Asıl sorumlu siyasetin dili

Asıl sorumlu siyasetin dili

Sandığa beş gün kala kışkırtma üstüne kışkırtma... Erzurum’da seçim otobüsünün taşlanması, kutuplaştıran dilin süreci ne kadar vahim bir noktaya taşıdığını gösterdi. Muhalefete ‘işgalci, küffar’ diyen, ‘terörle işbirliği’yle itham eden yaklaşımın topyekün Türkiye’ye zarar verdiği uyarısı yapıldı. En hassas kavşakta provokasyonlara kapı açan tehlikeli söylemlerden uzak durulması gerektiği belirtildi.

Türkiye’nin seçim atmosferine girdiği süreçte vaatler yerine sert suçlamalar öne çıktı. Kamuoyunda ‘değişim’ algısının güçlendiği eşikte ise iktidar bloğundan muhalefete ağır ithamlar yöneltildi. “‘Kandil’den talimat alıyorlar’, 14 Mayıs darbe girişimi’ ifadeleri kullanıldı. Sokağı özendiren dilin etkisiyle parti binaları kurşunlandı, son olarak Erzurum’da İmamoğlu’nun seçim otobüsü taşlandı. İzin alınmasına rağmen polisin etkisiz kalması tepki çekti. Anayasal hakkın yok sayıldığı belirtildi. Provokasyon üzerine yapılan açıklamalar da ‘Suçu övme yarışı’ olarak yorumlandı. Asıl sorunun kitleleri kışkırtan söylemler olduğunu ortaya koydu.

YİNE SAĞDUYU YOK, YANGINA KÖRÜKLE GİDEN AÇIKLAMALAR VAR

BBP lideri Destici: Erzurum’un göbeğine gidiyorsunuz. Dadaşlar, PKK ve işbirlikçilerine meydanı boş bırakır mı? Yetkilileri suçlamak yanlış. İmamoğlu kendine baksın.

İçişleri Bakanı Soylu: İBB’yi terör örgütü elemanlarıyla dolduran İmamoğlu provokatör. İstanbul mitinginin büyüklüğü konuşulmasın diye yapılmış bir tiyatro.

Aile Bakanı Yanık: Van mitingindeki o işaretlerden, HDP seçmeniyle flörtleşmeden sonra Erzurum’un belli bir tepki göstereceğini varsaymak gerekiyordu.

Erzurum Belediye Başkanı Mehmet Sekmen: Miting izinsizdi. Olayları başlatan İmamoğlu ve kafilesi. Taş atanlar da İmamoğlu’nun kendi taraftarları.

0905krt01a-tum.png

Sandık yolunda tehlikeli açıklamaları, şiddet olayları izliyor. Seçime beş gün kala atmosfer gerginleşiyor. Önceki gün sadece İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Erzurum programında değil Mersin, İstanbul ve Trabzon’da da benzer olaylar yaşandı. Amsterdam’da oy verme işlemi kavgayla son bulurken CHP’nin Şanlıurfa’daki seçim ofisine mermi atıldı, caddelerdeki afişler yırtıldı. ATA İttifakı’nın adayı Sinan Oğan’ın seçim otobüsüne de saldırı yapıldığı belirtildi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın şampanya-namaz kıyasıyla başlayan tartışmalı açıklamalar İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun seçimleri darbe girişimiyle, AK Parti Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım’ın ise ‘işgal’ ile ilişkilendirmesiyle sürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan da “Benim milletim Kandil’den aldığı destekle cumhurbaşkanı olana bu ülkeyi teslim etmez” dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli muhalefeti hedef alırken “Bu hainler alsalar alsalar ağırlaştırılmış müebbet ceza alırlar ya da vücutlarına mermi alırlar” ifadesini kullandı.

İmamoğlu’nun Erzurum programında HÜDA-PAR ve MHP’lilerden oluştuğu ileri sürülen bir grubun taşlı saldırısında polis olayları izlemekle yetindi. Miting yarıda kesilirken yaralanan 17 kişi, tedavi gördükleri hastaneden taburcu edildi. Gece boyu süren olaylarda 15 kişinin gözaltına alındığı açıklandı. Saldırı anının drone görüntüleri ortaya çıktı.

İmamoğlu’nun otobüsün üzerinde konuşma yapmaya başladığı anda şiddetlenen taşlı saldırı sırasında otobüsün yanına yanaşan polisin TOMA aracının 6 dakika boyunca su sıkmadan beklemesi ve bu sırada saldırıyı düzenleyen insanların giderek sayısının artması dikkat çekti. Vali ve emniyet müdürünün olayları önlemek adına adım atmaması eleştiri konusu olurken Erzurum Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’in açıklamaları da tepki çekti. Sekmen, olayları başlatanın İmamoğlu ve kafilesi olduğunu öne sürdü, suç duyurusunda bulunacağını söyledi. Sekmen taş atanların da İmamoğlu taraftarları olduğunu iddia etti ve mitingin izinsiz olduğu iddiasını tekrarladı.

SOYLU: PROVOKATÖR İMAMOĞLU: Soylu’nun “İmamoğlu’nun kendisi provokatördür” sözleri sonrası Erzurum sokaklarında tedirgin eden görüntüler ortaya çıktı. Gençlerden oluştuğu görülen küçük çaplı bir grup üzerinde Bahçeli’nin fotoğrafı bulunan bir bayrakla Erzurum sokaklarında İYİ Parti flamalarını söktü. Gece saatlerinde de evlerin taşlandığına ilişkin sosyal medyada paylaşımlar yapıldı.

Mitinge katılan bir vatandaş yaşadıklarını çektiği videoda ağlayarak anlattı. “İnsanlar bu kadar delirmiş olamaz, bu ülkenin devleti polisi nerede?” diyen vatandaş, “Zaten bizi küçücük alana tıkmışlar oraya taş atıyorlar biri benim kafama geldi. İnsanlar alanı dağıtmak zorunda kaldı. Canlı yayını kestiler bu ülke böyle mi olacak?” diyerek tepki gösterdi.

Erzurum il yönetimine tepki yağarken Vali Okay Memiş ve İl Jandarma Komutanı Albay İlker Şimşek’in, AK Partili Binali Yıldırım’ın oğlu Erkam Yıldırım’ın karşısında durdukları fotoğraf yeniden gündem oldu.

Vali Memiş “Elimizde görüntüler de var. Gerekli müdahale de yapıldı. Gözaltıyla ilgili olarak da ihtiyaç olması halinde gözaltı işlemleri de yapılacaktır, yapılabilir. Önemli olan orada bir şekilde galeyana gelmiş olan kitlenin sakinleştirilmesiydi. Orada İmamoğlu’nu dinlemek için alana gelen vatandaşların sağlıklı bir şekilde oradan ayrılmasını temin etmek öncelikli görevimiz. Şu anda temin ettik. İhtiyaç duyulması halinde konunun Savcılığa intikal etmesiyle beraber gözaltı ile ilgili işlem ihtiyaç olursa da gözaltına alınacaktır” dedi.

Erzurum Valiliği de “İmamoğlu’nun ilimizde miting yaptığı yer resmi olarak belirlenen miting alanı değildir. Buna rağmen Sayın İmamoğlu’nun konuşmasının öncesi ve sonrasında gerekli tüm güvenlik önlemleri alınmasına karşın yaşanan olaya ilişkin olarak tahkikat devam etmekte olup, olayların daha fazla büyümesi engellenmiştir” açıklaması yaptı.

Soylu, Twitter hesabından “Erzurum halkına provokatör diyen Ekrem İmamoğlu’nun kendisi provokatördür” mesajını paylaştı ve katıldığı yayında şunları söyledi:

“Kendini devletin üzerinde gören ve devletin kendisini ikaz etmesine rağmen İBB’yi terör örgütü elemanlarıyla dolduran bu şahıs, özellikle gittiği her yerde bu tür provakatif işler gerçekleştiriyor. İzin almadığı bir miting, miting alanının olmadığı bir yer. İstanbul mitinginin büyüklüğünün konuşulmasını engellemek için yapılan bir yöntem. 19-20 kişi hastaneye başvuruyor. Bir kişinin başına büyük ihtimalle itmeden kaynaklı 2 dikiş atılıyor. Onun dışındakilerin hepsi diyor ki ‘Şuramda bir ağrı var’ yani hiçbir lezyon, belirti yok. Bir tiyatro ile karşı karşıyayız.”

İstanbul Erzurum Dernekler Federasyonu Genel Sekreteri Turan Ağ da “İmamoğlu, dışarıdan getirdiği bir grupla halkın üzerine taş attırmıştır” iddiasında bulundu. Cumhur İttifakı’ndan dikkat çeken açıklamalar geldi.

‘DADAŞLAR MEYDANI BOŞ BIRAKIR MI?’: Adalet Bakanı Bekir Bozdağ: Adli tahkikat başlatılmış, gözaltı kararları verilmiş durumda. Taş atma olayı nasıl yanlışsa İmamoğlu’nun bu tutumu da aynı derecede yanlıştır. İkisi de kınanmayı hak etmektedir.

Aile Bakanı Derya Yanık: Maalesef Van mitingindeki o işaretlerden, HDP seçmeniyle flörtleşmeden sonra Erzurum’un belli bir tepki göstereceğini varsaymak gerekiyordu.

BBP lideri Mustafa Destici: Biz ilkesel olarak şiddet kimden gelirse gelsin tasvip etmeyiz, orada PKK kitlesi var. Erzurum Nene Hatun’ların şehridir. Size Dadaşlar meydanı boş bırakır mı? PKK ve işbirlikçilerine meydanı boş bırakmaz.

AK Parti MKYK Üyesi Mücahit Birinci: (İmamoğlu) Bununla muhatap olmak zorunda kalan bürokrat arkadaşlarımıza tavsiyem, bu terbiye sınırını aşarsa, anladığı dilden konuşun.

HÜDA PAR Sözcüsü Yunus Emiroğlu: Hiçbir alakamız, ilgimiz olmamasına rağmen Erzurum’da yaşananlarla yine bizi hedef gösterdiniz. Israrla bizi çekmeye çalıştığınız kirli tezgaha gelmeyeceğiz.

POLİS: HALK BİZİ PARTİLİ GÖRÜYOR UTANIYORUZ

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Bakan, saldırıdan sonra Erzurum’da görev yapan çok sayıda polisin kendisine durumdan rahatsızlık duyduklarını belirten mesaj attıklarını söyledi. Bakan, bir polisin “Yaşananlardan bir polis olarak çok utandım ama bizler emir kuluyuz, başımızdaki vasıfsız yöneticilerin yüzünden biz memurlar da zan altında kalıyoruz. Parti olarak tepkinizi lütfen vasıfsız yöneticilerimize gösterin. Teşkilatta Kemal Bey’e karşı çok güzel bir tutum var. Vasıfsız yöneticilerin yalakalığı yüzünden bizler zan altında kalmayalım” dediğini aktardı. Bakan’ın paylaştığı bir başka polisin mesajı ise şöyle: “Biz sadece halkın memuru olmak istiyoruz. İktidarınızda, emniyeti siyasetten temizleyiniz vekilim. Çok yara aldık. Halkımız bizi parti gençlik kolu görüyor. Utanıyoruz.”

15 BARODAN ÇAĞRI: PROVOKASYONLARA KARŞI TEDBİR ALIN

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza Hukuku Profesörü Prof. Dr. Adem Sözüer “Etkili önlem alınmadığını gördük. Türkiye’de devlet seçime giriyormuş gibi bir hava var. İçişleri, adalet bakanı istifa etmedi. Hem seçime giriyorsunuz hem devlet yetkisini kullanıyorsunuz” dedi. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan ise “Nefret diline karşı siyasetçileri uyarmıştık, maalesef gelinen nokta provakasyon, saldırı ve kolluğun kayıtsızlığı oldu. Sorumluların yargı önünde hesap vermesi için sürecin takipçisi olacağım” ifadesini kullandı. Doğu ve Güneydoğu’daki 15 baro provokasyonlara karşı tedbir alınması çağrısı yaptı. Muhalefet Erzurum Valisi ve emniyet müdürünü istifaya davet etti.

KONYA ÖNCESİ AYNI KIŞKIRTMA

AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, İmamoğlu’nun kente gerçekleştireceği ziyarete ilişkin “Gedavet Parkı da Anıt alanı da miting alanı değil, yok ‘ben yaparım’ der ve istenmeyen olaylar yaşanırsa üzülürüz” yanıtını verdi. Konya Genç Kızılay Başkan Yardımcısı Abdullah Halit Üzülmez, Erzurum’da yapılan taşlı saldırı için “Memlekette Hac dönemi erken başlamış” dedi. Kızılay Selçuklu Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Dağlı “Şeytan taşlamak isteyen yarın Anıt Meydanı’na gidebilir” ifadelerini kullandı. Kızılay saldırı çağrısında bulunan iki kişinin görevden alındığını duyurdu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN