Çok sayıda baraj olması Kahramanmaraş depremlerini tetikledi! Jeoloji uzmanından ilginç iddia

Çok sayıda baraj olması Kahramanmaraş depremlerini tetikledi! Jeoloji uzmanından ilginç iddia

Anadolu'nun 10 kentini yerle bir eden depremin büyüklüğü, uzmanların araştırmalara başlamasıyla yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Jeoloji uzmanı Ahmed Malabeh, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde inşa edilen barajların, Kahramanmaraş'ta meydana gelen yıkıcı deprem üzerinde 'potansiyel bir jeolojik etkisi' olduğunu ileri sürdü. Peki, Kahramanmaraş depremini barajlar mı tetikledi? İşte detaylar...

Kahramanmaraş'ta 6 Ocak 2023 Pazartesi günü saat 04.17'de 7.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkez üssü Pazarcık ilçesi olan depremde şu ana kadar 29 bin 605 kişi hayatını kaybetti, 80 bin 278 kişi yaralandı. Suriye'den Ankara'ya kadar birçok bölgede hissedilen zelzelenin ardından artçı sarsıntıların yanı sıra saat 13.25'te Ekinözü merkezli 7.5 büyüklüğünde bir deprem daha yaşandı.

kahramanmaras-depremi-neden-oldu.jpg

"SU KÜTLESİNİN BÜYÜKLÜĞÜ YERYÜZÜNÜ ETKİLEYEBİLİR"

Ürdünlü jeoloji uzmanı Ahmed Malabeh, Rusya merkezli haber ajansı Sputnik'e yaptığı açıklamada, Türkiye'nin güneydoğusunda yer alan barajların doğrudan neden olmasa da Kahramanmaraş'ta meydana gelen yıkıcı depremin büyüklüğüne katkıda bulunduğunu iddia etti.

Malabeh, barajların maksimum kapasitelerine ulaştığını ve 651 milyar metreküpün üzerinde stratejik rezervle dünyanın en büyük barajlarından bazıları haline geldiğini belirterek, "Bu (su miktarı), yer kabuğunu ve hatta bir bütün olarak yeryüzünü etkileyebilir" dedi.

jeoloji-uzmani-ahmad-malabeh.jpeg

"DÜNYA'NIN HAREKETİNDE ÖNEMLİ BİR ETKİYE SAHİP"

Barajlardaki su miktarının Büyük Etiyopya Rönesans Barajı'nda depolanan suyun 10 katına eşdeğer olduğunu aktaran Malabeh, "Bu su miktarı, dünyanın hareketi üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir; sadece bir saniye için bile olsa, suyun ağırlığı nedeniyle dünyanın dönüşü gecikir. Su, başka alanlara dağıtılsaydı, durum şu an olduğundan daha kolay olurdu" ifadelerini kullandı.

kahramanmaras-depreminin-nedeni.jpg

"FAZLA SU MİKTARI, FAYLARIN GENİŞLEMESİNE NEDEN OLUR"

Jeoloji uzmanı Ahmed Malabeh, barajlardaki suyun yeryüzündeki çatlaklardan ve boşluklardan sızarak yeraltı havuzlarına ulaştığını belirterek, "Eğer su artarsa, havuzların genişlemesine ve depolanan su miktarının artmasına yol açacaktır. Bu da yeraltı havuzlarındaki mevcut çatlak ve fayların genişlemesine ya da derinleşmesine neden olarak istikrarsızlığa ve çökmeye yol açacaktır ki bu da fiilen gerçekleşmiştir" diye konuştu.

Barajların, Kahramanmaraş depreminin büyüklüğünü arttırmış olabileceğini, ancak depreme neden olmadığını ifade eden Malabeh, "Asıl nedeni tektonik nokta ve levhaların, özellikle de Arap levhasının Avrasya levhasına veya daha küçük Anadolu levhasına doğru hareketiydi" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN