En çok mayın ölümü Suriye'de: Dünya genelinde 5 bine yakın kişi…

En çok mayın ölümü Suriye'de: Dünya genelinde 5 bine yakın kişi…

Dünya genelinden 2022 yılında 4 bin 700 kişi mayınlar nedeniyle ya hayatını kaybetti ya da ağır yaralandı. Yaşamını yitirenlerin yüzde 85’i sivil.

KARAR | ALMANYA

Merkezi Almanya’nın Münih kentinde bulunan Handicap İnternational (HI) isimli kuruluşun düzenli olarak açıkladığı rapora göre 2022 yılında 4 bin 700’ün üzerinde kişi mayınlara basarak ya da toprak altında patlamadan kalmış bombaların infilak etmesiyle hayatını kaybetti ya da ağır yaralandı. Yaşamını yitirenlerin yüzde 85’ini siviller oluşturuyor.

Sivillerin yüzde 49’u ise çocuklardan oluşuyor. Mayınlar nedeniyle en çok insan hayatını kaybettiği ülke 834 kişiyle Suriye. Suriye üç yıldır mayınlardan en fazla hayatını kaybedenler sıralamasında ilk sırada bulunuyor. Suriye’yi 608 kişiyle Ukrayna, 582 kişiyle Yemen ve 545 kişiyle Myanmar takip ediyor.

Mayınlardan hayatını kaybedenlerin sayısının artmasında dünya genelinde silahlı çatışmaların artmasıyla doğru orantılı. 2015 yılından beri basit imkanlarla yapılan anti personel mayınlarını sayısındaki artışta rakamların yüksek olmasında rol oynuyor.

Rusya ve Mymar’ın yoğun şekilde anti personel mayını kullandığı bildiriliyor. Anti personel mayınalar ayrıca Kolombiya, Hindistan, Tayland ve Tunus tarafından da yoğun kullanılıyor.

Raporda, uzun süren çatışmalar altında kalan bölgelerde çatışmalar bittikten sonra da kalan bomba ve mayınlar yüzünden çok sayıda insanın hayatını kaybettiği bildiriliyor. Yemen de 2021 yılında ateşkesin sağlanmasından sonra, 2022 yılında 600’e yakın insan, çatışmalardan geri kalan bombalar, patlayıcı maddeler ve kaldırılmayan mayınlar nedeniyle ya hayatını kaybetti ya da ağır yaralandı

Dünya’da mayınlı bölgelerin temizlenmesi, insanlara yardım edilmesi ve risklerin azaltılması için 2022 yılında 923 milyon dolar yatırım yapıldı. Ancak bu sorunun çözülmesi için yeterli bir miktar değil. Dünya genelinde 85 ülkede mayın tehdidi bulunuyor.

1997 yılında 167 ülke tarafından imzalanan bir antlaşmaya göre anti personel mayınların, kullanılması, depolanması, üretilmesi ve dağıtılması yasak. Antlaşma ayrıca mevcut mayınların toplanması ve mevcut stokların yok edilmesini de öngörüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN