Özel'den emekliye KYK yurdunda tatil sunan iktidara yanıt: Emekli 'açım' diyor bunlar 'yurda git tatil yap' diyor

Cumhuriyet Halk Partisi, geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen Büyük Eğitim Mitingi’nin ardından bugün başkentte emeklilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekmek amacıyla 'Büyük Emekli Mitingi' düzenledi. Taleplerini dile getiren binlerce emekli, 'Mutfakta yangın var, bıçak kemiğe dayandı', 'Krizin bedelini biz ödemeyeceğiz' yazılı pankartlarla slogan attı. Özel ise emekliye KYK yurdunda tatil sunan iktidara şu yanıtı verdi; Emekli 'açım' diyor, bunlar 'yurda git tatil yap' diyor. Dalga geçiyorlar'

Farklı illerden sabahın erken saatlerinde başkente gelen emekliler meydanları doldurdu. Binlerce emekli ellerindeki pankartlarla taleplerini dile getirdi. Büyük Emekli Mitingi'ne, DİSK Emekli-Sen, Tüm Emeklilerin Sendikası, Bağımsız Emekliler Sendikası, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği ve birçok sivil toplum kuruluşunun üyeleri de katıldı.

Meydandaki binlerce emeklinin ellerindeki "Emekliler için zordur geçim, Özgür Özel acele seçim", "Onurlu yaşam hakça paylaşım", "insanca hakça bir yaşam için", "Mutfakta yangın var, bıçak kemiğe dayandı", "Biz torunlarımıza onurlu bir gelecek bırakacağız ya siz", "Krizin bedelini biz ödemeyeceğiz" yazılı döviz ve pankartlar dikkat çekti.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel mitingde konuşma yaptı. Özel, "Açıklanan emekli maaşları, gelecek yoksulluğun habercisiydi. Türkiye'nin 81 ilinden gelen emeklilerin sesi olacağız" dedi. Özgür Özel'den emekliye KYK yurdunda tatil sunan iktidara şu yanıtı verdi; "'Emekli 'açım' diyor, bunlar 'yurda git tatil yap' diyor. Dalga geçiyorlar!"

yeni-proje-2-001.jpg

Özel'in açıklamalarından satır başları şöyle:

"Açıklanan emekli maaşları, gelecek yoksulluğun habercisiydi. Türkiye'nin 81 ilinden gelen emeklilerin sesi olacağız. Dünyanın en büyük korusunun söylediği en acıklı şarkıdır bu. Emeklinin sorununu çözmezseniz meydanlar, sokaklar bizimdir dedik. Bu sesi ya duyacaklar ya da durmayacağım, hakkınızı söke söke alacağım. Emekli açım diyor onlar yurda git tatil yap diyor.

Bu iktidar geldiği gün en düşük emekli maaşı 8 çeyrek altın alıyordu. Şimdi 10 bin lira 2.5 altın almıyor. Her birinizin her ay 5.5 çeyrek altını alıp kaçan bir düzen var. Sesinizi duymazlarsa onlardan hesabı ilk sandıkta soracaksınız. Burada emeklilerin dışında bir de emekli olamayanlar var. Staj ve çıraklık mağdurları. Çocuk stajyer olarak gitmiş, sigortası başlamış parası yatmış. Ama o günden başlatmayız deyip emekli edilmeyen mağdurlar. Astsubaylar emekli olamıyor. Emekli olunca maaş yarıya düşüyor. Yaşı dolduğunda da sefalete sürükleniyor.

Her kademede görev yapanların özlük haklarını savunuyoruz. CHP iktidarında iktidar olduğumuz ilk 100 gün içinde yasal düzenlemeler derhal tamamlanıp en düşük emekli maaşı önce asgari ücrete 2 yıl sonra bırakıldığı yere 1.5 asgari ücrete çıkarılacaktır. Söz veriyoruz"

ÖZEL, EMEKLİLER İÇİN ÖNERİLERİNİ SIRALADI;

  • En düşük emekli aylığı hiçbir dönemde asgari ücretten az olamayacağını yasal düzenlemeye bağlayalım.
  • Prim düzenleme katsayısı aylık bağlama oranı, aylıkların alt sınırını hakkaniyetle ölçüde artıralım İntibak yasası çıkararak 2000 öncesi, 2000-2008 arası, 2008 sonrası ayrımları ortada kaldıralım
  • Emeklilerimize ciddi yük oluşturan ilaç katılım paylarını fiyat farklarını muayene ücretlerini mutlaka artık ortadan kaldıralım
  • Emeklinin ortezlerinden protezlerine ayağını kaybetmiş bu vatan için çalışırken, protezi var eskimiş verdikleri para olması gerekenin 30'da 1'i; ortezde protezde en iyisi emekliye hemen ödenmeli
  • Emeklilere sendikal örgütlenme hakkı tanınmalı
  • Emekli bayram ikramiyeleri asgari ücret seviyesine çıkarılmalı
  • Kurumların özel sandıklarından emekli olanlar banka gibi kuruluşlar, özel bankaların kendi sandıklarından emekli olanları bayram ikramiyeleri eşitlenmeli, ilaç katkı payları düşürülmeli. Onlara promosyon ödemesi yapılmalı
  • Emekliler için emekli kart çıkarılmalı
yeni-proje-3-003.jpg
Özgür Özel, 'Büyük Emekli Mitingi'nde konuşma yaptı

TAŞCIER: BU İKTİDAR EMEKLİNİN SIRTINDA BİR YÜK

Mitingde ilk konuşmayı CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer yaptı.

Taşçıer, "Emekli iktidarın değil bu iktidar emeklinin sırtında bir yük. Ve biz CHP olarak sonuna kadar yanınızdayız. Bugün genel başkanımız Özgür Özel'in çağrısıyla karanlığa karşı aydınlığı yoksulluğa karşı refahı, çaresizliğe karşı umudu yücelten büyük değişim için bir aradayız" ifadelerine yer verdi.

YAVUZ: MÜCADELE EDECEĞİZ

DİSK Emekli Sen Genel Başkanı Cengiz Yavuz konuşma yaptı. “Emekliler ucuz et kuyruğunda” diyen Yavuz, “Kendimiz için, çocuklarımız ve torunlarımızın emeklilik hakkı için mücadele edeceğiz” ifadesini kullandı.

ŞENGÜL: YÖNTEMİYORSANIZ İSTİFA EDİN

Birleşik Emekliler Sendikası Başkanı Mahmut Şengül ise iktidara seslenerek “Yönetemiyorsanız istifa edin. Emeklilerin yoksulluğunun tek sebebi sizsiniz. Gereğini yapın” dedi.

yeni-proje-001.jpg

ÇALIŞKAN: EMEKLİLİK LÜTUF DEĞİLDİR

Tüm Emekliler Derneği Başkanı Satılmış Çalışkan ise "Emeklilik lütuf değildir. Emeklilik haktır" diye konuştu. Çalışkan, "Biz hakkımızı istiyoruz. Biz hizmet ve prime dayalı eşit aylık istiyoruz. Geçinebileceğimiz bir emekli aylığı istiyoruz. Biz fazla bir şey istemiyoruz" ifadelerini kullandı.

EMEKLİ VATANDAŞ: SİZİN HİÇ ELEKTRİĞİNİZ, SUYUNUZ KESİLDİ Mİ?

61 yaşındaki emekli vatandaş Aynur Teke ise “Sosyal yardım alabilmek için kaç defa gidip geldiğimi hatırlamıyorum. Ne şartlarda yaşıyoruz bir bakın. Sizin hiç elektriğiniz, suyunuz kesildi mi? Bizi yönetenlerin vicdanı rahat mı? Biz ölmemek için yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN