Devlet depremin tarihini bile bilmiş ama... Kahramanmaraş depremiyle ilgili şoke eden gerçek o rapordan çıktı

Devlet depremin tarihini bile bilmiş ama... Kahramanmaraş depremiyle ilgili şoke eden gerçek o rapordan çıktı

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler 11 ilde büyük yıkıma neden oldu. Deprem felaketinde 44 bini aşkın vatandaşımız hayatını kaybederken tartışmaları sürmeye devam ediyor. AFAD tarafından paylaşılan son rapor ise akıllara durgunluk verdi. Paylaşılan raporda Adıyaman için olası tüm senaryolar paylaşılmıştı. Devletin depremin tarihini ve büyüklüğünü bildiği halde önlem almaması ise kafalarda soru işareti oluşturdu. İşte AFAD tarafından paylaşılan o rapor...

Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 11 ilde büyük yıkıma neden olan depremlerde 44 bini aşkın vatandaşımız hayatını kaybetti. Bölgede bulunan binaların depreme dayanıksız olarak yapılmış olması ise halen tartışma konusu. Depremle ilgili çalışmalar sürerken AFAD'ın Adıyaman için olası tüm senaryoları raporlaştırdığı ortaya çıktı. Raporda deprem büyüklüğünden deprem tarihine kadar birçok veri bulunmasına rağmen devletin önlem almaması ise kafalarda soru işareti oluşturdu. Saklanan belge ortaya çıktı! İşte detaylar...

KAHRAMANMARAŞ DEPREMİYLE İLGİLİ ŞOKE EDEN RAPOR

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş depremlerinde 11 il enkaza dönmüştü. Depremden sonra önlemsizlikler ve ihmaller tartışma konusu olurken AFAD tarafından paylaşılan rapor gündeme bomba gibi düştü. Uzmanlar tarafından aylar önce tahmin edilen deprem, yetkililerin bilgisi dahilinde olduğu halde önlem almada yetersiz kalındı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) Adıyaman depremine ilişkin 2022 yılında bir rapor yayınladığı ortaya çıktı. Raporda Adıyaman’da olası bir deprem ile ilgili senaryoların hazırlandığı görüldü.

hghhghg.jpg

UZMANLAR TARAFINDAN AYLAR ÖNCE UYARILMIŞ

Paylaşılan raporda nerede kaç büyüklüğünde deprem olacağı tahmin edildi. Uzmanlar tarafından hazırlanan raporda, "Yapılan analizler sonucunda, 5 ve üzeri depremlerin 20 yılda oluşma olasılığının yüzde 91, 6.1’den daha büyük depremlerin bölgede olma olasılığının 100 yıl olduğu hesaplatılmıştır. 4.00-4.50 arasındaki depremlerin ise her 5 yılda bir olma olasılığı yüzde 75’ken, 10 yılda bir olma olasılığı yüzde 91 olarak hesaplatılmıştır" tahminleri yapıldı.

ghhghgh-4.jpg

DEVLET DEPREMİN TARİHİNİ BİLE BİLİYORMUŞ

AFAD tarafından paylaşılan raporda, Samsat merkezli 5,5 ve Gölbaşı merkezli 7,4 büyüklüğünde iki ayrı deprem senaryosu yer alıyor. Olası depremlerin 19 Mart 2023’te meydana gelebileceği deprem senaryosunda, şu değerlendirmeler yapıldı:

"Samsat ilçesi, köyleri ve civarındaki ilçe ve köylerde yapıların yıkılması. Alt yapı ve içme suyu hatlarının zarar görmesi. Zeminin alüvyon malzeme olmasından dolayı sıvılaşma olması ve yıkıcı etkinin artması."

ghhghg-39.jpg

KURUMLAR ARASINDAKİ İLETİŞİM YETERSİZ KALDI

Raporda ayrıca şu değerlendirmeler yapıldı:

“Adıyaman ilinden geçen aktif fay hatları, depremin önemini vurgulamaktadır. Yeni imar alanlarındaki zemin özelliklerinin zayıf olması ve birçok binanın depreme karşı yeterli dirençte olmaması gibi konular çevresel faktörler açısından oldukça önemlidir. Deprem konusunda kent nüfusunun bilinçli hazırlıklı olmaması, deprem tehdidinin ciddiye alınmaması durumu kentin sosyal faktörlerinin değerlendirilmesi gerekliliğini ortaya çıkarmaktadır. Finansal eksiklikler, mevzuat ve yönetmelik sorunları, yer seçimi konusunda kurumlar arası iletişimin olmaması, kontrol ve denetim mekanizmalarının işleyişindeki eksiklikler de ekonomik, politik/yasal açıdan değerlendirilmesi gereken önemli konulardır. Dolayısıyla, Doğu Anadolu Fayı’nın ilimize yakın farklı segmentleri ile diğer diri fayların yakın gelecekte deprem üretme potansiyelinin yüksek olması, amaç-hedef ve eylemlerin belirlenmesi sürecinde GZFT analizinin önemini ortaya çıkarmaktadır.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN