Tam kapanma yasakları neler? İşte İçişleri Bakanlığı genelgesi

Tam kapanma yasakları neler? İşte İçişleri Bakanlığı genelgesi

Koronavirüs salgınında artan vakalar nedeniyle 29 Nisan 2021 ile 17 Mayıs 2021 günleri arasında 'tam kapanma' uygulanmasına karar verildi. 17 gün boyunca tüm Türkiye'de sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Bazı meslek grupları yasaktan muaf olacak. İşte, madde madde tam kapanma genelgesi...

Tam kapanma günlerinde sokağa çıkma kısıtlamasından muaf yerler ve kişiler listesi belli oldu. Uzmanlar uzun zamandır talep ettiği 'tam kapanma' kararı nihayet alındı. İçişleri Bakanlığı'nın yayınladığı genelgeye göre, tam kapanma sürecinde hangi sektörlerin çalışmaya devam edeceği, hangi sektörlerin kapanacağı, kimlerin yasaktan muaf olduğunu, kimlerin yasak sırasında dışarı çıkamayacağını, seyahat yasağını ve genelgede yer alan günlük hayata ilişkin kararlar ortaya çıktı.

TAM KAPANMA NE ZAMAN BAŞLAYACAK VE BİTECEK?

81 ilde geçerli olmak üzere 29 Nisan 2021 Perşembe günü saat 19.00'da başlayacak tam kapanma uygulaması, 17 Mayıs 2021 Pazartesi günü saat 05.00'te sona erecek. Bu süreçte ülke genelinde kesintisiz sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Yasağa uymayanlar idari para cezasına çarptırılacak. Yasağa muhalefet edenler 2 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanabilecek.

Bu arada Ramazan Bayramı da tam kapanma günlerine denk gelecek ve bayram evlerde idrak edilecek.

TAM KAPANMA YASAKLARI VE MUAFİYETLERİ

17 gün sürecek tam kapanma günlerinde aşağıdaki kurallar geçerli olacak:

* Her gün saat 17.00'ye kadar bakkal, market ve zincir marketler açık olacak, yürüme mesafesindeki yerlere gitmek serbest olacak

* Zincir marketler pazar günleri kapalı olacak

* Paket servis şeklinde hizmet verenler,  ramazan ayı boyunca 24 saat çalışabilecek, ramazan ayı bittikten sonra ise gece 01.00'e çalışacak

* Seyahat yasağından cenazesi olanlar, özel görevlendirilmiş kamu görevlisi, özel firmalarda çalışıp başka bir kentte sözleşme yükümlülüğü olanlar muaf olacak. Bunun dışında seyahat edeceklerden izin belgesi istenecek. 

* Önceki sokağa çıkma yasağından farklı olarak bu kez otellerden rezervasyon yapılarak seyahate çıkılmasına izin verilmeyecek. Sadece şehir dışına çıkma izni olanlar bu olanaktan yararlanacak. 

* Randevusu olmayan hastaneye gidemeyecek. Polis önlem olarak, randevuyu kontrol etme yetkisini kullanabilecek. 

* İnşaat sektöründe çalışanlar, fabrika çalışanları, geçici tarım işçileri, arıcılık, ormancılık, hayvancılık sektöründe çalışanlar gidecekleri istikamette olmak kaydıyla seyahat edebilecek. 

* Basın çalışanları sokağa çıkma yasağından muaf olacak. 

* Avukat, noter ve mali müşavirler yapacakları işle sınırlı olmak ve işle ilgili güzergahla sınırlı olmak kaydıyla yasaktan muaf olacak. 

* İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgede tekel bayilerine dair herhangi bir yasak veya muafiyet bulunmuyor ancak muafiyet listesinde yer almadığı için içki satışına izin verilmeyecek. Haksız rekabet yaşanmaması için tekel bayileri dışında içki satışı yapan yerler de içki satışı yapamayacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN