Deprem felaketinde uluslararası seferberlik: Dört bir yandan kurtarma ekipleri geliyor

Deprem felaketinde uluslararası seferberlik: Dört bir yandan kurtarma ekipleri geliyor

Türkiye'yi sarsan Kahramanmaraş merkezli iki deprem felaketinden sonra birçok ülke destek ekiplerini Türkiye'ye gönderdi. Yunanistan'dan Japonya'ya kadar pek çok ülkeden ekipler Türkiye'ye intikal etti.

Türkiye'yi dün sabah saatlerinde sarsan Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7.7 şiddetindeki depremin ardından saat 13.24 sıralarında meydana gelen Elbistan üssü 7.6 büyüklüğündeki deprem 10 ili de yerle bir etti. Yaşanan felakette can kaybı yükselmeye devam ederken, uluslararası yardıma da ihtiyaç duyulabileceğinden ötürü dördüncü seviye afet alarmı verildi.

AFAD’ın verdiği bilgilere göre 04:30 itibariyle Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmeler neticesinde 65 ülkeden yardım için gelen 2 bin 660 personel afet bölgesine sevk edildi.

YUNANİSTAN’DAN UZMAN EKİP

Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle arama kurtarma çalışmalarına destek vermek üzere Yunanistan’dan uzman bir ekip yola çıktı. Yunanistan Özel Afet Müdahale Birimi’ne (EMAK) bağlı arama kurtarma uzmanı 21 itfaiyeci, iki doktor, üç acil yardım sağlık personeli, iki arama kurtarma köpeğinden oluşan ekip Türkiye’ye intikal etti.

yeni-proje-2.jpg

ABD’DEN İKİ AYRI EKİP

ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) yöneticisi Samantha Power, Türkiye’de meydana gelen depremlerde enkaz altında kalanlara yardım etmek üzere iki ayrı itfaiye birimine ait personeli, Afet Yardım Müdahale Ekibi (DART) olarak görevlendirdiklerini açıkladı.

Power, Virginia’nın Fairfax ve California’nın Los Angeles ilçeleri itfaiye birimlerinden seçilen USAID Kentsel Arama ve Kurtarma Ekibi’nin (USAR) konuşlanma sürecinde bulunduğunu aktardı.

MEKSİKA'DAN 145 KİŞİLİK EKİP

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador’un talimatıyla Türkiye’ye 145 kişilik aramak ve kurtarma ekibi gönderildi.

yeni-proje-3.jpg

Meksika Dışişleri Bakanlığı Avrupa Dairesi Genel Müdürü Bernardo Aguilar Calvo şunları söyledi: “Türkiye’deki kardeşlerimize yardım etmek amacıyla savunma bakanlığına bağlı 93 eleman, deniz kuvvetlerinden 37 kişi, Kızılhaç personelinden 15 kişi, hava kuvvetlerine ait bir uçağa binmek üzereyiz. Amaç, mümkün olan en yüksek sayıda insanı canlı olarak kurtarmaya çalışmaktır. Kısa zamanda Türkiye’ye varmayı umuyoruz” dedi.

FRANSA’DAN İKİ AYRI EKİP

Fransa’nın 136 kişilik iki arama ve kurtarma ekibi Türkiye’ye yönlendirildi. Fransız sivil savunma birimi de Türkiye için yola çıkan kurtarma ekibinin görsellerini Twitter’dan paylaştı.

yeni-proje-4.jpg

RUSLAR SAHRA HASTANESİ GÖNDERİYOR

Rusya Acil Durumlar Bakanı Aleksandr Kurenkov, Türkiye’de depremden etkilenen bölgelere Rus arama kurtarma ekipleri ve sağlık uzmanları gönderildiğini duyurdu.

Söz konusu ekiplerin, bakanlığa ait dört uçakla depremden etkilenen bölgelere gönderildiğini kaydeden Kurenkov, bunların 100 kurtarma uzmanı ile yedi kinoloji grubundan oluştuğunu ve gerekli ekipmanlarla donatıldığını aktardı.

Ayrıca Kurenkov, ekiplerle birlikte deprem bölgesine sahra hastanesinin de ulaştırılacağını ve bu hastanede 40 sağlık uzmanının tıbbi destek sağlayacağını dile getirdi.

PAKİSTAN’DAN 50 KİŞİLİK EKİP

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif’in talimatıyla 50 kişilik arama kurtarma ekibi ve 25 ton yardım malzemesi, Pakistan Uluslararası Havayolları’na (PIA) ait uçakla bu sabah Türkiye’ye doğru hareket etti.

yeni-proje-5.jpg

Bunların dışında Almanya ve İsrail de uzman ekiplerini Türkiye’ye yönlendirdi.

İSRAİL İKİ UÇAK GÖNDERDİ

İsrail, Türkiye’ye Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle temel insani yardım malzemeleri, teknik ekip ve arama kurtarma timlerini taşıyan iki uçak göndereceğini duyurdu.

HİNDİSTAN’DAN 100 KİŞİLİK İKİ AYRI EKİP

Hindistan Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, eğitimli arama kurtarma köpekleri ile özel ekipmanlarla donanımlı yüz kişiden oluşan Ulusal Afetle Müdahale Gücü’ne (NDRF) bağlı iki ekibin depremden etkilenen bölgelere gönderileceği belirtildi.

GÜRCİSTAN'DAN 60 KİŞİLİK EKİP

Gürcistan hükümetinin, Kahramanmaraş merkezli depremlerde enkaz altında kalanların kurtarılmasına destek vermek için Türkiye'ye arama ve kurtarma ekibi gönderdiği bildirildi.

Gürcistan İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Gürcistan hükümetinin kararıyla, 60 kişiden oluşan arama ve kurtarma ekibinin yola çıktığı belirtildi.

yeni-proje-6.jpg

Açıklamada, arama ve kurtarma ekibinin Türkiye'de, Gürcistan Acil Durum Yönetim Hizmeti Başkanı Teimuraz Mgebrişvili'nin yönetiminde görev yapacağı kaydedildi. Açıklamada ayrıca, ekiple beraber eğitimli köpekler ve ilgili ekipmanın da Türkiye'ye gönderildiği ifade edildi.

AZERBAYCAN'DAN 20 KİŞİLİK ASKERİ SAĞLIK EKİBİ

Azerbaycan Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in talimatıyla Azerbaycan ordusuna bağlı bir grup askeri sağlık personelinin Türkiye’ye gitmek üzere Bakü’den yola çıktığı bildirildi. Açıklamada, 20 kişiden oluşan askeri sağlık personelinin Türkiye’deki depremde yaralananlara yardım amacıyla kardeş Türkiye’de faaliyet göstereceği kaydedildi.

yeni-proje-7.jpg

JAPONYA'NIN GÖNDERDİĞİ EKİP ADANA'DA

Japonya'nın gönderdiği 18 kişilik Uluslararası Acil Kurtarma Ekibi de İstanbul'a ulaştı.

Haneda Havalimanı’ndan kalkan ve Japonya Uluslararası Acil Kurtarma Ekibi'nin 3 üyesinden oluşan bir öncü ekip ile 15 kişilik kurtarma ekibini taşıyan uçak, İstanbul Havalimanı'na indi.

yeni-proje-8.jpg

İstanbul Havalimanı'ndan aktarma yapan ekip, Adana'ya hareket etti. Japonya Uluslararası Acil Kurtarma Ekibi, Adana'ya ulaştıktan sonra deprem bölgesindeki arama kurtarma çalışmalarına destek verecek.

Japonya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, "İnsani perspektif ve Türkiye ile dostane ilişkiler dikkate alınarak Japonya, acil insani yardım sağlama kararı almıştır." ifadeleri kullanılmıştı.

AB'DEN TÜRKİYE'YE YARDIM EKİPLERİ GELMEYE DEVAM EDİYOR

Avrupa Komisyonu’nun Sivil Koruma ve İnsani Yardım Birimi’nin Twitter hesabından yapılan paylaşımda Arnavutluk ve Kırgızistan’la birlikte 17 Avrupa ülkesinden toplam 25 arama kurtarma ekibi ile iki acil tıbbi yardım ekibinin gönderildiği bildirildi.

Tweette, dün ulaşan ilk ekip ulaşırken, 1115 arama kurtarmacı ile 72 arama kurtarma köpeğinin Türkiye’ye yola çıktığı bildirildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN