Kanal İstanbul için 3,5 milyar liralık ihale pazarlık usulüyle ve sessizce yapılmış

Kanal İstanbul için 3,5 milyar liralık ihale pazarlık usulüyle ve sessizce yapılmış

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın temelini attığı tartışmalı Kanal İstanbul projesi için 3,5 milyar liralık deplase ihalesinin 28 Haziran'da kamuoyuna duyurulmadan yapıldığı ortaya çıktı.

Projenin duyurulmasından bu yana tartışmaların odağında olan Kanal İstanbul'da bugün temel atma töreni yapılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İnadına yapacağız" derken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ise "Kanal İstanbul, İstanbul'a ihanettir" diyerek karşı çıkmıştı.

Son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan, 26 Haziran'da gerçekleştirilen temel atma töreninde Kanal İstanbul'un maliyetinin 15 milyar dolar olduğunu söylemişti fakat muhalefet kanadından ise bu fiyatın doğru olmadığı, en az 5 katı kadar fazla olduğu iddia edilmişti.

Gazeteci Çiğdem Toker ise Sözcü gazetesindeki yazısında Kanal İstanbul için yapılan ihaleyi yazdı ve ihalenin detaylarını paylaştı. Toker, 4 gün önce gerçekleştirilen temel atma töreninde kamuoyunun yanıltıldığını belirterek, yapılan temel atma töreninin Kanal İstanbul için değil, Nakkaş-Başakşehir, Kuzey Marmara Otoyolu'nun 8'inci kesimi için olduğunu vurguladı.

3,5 MİLYAR TL'LİK İHALE GİZLİCE YAPILMIŞ!

ÇED raporuna göre Kanal İstanbul için yapılması gereken işlerden en önemlisinin deplase olduğunun altını çizen Toker, bunun da milyarlarca liralık birçok yeni ihale anlamına geldiğini söyledi. Toker, devasa deplase ihalelerinden birinin 28 Haziran'da pazarlık usulüyle kamuoyuna duyurulmadan yapıldığını açıkladı. Ulaştırma Bakanlığı'nın pazarlık usulüyle açtığı bu ihalenin maliyeti ise 3,5 milyar lira. İhalenin adı ise "TCDD Halkalı Kapıkule Yeni Demiryolu İnşaatı Kapsamında Halkalı Ispartakule arası (Kanal İstanbul Geçişi) Demiryolu Hattı İnşaatları ile Elektromekanik Sistemlerinin Temini ve Yapımı İşi" olarak geçiyor.

.png

"NEDEN KAMUOYUNA AÇIKLAMADINIZ?"

Toker, ihalenin sonucunun "masa başında hazırlandığı izlenimi" verdiğini söyleyerek şu soruları sordu:

"Bir ihaleyi pazarlık usulüyle yapıyorsanız, firmalara davet gönderiyorsanız, üç firmanın bir araya gelerek teklif vereceğini, kamu kuruluşu olarak önceden nasıl biliyorsunuz?

İkincisi de neden bu ihaleyi kamuoyuna açıklamadınız?"

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN