Bilim insanlarının uyarıları yine görülmedi, Bakan 'gururla' paylaştı: Aktif faylar üstünde ilk kazma

Bilim insanlarının uyarıları yine görülmedi, Bakan 'gururla' paylaştı: Aktif faylar üstünde ilk kazma

6 Şubat depremi 'çadır felaketiyle' devam ederken iktidar barınma krizini çözmenin ilk adımı olarak inşaat çalışmalarına girişti. Bakan Kurum Kahramanmaraş'ta 'ilk kazmayı vurduk' diyerek 72 bin 596 konutun yapımına başlanıldığını duyurdu. Fakat sevinçle duyurulan bu açıklama bilim insanlarının uyarılarının kulak arkası edildiğini bir kez daha gösterdi. Naci Görür afet bölgesinde aktif fayların olduğunu söylemiş "İhale, müteahhit ve klasik inşaat yapımıyla sorunlarla baş edemeyiz" demişti.

Depremde on binlerce can yaşamını yitirdi, şehirler enkaza döndü. Felaket barınma krizini katmerleştirirken henüz çadır sorununun dahi çözülmediği bölgede 'inşaat' çalışmalarına başlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan afet bölgelerinde yaptığı konuşmalarında inşaat çalışmalarının bitmesi için vatandaşlardan bir yıl süre istemişti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum da Erdoğan'ın ön gördüğü sürenin başladığını 'Kahramanmaraş'ta ilk kazmayı vurduk' diyerek duyurdu.

Bakan Kurum, "Deprem bölgesinde sadece ev değil, çevre düzenlemesi, meydanı, parkları, bahçeleri, okulları, camisiyle yaşam alanları inşa ediyoruz. 72 bin 596 konut yapacağımız Kahramanmaraş'ta da ilk kazmayı vurduk." ifadesini kullandı. Duyuru sevinçle paylaşılırken bilim insanlarının uyarılarının da kulak arkası edildiği bir kez daha görüldü.

NACİ GÖRÜR'DEN 'İNŞAAT' UYARILARI

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür 'bu bir inşaat projesi değildir' diyerek bölgede tehlikenin devam ettiğini söylemiş yetkililere defalarca uyarılarda bulunmuştu.

Görür, gerek sosyal medya hesapları gerekse katıldığı programlarda inşaat çalışmalarının risk durumunu şu sözlerle açıklamıştı:

Bu günlerde harıl harıl deprem bölgesinde yerleşim bölgelerini yenileme, ayağa kaldırma çalışmaları yapılıyor.

Her yerleşim alanının yüzey jeolojisini, yeraltı jeolojisini, jeomorfolojisini, jeofiziğini, sismolojisini, zeminini, vb ayrıntılı olarak bilecek ve yenilediğiniz bölgenin depremsellğini, aktif faylarını, çökme alanlarını, sıvılaşma yörelerini, kütle hareketlerinin olabileceği yerleri, deprem etkisinin büyütüleceği yöreleri, deprem dalgalarının bir nevi kapana kısılıp yıkıcı etkilerinin artacağı alanları, vb belirleyip inşaatına giriştiğiniz yerlerin yerleşime uygun olup olmadığına karar vermeniz, sonra da yenileme ve imar çalışmalarına girişmeniz lazım.

'İNŞAAT ÇALIŞMALARI AKTİF FAY ÜZERİNDE'

Adıyaman-Hatay deprem bölgesi Doğu Anadolu-Ölüdeniz Fay Zonları içerisinde. Bu bölge büyük ölçüde bu aktif fayların etkisi altında. Bölge tarih boyunca 7’den büyük depremlere sahne olması ile bilinir. Biliyorsunuz bu bölge ve 11 ilimiz 6 Şubat depremleri ile harap oldu.

Mikro bölgeleme çalışmaları ile kısmi yerleşime uygun alanlar tespit edebilirsiniz ama bu tüm bölge için uygun olmayacaktır çünkü bölge tümüyle aktif fay sistemlerinin etkisindedir.

'BÖLGEDE KLASİK İNŞAATLARLA SORUN ÇÖZÜLMEZ'

Bu bölgenin ihya çalışmaları sırasında deprem bölgelerine özgü mimari ve inşaat çalışmalarına ve özgün yeni teknolojilere önem verilmelidir. Buralarda yapılacak binalar deprem dirençli malzemelerle yapılmış hafif, elastikiyeti fazla, deprem etkisini azaltacak donanımlarla takviye edilmelidir.

Bu bölgede alışıla gelmiş ihale, müteahhit ve klasik inşaat yapımıyla sorunlarla baş edemeyiz. Özel mimari planlara, inovatif inşaat teknolojilerine ve izolatörler de dahil deprem etkisini azaltacak yatırımlara ihtiyaç vardır. Belki pahalı olacaktır ama burası herhangi bir bölge değildir, sevgiyle.."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN