Anayasa Hukukçusu Kaboğlu'ndan YSK Başkanı Akkaya'ya tepki

Anayasa Hukukçusu Kaboğlu'ndan YSK Başkanı Akkaya'ya tepki

CHP İstanbul Milletvekili ve Anayasa Hukukçusu İbrahim Kaboğlu, YSK Başkanı Muharrem Akkaya ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkındaki mahkeme kararları ile ilgili açıklamalarına tepki gösterdi. Kaboğlu, “Bir an önce istinaf onaylasın, bir an önce Yargıtay onaylasın ve belediye başkanlığı düşürülsün biçimindeki bir açıklama, anayasal düzene sahip olan Türkiye Cumhuriyeti açısından düşündürücüdür. Hatta utanç vericidir” şeklinde konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun üç buçuk yıldır devam eden 'YSK Başkanı'na ve Üyelerine hakaret' davası geçtiğimiz hafta sonuçlandı. İmamoğlu, mahkeme kararına göre hem 2 yıl 7 ay 25 gün hapis yatacak hem de siyasi yasağa mahkum edilecek.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise konu ile ilgili olarak konuştu. Hala istinaf ve Yargıtay sürecinin olduğu dava için Soylu, "Bizim Anayasamız İçişlerine bir yetki verir. Eğer bir kişi suç işlerce bunu görevden alma yetkisi vardır. İstinaf ve Yargıtay kararı onaylarsa İmamoğlu'nu açığa alırım" ifadelerini kullanmıştı.

YSK Başkanı Muharrem Akkaya da İmamoğlu davası ile ilgili ilk kez konuştu. Akkaya, konuyla ilgili olarak, "Adaylığı düşmez, isterse yarışabilir ama seçilmesi durumunda mazbatası verilmez" açıklamalarında bulundu.

CHP İstanbul Milletvekili ve Anayasa hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, bugün TBMM’de basın toplantısı düzenledi.

"YARGIÇLAR KARARLARIYLA KONUŞUR, BASIN AÇIKLAMALARIYLA DEĞİL"

Kaboğlu; TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda geçen hafta kabul edilen torba kanun teklifini değerlendirdi. Basın mensupları Kaboğlu'na Soylu'nun ve Akkaya'nın İmamoğlu davası için söylediklerini sordu.

“Yargıçlar kararlarıyla konuşur. Bu şekilde basın açıklamalarıyla değil, kararlarıyla konuşur. Bu bir yüksek yargıçtır. YSK Başkanıdır. Bu konuşması, tamamen Anayasa’ya aykırıdır. Dolayısıyla bunun ötesinde bir şey söylemeye gerek yok. Olmamalıydı. Tabii ki bu konuşma, esasen 14 Aralık günü bir tür yargı darbesi olarak nitelendirdiğimiz kararın siyasal niteliğini de teşhir etmiş olmaktadır. Zira bu böyle birkaç ay içerisinde sonuçlanabilecek karar değildir. Çünkü, istinaf mahkemesi, Yargıtay, Anayasa Mahkemesi, yılları alan bir süreçtir. En az bu iki yıl sürer. Dolayısıyla bir an önce istinaf onaylasın, bir an önce Yargıtay onaylasın ve belediye başkanlığı düşürülsün biçimindeki bir açıklama gerçekten anayasal düzene sahip olan Türkiye Cumhuriyeti açısından düşündürücüdür. Hatta utanç vericidir. Çünkü, o açıklamadan sonra hemen saray erbabı bazı bakanlar, sıraya geçerek bu yönde açıklamalar yaptılar. Bunlar da aslında benim tarafımdan özellikle bütün mesleğini, yaşamını hukuk devletine adamış olan bir kişi için gerçekten hicap duyulacak açıklamalardır. Diliyorum ki hukuka asgari saygının olduğu günleri, yakın gelecekte görebilelim.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN