TOKİ Başkanı inşaatları böyle savundu: Zemin etüdü depremden önce yapıldı

TOKİ Başkanı inşaatları böyle savundu: Zemin etüdü depremden önce yapıldı

6 Şubat felaketi 'barınma kriziyle' devam ederken inşaat çalışmaları için istenen bir yıllık süreye başlanarak ilk kazma vuruldu. Bilim insanlarının aktif fay hatları üstünde, inşaat çalışmalarının zemin etüdüne bakılmadan yapılmaması konusunda uyarıları dikkate alınmadı. Bu konuda yapılan eleştirilere cevap veren TOKİ Başkanı ise inşaata başlanan bölgelerin zemin etüdünün depremden 'önce' yapıldığını söyledi.

6 Şubat felaketiyle beraber ortaya çıkan barınma krizine 'çadır' temin edilmeden inşaatlarla çözüm bulundu. Kahramanmaraş'ta 'bir yıllık istenen süre', ilk kazmanın vurulmasıyla başladı. Kazmanın vurulmasıyla tartışmalar da beraberinde geldi. Bilim insanları, inşaat çalışmalarına hemen başlanılmaması konusunda defalarca uyarılarda bulundu.

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür de bölgenin büyük çoğunluğunun aktif fay hattı üzerinde olduğunu belirterek şu ifadeleri kaydetmişti:

Her yerleşim alanının yüzey jeolojisini, yeraltı jeolojisini, jeomorfolojisini, jeofiziğini, sismolojisini, zeminini, vb ayrıntılı olarak bilecek ve yenilediğiniz bölgenin depremselliğini, aktif faylarını, çökme alanlarını, sıvılaşma yörelerini, kütle hareketlerinin olabileceği yerleri, deprem etkisinin büyütüleceği yöreleri, deprem dalgalarının bir nevi kapana kısılıp yıkıcı etkilerinin artacağı alanları, vb belirleyip inşaatına giriştiğiniz yerlerin yerleşime uygun olup olmadığına karar vermeniz, sonra da yenileme ve imar çalışmalarına girişmeniz lazım.

Bilim insanları ile iktidar arasındaki 'inşaat' karmaşasında gelen tepkilere TOKİ'den cevap geldi.

Habertürk yazarı Fatih Altaylı’ya konuşan TOKİ Başkanı Ömer Bulut, inşaata başlanacak yerlerin zemin etütlerin önceden yapıldığını dile getirdi.

'İNCELEMELER DEPREMDEN ÖNCE YAPILDI'

Bulut, şu ifadeleri kaydetti:

İnşaatlara başlayacağımız yerlerin zemin etütleri daha önce zaten yapılmıştı. Bu yerler bizim daha önce açıkladığımız sosyal konut projesi için seçilmiş yerlerdi ve zemin incelemeleri zaten tamamlanmıştı. Şimdi deprem sonrasında da daha detaylı zemin etütleri yaptırıyoruz. Bunu şimdi mikro ölçeğe çektik ve yüz metre aralıklarla zemin inceletiyoruz.

Bizim inşaata başladığımız alanlar zaten belirlenmiş rezerv konut alanları. Kent ve ilçe merkezlerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kentsel tasarım çalışması tamamlanmadan buralarda bir inşaat yapılmayacak. Bu kentsel tasarımlar Türkiye’de kabul görmüş çok değerli hoca ve projecilerin ortak çalışması ile ortaya çıkacak ve kamuoyu bu tasarımlarla ilgili bilgilendirilecek.

TOKİ başkanı, yapılacak binaların tünel kalıp metoduyla yapılacağını ve bu yüzden de artçı sarsıntıların beton kalitesini etkilemeyeceğini de öne sürdü.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN