25 yıl evli olan ev hanımlarına evden emeklilik! Cumhurbaşkanı duyurdu: Bu şartla 7500 TL maaş bağlanacak!

25 yıl evli olan ev hanımlarına evden emeklilik! Cumhurbaşkanı duyurdu: Bu şartla 7500 TL maaş bağlanacak!

İnternet üzerinde en çok araştırılan konular arasında kadınların emeklilik hakları yer alıyor. Peki ev hanımları nasıl emekli olabilir? Tüm detaylar haberimizde.

Son günlerde internet üzerinden seçim ile ilgili maddi vaatler merakla araştırılıyor. Vaatler arasında kadınların erken emeklilik şansları da yer alıyor. Peki kadınlar erken emekli nasıl olunur? Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

KADINLAR ERKEN EMEKLİ OLABİLECEK

14 Mayıs seçim gününe sayılı günler kala AKP seçim beyannamesi açıklandı. Kadınlar çocuk sayılarına göre erken emekli olabilecek. Aynı zamanda yeni evlenecek gençlere destek olmak için kurulacak Aile ve Gençlik Bankası iki sene ödemesiz 48 ay vadeli 150 bin TL faizsiz evlilik kredisi verilecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ev hanımlarının emekliliği ile ilgili şu açıklamaları yaptı; 'Yeni dönemde aile güçlendirme ile ilgili çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Aile Koruma Kalkanı planımız ile ev hanımlarının emekliliğine destek vereceğiz ve yeni aile kurmak isteyenleri teşvik edeceğiz. Gençleri öncelikli tutmak üzere her aileden en az bir kişiye iş imkanı sunulacak ve aile ve çocuğun tehditi olan bütün olumsuzluklarla mücadelemize devam edeceğiz.' Erdoğan tarafından açıklanan Aile Koruma programı içinde şu maddeler yer alıyor;

Ev Hanımlarının Emeklilik Şartları

-Ev hanımlarının emekliliğine destek verilecek,

-Her aileden gençler başta olmak üzere en az bir kişiye iş imkanı sağlanacak,

-Yeni evlenecek gençler teşvik edilecek.

Ev hanımlaarının emeklilikleri ile ilgili isteğe bağlı ödenen primlerin üçte biri devlet tarafından karşılanacak. Emeklilik yaşı dolan kadınlarda emeklilik günü çocuk sayısına göre esnetilecek. Aynı zamanda yapılan açıklamalara göre çalışanlar ve emeklilerin enflasyon karşısında mağdur olmaması sağlanacak ve asgari ücretin yanında memur, emeklilerin maaş artışları da enflasyonun üstünde olacak. Emekli olabilmek için vatandaşlarda prim, sene ve yaş şartları aranıyor. Çalışma imkanı bulamayan ev hanımları da emeklilik hakkı kazanabilecek. SGK'ya yapılan yazılı başvuruyla bu mümkün kılınacak. Emekli olabilmek için sigorta başlangıcına göre belirlenen yaşın tamamlanması, prim gününün tamamlanması ve kadınların 20, erkeklerin 25 sene sigorta süresini doldurması gerekiyor. SSK emeklilik şartları ise 9 Eylül 1999 tarihinden sonra değiştirildi ve sene şartı ortadan kaldırıldı. Prim şartı ödemesinde ise farklı şartlar bulunuyor. Çalışanların primleri iş veren tarafından ödeniyor ancak kendi işini yapan kişiler Bağ Kur kapsamında kendi prim ödemelerini kendileri yapıyor. Borçlanma yani doğum ve askerlik gibi durumlarda prim günü kısalabiliyor. Çalışma imkanı olmayan ev hanımları için de emeklilik hakkı bulunuyor. Bu durumda isteğe bağlı sigorta ödeyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve 18 yaşını geçen vatandaşlar emeklilik için şartları yerine getirmeye başlamış oluyor. İsteğe bağlı sigorta ödemesi yapabilmek için 5510 sayılı Kanun kapsamında zorunlu sigortalı olarak çalışmamak, sigortası olsa bile bir ayda 30 günden az çalışan veya tam gün çalışmayanlar, bir kurumdan malullük ve yaşlılık maaşı almayanlar, 18 yaşını geçenler ödeme yapabiliyor. İsteğe bağlı sigorta ödemesi yapabilmek için ikametgah adresinin olduğu SGK müdürlüklerine giderek talep dilekçesi vermek gerekiyor. İsteğe bağlı sigorta ise talep dilekçesi verilen tarih itibariyle başlıyor. İsteğe bağlı sigorta primi sigorta ödemesi yapan kişi tarafından aylık kazancın yüzde 32'si olarak belirleniyor. Yüzde 20 oranı malullük, yaşlılık ve ölüm sigorta primi, yüzde 12'lik kısmı ise genel sağlık sigortası primi olarak ödeniyor. İsteğe bağlı sigorta ödemelerinin yapılmaması halinde ve 12 ay içinde ödenmeyen sigortalarda gecikme zammı ödeme imkanı veriliyor ancak ölüm dışında isteğe bağlı sigorta sonuçlandırması yapılmıyor. İsteğe bağlı sigorta sonlandırma talebi yapanlar primi ödenen son günden itibaren, aylık talebinde bulunanlar aylık hakkı kazanmış olması şartıyla talep ettiği tarih itibariyle ve ölüm durumunda ölüm tarihi itibariyle sona erebiliyor. 20-25 senelik ev hanımı olmanın emekli olmaya yeterli olacağı ile ilgili iddialar ise doğruyu yansıtmıyor. Çalışmadan emekli olmak isteyenlerin bile prim ödemesi yapmış olması gerekiyor, yani sadece ev hanımı olan kişi bu şartla emekli olamıyor. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN