'Virüs artık bambaşka bir virüs' diyerek uyardı: Sonbaharda daha uzun kapanabiliriz

'Virüs artık bambaşka bir virüs' diyerek uyardı: Sonbaharda daha uzun kapanabiliriz

Türkiye, bu akşamdan itibaren 17 günlük tam kapanmaya girmeye hazırlanırken, koronavirüs üzerine genetik çalışmalar yürüten Prof. Dr. Hakan Savlı mutasyonların yapısını saptama sisteminde boşluk olduğuna işaret ederek uyardı: Sonbaharda daha uzun süre kapalı kalabiliriz.

Türkiye, 29 Nisan Perşembe saat 19.00'dan itibaren 17 Mayıs Pazartesi saat 05.00'e kadar sürecek bir 'tam kapanma' dönemine giriyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 9 Nisan’da tespit edilen vakaların yüzde 85’ini ‘çeşitli varyantların oluşturduğunu’ aktarmıştı. Enfeksiyon hastalıkları uzmanları vakaların tırmanışa geçtiği nisanın ikinci haftasında korkutan bir uyarıda bulunmuş, virüsün mutasyonundan sonra testlerde yalancı negatif çıkma oranının arttığını belirtmişti.

HİNDİSTAN VARYANTI DA İSTANBUL'DA

Türkiye’de virüsün genomik analizinin detaylıca yapılması gerektiğine vurgu yapan uzmanlar bu gen dizilimine göre yeni testler oluşturulabileceğini ifade etmişti. Koca son olarak dün İstanbul’da ilk kez beş kişide Hindistan varyantı gözlendiğini duyurdu.

'SONBAHARDA DAHA UZUN KAPANMA OLABİLİR'

Habertürk’ten Muharrem Sarıkaya endişelerin yoğunlaştığı mutasyonlu virüsleri uzun yıllar kanser, son dönemde de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) üzerine genetik çalışmaları bulunan Prof. Dr. Hakan Savlı’yla görüştü.

Savlı geçen hafta yine Sarıkaya ile bir araştırmalarının sonucunu paylaşmış, PCR testlerinde Britanya mutasyonları olarak tanımlanmış olgular dizi analizine tabi tutulduğunda örneklerin aslında Güney Afrika mutasyonu taşıdığının tespit edildiğini aktarmıştı.

Savlı sonbaharda daha uzun süre kapanma olabileceğine dikkat çekerek “Acilen Türk Covid-19 Genom Konsorsiyumu kurulmalı” dedi.

'MUTLAKA AMA MUTLAKA YENİDEN ORGANİZASYON GEREKİYOR'

Mutasyonların yapısını saptamada tüm sorumluluğun Sağlık Bakanlığı’nın halk sağlığı laboratuvarlarına bırakılmasının yeterli sayıda genetik dizin analizinin (genom) yapılamamasına neden olduğunu savunan profesör şöyle sürdürdü:

“Tek bir merkezin üzerine bu yükü bırakırsak ülkemizdeki mutasyon soyları şu andaki gibi karanlıkta kalır, nasıl bir düşmanla karşı karşıya olduğumuzu anlayamayız. Mutlaka ama mutlaka yeniden organizasyon gerekiyor.”

'VİRÜS ARTIK BAMBAŞKA BİR VİRÜS'

Virüsün artık bambaşka bir virüs olduğuna dikkat çeken Savlı, “Ayrıntılı tarama yapılmadığı takdirde, kiminle karşı karşıya olduğumuzu bilemeyiz ve sürece doğru müdahale edemeyiz” dedi. Profesör tekrar kapanmamanın yolunun da Türk Covid-19 Genom Konsorsiyumu kurmaktan geçtiğini belirtti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN