Bunu saymayız Türkiye

Bunu saymayız Türkiye

Ticaret Bakanı’nın ‘Son yılları saymazsak AK Parti döneminde enflasyon ortalaması yüzde 8-9 civarında’ şeklindeki açıklaması tartışma yarattı. Başkanlık sistemine geçişin onaylandığı 2017’den itibaren enflasyonun çift haneli rakamlarda yer aldığı hatırlatıldı. Bakan’ın ‘itiraf’ diye yorumlanan sözleri, ülkedeki sıkıntıların devletin yönetilme şekliyle ilgisini işaret etmiş oldu.

BİR YANDA TÜRKİYE YÜZYILI VİZYONU BİR YANDA BAŞKANLIK ÖNCESİYLE ÖVÜNME

Hükümetin gelecek öngörüsünü içeren ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonunu Cumhurbaşkanı’nın duyurmasından sonra Ticaret Bakanı’ndan dikkat çeken ifadeler geldi. Ekonomiyi değerlendiren Bakan Mehmet Muş “Son yılları saymazsanız AK Parti döneminde enflasyon ortalaması yüzde 8-9 civarında” dedi. Bakan Muş, büyümesini sürdüren Türkiye’nin kendi kendine yetip ihracat yapabilen bir ülke olduğunu da dile getirdi.

‘MADEM EKONOMİDEKİ BAŞARILAR MODELDEN ÖNCE O ZAMAN HATADA ISRAR NİYE’

Ticaret Bakanı’nın sözleri, MB Başkanı Kavcıoğlu’nun geçen temmuzdaki “Son 10 günü çıkardığımızda en az değer kaybeden para birimi TL” ifadesini akıllara getirdi. 2016’daki ortalama enflasyonun yüzde 7.79 olduğu dikkate alınınca ekonominin 2017’deki başkanlık referandumuyla birlikte alt üst olmaya başladığı belirtildi. Çifte çıkış ‘Başarılar modelden önce geldiyse hatalı politikalardan dönülsün’ yorumlarına yol açtı.

mans.jpg

TL’deki erime ve enflasyondaki zirve tırmanışı devam ederken, Ticaret Bakanı Mehmet Muş’tan itiraf gibi bir açıklama geldi. AK Parti döneminde enflasyonun, tek haneli seviyelerde tutulduğunu söyleyen Bakan Muş, ‘’Son yılları saymazsanız, ortalaması yüzde 8-9 civarındadır. Tek haneliye indirmiştik, son dönemlerde enflasyonda bir artış var’’ dedi. Muş’un yanı Merkez Bankası Başkanı daha önce benzer bir açıklama yaparak ‘’Son 10 günü saymazsak TL en az değer kaybeden para’’ demişti.

Ekonomi yönetimin aldığı karalarla beraber Türk Lirası tarihinin en büyük kayıplarını yaşarken, enflasyon üç haneli rakamlara doğru yol almaya devam ediyor. Resmi enflasyon 85,45’e kadar yükselirken, Türk-İş verilerine göre, ekim ayında açlık sınırı 7 bin 425 TL’ye yükselirken, yoksulluk sınırı ise 24 bin 185 liraya çıktı. Böylece, açlık sınırı asgari ücretin bin 925 TL üzerine çıktı. Türk-İş’e göre mutfak enflasyonu aylık yüzde 2,48 artarken, son 12 aylık mutfak enflasyonu da yüzde 134,77 oranında artarak rekor tazeledi. Hayat pahalılığı vatandaşı yıkıp geçerken, bir ‘son zamanları saymazsak’ açıklaması daha geldi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Türk Lirası’nın değer kaybına ilişkin temmuz ayında yaptığı açıklamada “Son 10 günü çıkarırsak bir ayda en az değer kaybeden para birimi TL” ifadelerini kullandı. Kavcıoğlu’nun açıklamaları eleştirilere neden olurken, benzer bir açıklama da Ticaret Bakanı Mehmet Muş’tan geldi. Bingöl’ün Solhan ilçesinde esnafı ziyaret eden Bakana Muş, daha sonra AK Parti İl Başkanlığı’nda partililerle bir araya geldi. Muş, burada yaptığı konuşmada artan enflasyonla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. AK Parti döneminde enflasyonun, alındığı yerlerden tek haneli seviyelerde tutulduğunu söyleyen Bakan Muş, sözlerini “Son yılları saymazsanız, ortalaması yüzde 8-9 civarındadır. Tek haneliye indirmiştik, son dönemlerde enflasyonda bir artış var. Türkiye’nin etrafındaki çembere bakın, yaşanan gelişmelere, yaşanan olumsuzluklara, istikrarsızlıklara rağmen büyümesini sürdürmeyi başarmış bir ülke” dedi.

2004’TEN 2016’YA KADAR TEK HANELİ RAKAMLAR

2017 referandumu’yla kabul edilen ve 9 Temmuz 2018 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanan Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemiyle beraber ekonomide sular durulmadı. Enflasyon hızla artarken, Türk Lirası tarihi değer kayıpları yaşadı. 2018 yılına 3.78 seviyesinden başlayan dolar kuru 2022 yılına geldiğinde rekor kırarak 18.60 seviyesini aşarak tarihi zirveye çıktı. Doların yanı sıra Cumhurbaşkanlığı hükûmet sisteminden önce tek haneli seyreden eflasyon da zirveye çıktı. 2004 ile 2016 yılları arasında tek haneli seyreden enflasyon oranları yeni sistemle 3 haneli rakamalar doğru ilerlemeye devam ediyor. 2017 yılında yüzde 11.13 seviyesinde olan enflasyon 2022’nin eylül ayında 85,45’e kadar yükselirken, yıllık ortalama 62.96 olarak kaydedildi.

‘ORTAK KARARLAR TÜRKİYE’Yİ BELİRSİZLİĞE GÖTÜRÜR’

Bakan Muş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı övmek isterken de belediye başkanlığı seçiminden örnek vererek “Biz bir tane belediye başkanı seçtik Bingöl için. Bingöl belediye başkanı bir tane, iki tane seçmedik veya 3 tane seçmiyoruz, bir kişi seçiyoruz. 3-4 tane olsa kavga ederler. Yönetemez adam Bingöl’ü. Bir tane belediye başkanı var. Değerli arkadaşlar, biz hepimiz bir araya geldik, görünen 6 kişi görünmeyenlerle beraber 8 kişiyiz, 9 kişiyiz neyse, hep beraber idare edeceğiz, hep beraber yöneteceğiz, ortak karar alacağız, Cumhurbaşkanı seçilince o bize gelecek soracak biz ona göre söyleyeceğiz, gidecek o da yönetecek. Böyle bir yönetim şekli olabilir mi değerli arkadaşlar? Bu yürür mü? Bir belirsizliğe götürür Türkiye’yi. Çünkü irade koyması gerekiyor liderin. İrade koyamazsa, Türkiye Cumhuriyeti dediğiniz 1 trilyon dolarlık ekonomisi, 700 milyar dolara yaklaşan dış ticaret hacmi ile devasa bir ülke. Avrupa ile Asya arasında, bir ucu Kuzey Afrika’ya, bir ucu Ortadoğu’ya, bir ucu Kafkaslara bir ucu Balkanlar’a, Doğu Avrupa’ya dayanan bir ülke. Yönetime talip olunan basit bir tane apartman kooperatifi değil. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni yönetmeye talip olacaksınız. O zaman orada o iradenin ortaya çıkması lazım. Kimde var o? Recep Tayyip Erdoğan’da var’’ dedi.

TÜRKİYE YÜZYILI YANINDA BAŞKANLIK ÖNCESİNE ÖVGÜ

100’üncü yaşına girmeye hazırlanan Türkiye Cumhuriyeti’ni 20 yıldır yöneten AK Parti, yeni yüzyıla ilişkin program, proje ve hedeflerini anlattı. Türkiye Yüzyılı vizyonunda 16 farklı başlığın yer aldığı vizyon belgesini Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamıştı. Konuşmasında kritik bir eşikte olunduğunu belirten Erdoğan, bundan sonra atılacka adımların önemine dikkat çekerek ‘’ Ekonomik kalkınma ve sosyal gelişme alanlarında tüm kurumlarımızla birlitke ortak hedeflere yürüyeceğiz. Türkiye Yüzyılı üretimin yüzyılıdır. Sanayiden tarıma her alanda dünyadaki rekabet gücümüzü artırıyoruz. Türkiye’yi en büyük sanayi ve ticaret merkezlerinden biri haline getireceğiz. Türkiye Yüzyılı verimliliğin yüzyılıdır. Salgın ve savaşın tetiklediği ekonomik dalgalanmalar krizleri derinleştirirken biz bu kötü krizden ayrışmayı başardık. Türkiye ekonomi programını da verimlilik üzerine inşa ediyoruz. Yeşil kalkınma devrimine katkı verecek faaliyetleri geliştireceğiz’’ ifadelerini kullanmıştı. Hükümetin gelecek öngörüsünü içeren ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonunu Cumhurbaşkanı’nın duyurmasından sonra Ticaret Bakanı’ndan dikkat çeken ifadeler geldi. Ekonomiyi değerlendiren Bakan Mehmet Muş “Son yılları saymazsanız AK Parti döneminde enflasyon ortalaması yüzde 8-9 civarında” dedi. Bakan Muş, büyümesini sürdüren Türkiye’nin kendi kendine yetip ihracat yapabilen bir ülke olduğunu da dile getirdi.

‘İTHALATI SAYMAZSAK CARİ FAZLA VERİYORUZ’

Ticaret Bakanı’nın sözleri, MB Başkanı Kavcıoğlu’nun geçen temmuzdaki “Son 10 günü çıkardığımızda en az değer kaybeden para birimi TL” ifadesini akıllara getirdi. 2016’daki ortalama enflasyonun yüzde 7.79 olduğu dikkate alınınca ekonominin 2017’deki başkanlık referandumuyla birlikte alt üst olmaya başladığı belirtildi. Ç ifte çıkış ‘Başarılar modelden önce geldiyse hatalı politikalardan dönülsün’ yorumlarına yol açtı. İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı, Turhan Çömez sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Bakan Muş’un ifadelerine eleştiride bulunarak ‘’AK Parti’nin yüzüncü yıl vizyonunu merak edenlere, Ticaret Bakanı Mehmet Muş: “Son yılları saymazsak enflasyon ortalama yüzde 8-9 civarındadır.” İthalatı saymazsak cari fazla veriyoruz’’ dedi. İYİ Parti Türk Dünyası ve Dış Türklerden sorumlu başkan yardımcısı Habib Suiçmez ise ‘’Ticaret Bakanı: Son yılları saymazsak, AK Parti döneminde enflasyon ortalaması yüzde 8-9 civarındadır... FETÖ’den öncesini, çözüm (açılım) sürecinin öncesini saymıyorlar, ekonomide sonrasını saymıyorlar. Pes dedirten müthiş bir zeka !!!’’ ifadelerini kullandı.

PİYASA TÜFE’DE YENİ ZİRVE BEKLİYOR

AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi’ne katılan ekonomistler, ekim ayında Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) yüzde 3,54 artmasını bekliyor. A Finans’ın, TÜİK tarafından 3 Kasım Perşembe günü açıklanacak ekim ayı enflasyon verilerine ilişkin beklenti anketi, 19 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı. Ankete göre, ekonomistlerin ekim ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 3,54 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin ekim ayı için enflasyon beklentileri, en düşük yüzde 2,85 ve en yüksek yüzde 4,60 aralığında yer aldı. Ekonomistlerin ekim ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde 3,54) göre bir önceki ay yüzde 83,45 olan yıllık enflasyonun yüzde 85,51’e yükseleceği hesaplanıyor. Tüketici Fiyat Endeksi, eylülde bir önceki aya göre yüzde 3,08 artış göstermişti. Öte yandan, ekonomistlerin yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 73,88’den yüzde 73,12’ye geriledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN