1 TL ve 50 kuruşlar için yeni karar alındı! Elinizde madeni paralar varsa dikkat edin! Artık bu şekilde…

1 TL ve 50 kuruşlar için yeni karar alındı! Elinizde madeni paralar varsa dikkat edin! Artık bu şekilde…

Cebinde bu paralar bulunanlar dikkat! Madeni paralar için yeni karar alındı. Darphane 1 TL, 25 kuruş ve 50 kuruş gibi madeni paralar için yeni kararını açıkladı. İşte merak edilen konu hakkındaki tüm detaylar…

Türkiye'de yaşanan enflasyon ile birlikte döviz kurları da her geçen gün artmaya devam ediyor. Kurlardaki yüksek makas nedeniyle ekonomide de hareketli dakikalar yaşanıyor. Cebinde 1 TL ve 50 kuruş gibi madeni paralar bulunan kişiler uyarıldı. Madeni para üretiminin demirin ağırlık fiyatının 2 katından fazla olduğu açıklandı. Bu kapsamda madeni paralar için yeni kararlar alındı. İşte merak edilen konu hakkındaki tüm detaylar…

14 SENE SONRA İLK KEZ

Türk lirasındaki madeni paraların değer kaybetmesi sonrasında Darphane’de önemli bir karara imza attı. TL için 14 yıl sonra ilk kez değişiklik yapıldı. Artan maliyetler sonrasında 1 TL ve 50 kuruşlardaki ağırlığın azaltılmasına karar verildi. Yeni karar ile birlikte Türk Lirası yarım milim incelirken üretimin %30'unda tasarruf sağlandığı duyuruldu. Yeni basım Türk Liraları ise piyasaya sürüldü.

madeni-para.jpg

TASARRUF SAĞLANDI

Madeni paraların miliminin inceltilmesine karar verilirken ağırlıkları da azaltılmış oldu. Bu kapsamda Demir paraların gramı azalırken ağırlığı da değişmiş oldu. 14 sene sonra ilk kez Madeni paralarda bir değişiklik yapılırken Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü artan maliyetler üzerine çalışmalarına başladı. Madeni paralarda kullanılan bakır, çinko ve nikel oranlarında değişikliğe gidilirken üretimden de %30 tasarruf sağlandı.

1-tl.jpg

Alınan yeni kararlar doğrultusunda madeni paraların ağırlığı değişirken 1 TL 8,2 gramdan 6,6 gramı düştü. 50 kuruş ise önceden 6,8 gram iken şimdilerde 5,5 grama düştü. Bu kapsamda paraların kalınlığında da milim oynama yapılırken ilk etapta 1 TL ve 50 kuruşların piyasaya sürüldüğü belirtildi. Bunun yanı sıra 1,5,10 ve 25 kuruşlarla ilgili de çalışmalar devam ediyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN