Bakan Kurum'dan 'Ya Kanal ya İstanbul' tepkisi: Hiçbir bilimsel açıklaması yok

Bakan Kurum'dan 'Ya Kanal ya İstanbul' tepkisi: Hiçbir bilimsel açıklaması yok

Meclis'te milletvekillerinin sorularını cevaplayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, çok tartışılan ve bilim insanları tarafından da topa tutulan Kanal İstanbul Projesi hakkında konuştu: 'Ya Kanal ya İstanbul' diyerek projeye karşı çıkmanın hiç bir bilimsel açıklaması yok. Sadece siyasi bir algı üzerinden bu süreç yürütülmeye çalışılıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, TBMM Küresel İklim Değişikliği Araştırma Komisyonu'nda yaptığı sunumun ardından milletvekillerin sorularını cevapladı.

Kanal İstanbul Projesi hakkında konuşan Kurum, 202 bilim adamı, 52 farklı kurum ve kuruluşla atılması gereken adımları belirlediklerini kaydetti.

"DEPREM RİSKİ İLE İLGİLİ BİLİMSEL AÇIKLAMA YOK"

Bilimsel çerçevede hazırlanan raporlara göre, hareket ettiklerini belirten Kurum, projenin depremi tetikleyeceği ile ilgili iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Kurum, "Bilim adamlarıyla konuşuyoruz. 21 metre derinliğinde bir kanalın, İstanbul'daki deprem riskini arttıracağına ilişkin bilimsel bir açıklamayı göremiyoruz. Su ihtiyacı riskinin arttırılacağı söyleniyor ancak bilimsel olarak bu projenin su kaynaklarının yüzde 3'üne etkisi var.

Ayrıca Kanal İstanbul yapıldığında yüzde 3 olan etkinin 40-50 kat fazlası İstanbul'un su kaynağı ihtiyacını karşılayacak şekilde düşünülmüş" ifadelerini kullandı.

"SADECE SİYASİ ALGI"

Bilim adamlarının Kanal İstanbul Projesi'yle denizdeki canlı yaşamının da etkilenmeyeceği yönünde raporları olduğuna işaret eden Kurum, "'Ya Kanal ya İstanbul' diyerek projeye karşı çıkmanın hiç bir bilimsel açıklaması yok. Sadece siyasi bir algı üzerinden bu süreç yürütülmeye çalışılıyor" diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN