Her gece aynı rüyayı görüyorsanız dikkat! Uykularınız rüyalarınızla zehir oluyorsa derhal bunları yapın

Her gece aynı rüyayı görüyorsanız dikkat! Uykularınız rüyalarınızla zehir oluyorsa derhal bunları yapın

Bazı günlerde sürekli tekrarlayan rüyalar görmek, can sıkıcı olabilir. Uykuda görülen rüyaların her seferinde aynı olabileceğini veya aynı tür senaryoların tekrar edebileceğini belirten uzmanlar, bu sorunu çözmek için önerilerde bulundu. Peki, sürekli aynı rüyayı görmek neye işarettir? İşte, sürekli aynı rüyayı görmenin anlamı...

Tekrarlayan rüyaların yaygınlığını değerlendirmenin zor olduğunu, çünkü çoğu insan için düzenli olarak gerçekleşen bir şey olmadığını kaydeden İsrail'deki Negev Ben-Gurion Üniversitesi psikoloji bölümün öğretim görevlisi klinik psikolog Dr. Nirit Soffer-Dudek, "Ve insanlara hayatlarındaki geçmiş rüyalar hakkında soru sorulduğunda, hafıza çarpıtmalarından, rüyalara olan ilgiden (veya bunların eksikliğinden) veya diğer faktörlerden etkilenebilirler" dedi.

Ne olursa olsun, tekrar tekrar ortaya çıkan her şey araştırmaya değer olduğunu belirten California'da görev yapan uyku tıbbı uzmanı Dr. Alex Dimitriu ise, "İnsanlar rahatsız edici veya korku uyandıran şeylerle bu tür bir dokun ve git yaklaşımına sahipler ve bence rüyalar bir şekilde aynı şekilde" dedi.

ayni-ruyayi-gormek-ne-anlama-gelir.jpg

SÜREKLİ TEKRARLAYAN RÜYAYLA NASIL BAŞA ÇIKABİLİRİZ?

Dimitriu, "Bir psikiyatrist olarak, size iletilmeye çalışılabilecek bazı mesajlar olduğunu söylemeye meyilliyim. Ve cevap, o zaman, bunun ne olduğunu bulmak olabilir. Ve bence bunu yaptığınızda, bir şeyi dinlendirebilirsiniz" diye konuştu.

Rüyanızın arkasında hangi korkunun olduğunu bildiğinizde bilişsel davranışçı terapide kullanılan üç sütunlu bir yöntemle işlenmesini öneren Dimitriu, "Otomatik düşünceniz nedir? Otomatik hissiyatınız nedir? Son olarak, daha gerçekliğe dayalı alternatif düşünce nedir?" sorularının sorulmasını istedi.

Görüntü prova terapisi olarak da bilinen rüya prova terapisi, hem tekrarlayan rüyalar hem de kabuslar için etkili olabilir. Bu yaklaşım, rüyanın anlatı unsurlarını ayrıntılı olarak yazmayı, ardından olumlu bir şekilde bitecek şekilde yeniden yazmayı içerir.

Uykuya dalmadan hemen önce, yüksek sesle, "Aynı kötü rüyanın başlangıcına sahip olursam veya olduğunda, bunun yerine olumlu bir sonuçla bu çok daha iyi rüyayı görebileceğim" diyerek yeniden rüya görme niyetini belirlersiniz.

ayni-ruyayi-gormek-nedir.jpg

KENDİNİZE BU SORULARI SORUN

Uzmanlar, tekrarlayan rüyalarınız sizi stresli veya mutsuz ediyorsa, başka semptomlara neden oluyorsa veya düzenli olarak görme yeteneğinizi bozmaya başlıyorsa, profesyonel yardım almanın zamanı geldiğini söyledi.

"Tekrarlayan bir rüyayla karşı karşıya kaldığınızda, kendinize mesajın ne olabileceğini sorun" diyen Dimitriu, "Gayri resmi rüya yorumunu kendi başınıza ya da içinde sorgulamadığınız şeyleri görebilecek yakın, güvenilir bir kişiyle yapmanın kesinlikle iyi olduğunu düşünüyorum" dedi.

Rüyadaki şeylerle veya insanlarla ilişkiniz nedir? Bu şeylerle ilgili korkularınız ve inanç sistemleriniz nelerdir? Hayatınızda onu tetikleyebilecek veya onunla ilişkili olabilecek ilk beş şey nelerdir? Gerçekten ne için endişeleniyorsun?

Travma sonrası stres bozukluğu veya kaygısı olan kişilerin, özellikle endişeli doğaları olanların, tekrarlayan rüyalara sahip olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu söyleyen Dimitriu, "Beyin bir şeyi çözmeye ve dinlenmeye çalışıyor" diye ekledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN