Deprem bölgesindeki inşaatlara Bakan Kurum'dan garip savunma: Artçılar devam ederken yapılmayacaksa...

Deprem bölgesindeki inşaatlara Bakan Kurum'dan garip savunma: Artçılar devam ederken yapılmayacaksa...

Bilim insanlarının uyarıları ve devam eden artçılar afet bölgesinde inşaat yapımını engellemedi. İlk kazmanın Kahramanmaraş'ta vurulduğu inşaat çalışmalarına gelen tepkilere Bakan Kurum "Artçılar devam ederken inşaat yapılmayacaksa hiçbir inşaatın yapılmaması gerekir" cevabını verdi.

Deprem felaketinin sorunları henüz çözülmeden bölgede devam eden artçılara ve bilim insanlarının uyarılarına rağmen inşaat çalışmaları başladı.

Uzmanlar afet bölgesinde artçı depremlerin yoğun olduğu dönemde inşaatlarda beton dökmenin sakıncalı olduğunu ve zemin etüdü iyi yapılmadan inşaata baş lanmaması gerektiğini vurguladı. İnşaat eleştirilerine ilk yorum ise TOKİ'den geldi, TOKİ Başkanı Ömer Bulut, " İnşaata başlanan bölgelerin zemin etüdünün depremden 'önce' yapıldı" diyerek şaşırtan bir savunma yaptı.

Sabah yazarı Dilek Güngör' konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum eleştirilere yanıt verdi.

'O ZAMAN HİÇBİR İNŞAAT YAPILMASIN'

Rezerv alanlarda yapılacak konutlarla ilgili mikro bölgeleme jeolojik ve zemin etütlerinin yapıldığını, radye temel ve tünel kalıp sistemlerinin kullanıldığını söyleyen Bakan Kurum şu ifadeleri kullandı:

Ülkede her yıl binlerce artçı deprem oluyor. Bu depremlerde de inşaatlar yapılıyor. Artçılar devam ederken inşaat yapılmayacaksa hiçbir inşaatın yapılmaması gerekir. Asıl olan doğru zeminde ve doğru şekilde yapmak. Hocalarımız sahada, artçı depremde yapısal hasar olup olmadığına da bakılıyor. TOKİ'nin yaptığı afet konutlarının hepsi ayakta... Birçoğu 1 yıl içinde yapıldı.

'ENKAZ KALDIRMA 3-4 AY SÜRECEK OLAN YERLER VAR'

Enkaz kaldırma 3-4 ay sürecek olan yerler var. Buralarda tasarıma uygun yapılaşma da başlayacak.

Bakan Murat Kurum, kendileriyle sözleşme imzalayan inşaat firmalarına 240 gün süre koyduklarını belirterek, "Bu da 8 ayda teslim etmeleri anlamına geliyor. Biz daha önceki depremlerin ardından yaptığımız konutları 6 ayda teslim ettik. Burada da 1 yıl içinde vatandaşlarımızın ihtiyacını gidererek konutları inşa edeceğiz" açıklamasını yaptı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN