başladı. Son 3 ayın zirvesine çıkan altın fiyatları sonrası çeyrek altın 801 liradan satışa sunuluyor.

Uluslararası piyasalarda spot altın fiyatı 16 Şubat'tan bu yana görülen  en yüksek seviyeye çıktı. ABD'de bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verileri öncesinde ABD Doları'nın ve ABD 10 yıl vadeli Hazine kağıdı  getirilerinin gerilemesinin ardından spot altın fiyatı 1.816 dolar  direncini kırdı.

Bu sabah 1.822 dolar seviyesine kadar yükselen spot altın şu sıralarda düne göre yüzde 0,25 artışla 1.819 dolar seviyesinde işlem görüyor.

GRAM ALTIN NE KADAR?

Altının gramı 7 Mayıs 2021 Cuma günü 484 lira seviyelerinde yer alıyor. 

ÇEYREK ALTIN NE KADAR?

Yatırımcısının her dönem gözdesi olan çeyrek altın son dönemdeki yükselişle birlikte bugün 775 liradan alınırken 801 liradan da satışa sunuluyor.

CUMHURİYET ALTINI NE KADAR?

Geçtiğimiz günlerde hem alış fiyatında hem de satış fiyatında 3 bin liranın üzerindeki konumunu sağlamlaştıran cumhuriyet altını ise Bigpara’dan alınan son verilere göre bugün 3 bin 84 liradan alınırken 3 bin 194 liradan da satışa sunuluyor.

turkiye-istatistik-kurum.jpg

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU: ALTIN NİSAN'IN ŞAMPİYONU

Türkiye İstatistik Kurumu, nisan ayına ilişkin "finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını" açıkladı.

Buna göre, geçen ay en yüksek aylık reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 3,89, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 6,61 ile külçe altında gerçekleşti.

Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde euro yüzde 2,3 ve dolar yüzde 1,85 kazandırırken, mevduat faizi (brüt) yüzde 2,96, Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) yüzde 6,44 ve BIST 100 endeksi yüzde 10,4 yatırımcısına kaybettirdi.

TÜFE ile indirgendiğinde euro yüzde 4,98 ve dolar yüzde 4,51 kazandırırken, mevduat faizi (brüt) yüzde 0,42, DİBS yüzde 3,99 ve BIST 100 endeksi yüzde 8,05 yatırımcısını kayba uğrattı.

Dolar, üç aylık değerlendirmede Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 0,29, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 6,35 yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olurken, BIST 100 endeksi Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 17,01, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 11,99 ile yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı olarak kayıtlara geçti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN