Garo Paylan, Oktay'a Meclis personelini göstererek sordu: Emekçinin derdi bizim derdimiz değil mi?

Garo Paylan, Oktay'a Meclis personelini göstererek sordu: Emekçinin derdi bizim derdimiz değil mi?

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2023 yılı bütçe maratonu başladı. Bütçe görüşmelerinde, HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'a çay servisi yapan personeli göstererek, "O emekçi kardeşime sorar mısınız, siz saraylarda bilmezsiniz ama en düşük kira 5 bin lira. Faturaların toplamı 2 bin 500 oldu. O emekçi kardeşim ne yiyecek, taş yiyecek." dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2023 yılı bütçe görüşmeleri başladı. Komisyon’da, 2023 yılı Bütçe Kanun Teklifi, 2021 yılı Kesin Hesap Kanun Teklifi ve 2021 yılı Sayıştay raporları görüşülüyor.

Görüşmelerde Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, çay servisi yapan Meclis personelini işaret ederek, iktidarın halktan kopuk olduğu eleştirisini yaptı. Paylan iktidara yönelik, "Şu anda buraya çay getiren emekçiler var. Emekçiler çocuğuna ayakkabı alamıyor. Ayakkabı fiyatları yüzde 200 zamlandı. Çocuğuna ayakkabı alamamak çok önemli bir semboldür. Bu bizim derdimiz değil mi? Bu bütçenin derdi çocuğuna ayakkabı alamayan işçilerin derdini çözmektir" ifadelerini kullandı.

EMEKLİLERİN MAAŞLARINA DİKKAT ÇEKTİ

Emeklilerin maaşını düşük olduğunu kaydeden Paylan, “Milyonlarca emeklimiz, büyük bir sefalet yaşıyorlar. Arkadaşlar en düşük emekli maaşı 3 bin 500 lira. Milyonlarca emeklimize reva görüyoruz. Allah’ınızı severseniz, 3 bin 500 lirayı, şurada bir grup orta halli lokantaya gitseniz, lüks lokantaya değil. Bir emekli alıp çocuğunu torunlarını orta halli lokantaya gitse bu maaşıyla rehin kalır. Bir öğünden bahsediyorum. Böyle bir enflasyon ve pahalılık dalgası var” diye konuştu.

BÜTÇENİN EN BÜYÜK BAKANLIĞI 'FAİZ' BAKANLIĞI

Paylan, bütçedeki en büyük bakanlığın “faiz” olduğunu kaydederek, şunları belirtti:

“Bütçede en büyük bakanlık ne? Milli Eğitim, Sağlık, Ulaştırma mı? Bu bütçedeki en büyük bakanlık ‘faiz bakanlığı’. Hani faize karşılar ya bunlar, Nas diyorlar ya. Bu bütçenin en büyük bakanlığı faiz. Faiz bakanlığına 565 milyar lira ayıracağım diyor Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcısı.

Ama turpun büyüğü heybede. Bu faizi örtmüşler gizlemişler. Kur garantili mevduat nedir? Kur garantili mevduatla yoksulun vergisini zengine ödemek nedir? Bunun adı faiz değilmiş hükümete göre. Bunu bütçeye faiz olarak işlemiyorlar. Bu bütçenin altında saatli bomba var. Dolar kurunu 22 lira farz ediyordu Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcısı. Geçtiğimiz yıl aynı koltukta oturuyordunuz. Dolar 8,70- 8,80’di oturduğunuzda, dolar kurunun da 9,80 lira olacağını ilan ettiniz. Ya bir hafta geçti konuşurken bir baktık, dolar 12-13- 18 yükseliyor. Maşallah dediğiniz bütçe 40 gün yaşamadı.

"DOLAR DAHA DA PATLAYACAK"

Gelecek yıl da diyorlar ki biz aynı şeyleri yapacağız. Dolar kuru aynı kalacak. Aynı şeyleri yaparak farklı sonuç elde edemezsiniz. Dolar kuru daha da patlayacak. Sonucu ne olacak? 30 liraya çıkarsa dolar, kur garantili mevduat üzerinden 750 milyar lira, 35 liraya çıkarsa 1 trilyon liranın üzerinde yoksulun vergisi üzerinden zengine aktarılacak.

"20 MİLYONLUK MERCEDES İLE GELDİNİZ"

Bu bütçenin ikinci büyük bakanlığı nedir? Milli Eğitim diyebiliriz, YÖK ile beraber sayabilirsiniz. Bu bütçenin ikinci büyük bakanlığı ‘zulüm bakanlığı’dır. Bu iktidar hem huzurumuzu hem de refahımızı kaybettirmiştir. Zulme de 468 milyar lira ayırmayı reva görüyor. Başka tercihi ne? İsraf bakanlığı. Bir bakanlık var ki kaynaklarımızı israf bakanlığı. Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcısı şu Mercedes ile gelmeseniz. Geçen yıl 10 milyondu, şimdi 20 milyon. 20 milyon liralık Mercedes ile geldiniz. Bakın emekçiler çay dağıtıyorlar, çay veren emekçi kardeşim 6 bin, 6 bin 500 lira maaş alıyor. O emekçi kardeşime sorar mısınız, siz saraylarda bilmezsiniz ama en düşük kira 5 bin lira Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcısı. Faturaların toplamı 2 bin 500 oldu. O emekçi kardeşim ne yiyecek, taş yiyecek. Bak iki çocuğu varsa, dört kişilik bir aile yalnızca mutfak masrafı 7 bin 500 lira. O işçi kardeşim evine et götüremiyor biliyor musunuz Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcısı. Geçtiğimiz yıl ayda iki kere et alabiliyordu, bu yıl et alamıyor, çocuklarına yediremiyor.

Geçtiğimiz yıl bu koltukta oturuyordunuz, bütçemizin toplamını kaç para açıkladınız? 1,7 trilyon lira. Bu yıl bütçeyi kaç para açıkladınız, 4 trilyon 470 milyar lira. Bütçenin enflasyonu kaç, yüzde 155. TÜİK diyor 83, Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcısı geçtiğimiz yıl getirdiği bütçenin yüzde 155 fazlasını Meclisimize getirmiş.

"ÖKÜZÜN ALTINDAKİ BUZAĞI BURADA"

Enflasyon yüzde 83 diyordunuz, ama bütçe vergi gelirlerini üç katından daha fazla arttırmış. Nasıl oluyor? ENAG, yalan söylüyor, dezenformasyon yapıyor, yüzde 150 değil, yüzde 83 diyordunuz ya. Öküzün altındaki büyük buzağı burada. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük yolsuzluğu TÜİK üzerinden yapılıyor. Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcısı vergileri üç kat artıyor, vergileri alıp yandaşlarına aktarıyor, yılbaşı geliyor. Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcısı ne diyecek; ‘Enflasyon 83, ben size 85 yapıyorum, 100 yapıyorum’ diyeceksiniz. Ama onlardan topladığını vergiler üç kat artmış. Böyle soyuyorsunuz yoksulları, işsizleri.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN