Dolarda 22 yıl sonra bir ilk yaşanacak! 32 TL olmuştu! Bankalara talimat verildi

Dolarda 22 yıl sonra bir ilk yaşanacak! 32 TL olmuştu! Bankalara talimat verildi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), geçtiğimiz hağfta aldığı 500 baz puanlık faiz artırım kararının ardından, Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulaması için harekete geçti. KKM’deki tasfiye sürecini hızlandırmak amacıyla bankalara örtülü bir talimat vererek ‘TL mevduat faizini artırın’ dedi.

TCMB, 21 Mart tarihli Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini yüzde 50’ye yükselterek son yılların en yüksek faiz oranına ulaştı. Bu faiz artışıyla birlikte uluslararası piyasalara kararlılık mesajı veren Merkez Bankası, aynı zamanda KKM uygulaması için de harekete geçti.

KKM uygulaması, ani kur artışlarını engellemek amacıyla Aralık 2021’de hayata geçirilmişti. Ancak son 1 ay içerisinde düşüş trendinin durma noktasına gelmesi üzerine ekonomi yönetimi seçim sonrası süreci başlatarak bankalara örtülü bir talimat verdi. Bu talimatla birlikte bankalar, TL mevduat faizlerini yükselterek KKM’den çıkışları teşvik etmeye başladı.

img-4699.jpeg

Bankaların TL mevduat faizlerini yükseltmeleri sonucunda vatandaşlar, döviz tevdiat hesaplarına yönelmek yerine TL’yi tercih edebilecekler. Bu durum, KKM’den çıkışları hızlandırmayı ve tasfiye sürecini ivmelendirmeyi hedefliyor.

Bankaların 1 milyon TL’ye verdiği faiz oranları şu şekilde:

• Akbank: %57 Net Kar: 136.114,75 TL
• Odea: %56 Net Kar: 133.726,78 TL
• Denizbank: %56 Net Kar: 133.726,78 TL
• Enpara: %52 Net Kar: 124.174,86 TL

Bu faiz artışlarıyla birlikte Türk lirası mevduatlarını tercih eden vatandaşlar, yüksek faizlerden faydalanarak KKM’den çıkış yapabilecekler.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN