Altılı masa dokuzuncu kez toplanıyor: DP lideri Uysal'dan dikkat çeken 28 Kasım açıklaması

Altılı masa dokuzuncu toplantısını Demokrat Parti lideri Gültekin Uysal'ın ev sahipliğinde gerçekleştirecek. Siyasette gözler toplantının yapılacağı 28 Kasım'a çevrilmişken DP lideri Uysal'dan dikkat çeken bir açıklama geldi. Uysal, anayasa çalışmasını da kamuoyuyla paylaşacaklarını kaydetti.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın ev sahipliğinde 14 Kasım'da altılı masa toplantısı sekizinci kez gerçekleşmişti. Toplantının ardından yayımlanan ortak açıklamada, "Anayasal ve Yasal Reformlar Komisyonu, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni doğrultusunda yapılması gereken Anayasa değişikliklerinin kodifikasyonunu tamamlamıştır. Altılı masa olarak, bu çalışmayı 28 Kasım tarihinde kamuoyuyla paylaşma kararı aldık" ifadeleri kullanıldı.

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Antalya-Manavgat'ta esnaf ziyareti gerçekleştirdi. Demokrat Parti Manavgat İlçe Başkanlığı’nda partililerle bir araya gelen Uysal, altılı masanın 28 Kasım’da kendi ev sahipliğinde gerçekleştireceği dokuzuncu toplantı ile ilgili konuştu.

gultekin-uysal.jpg

“28 KASIM’DA SADECE ALTILI MASA TOPLANTISI YOK”

Uysal, 28 Kasım'da altılı masanın gündeminin Türkiye'nin can yakıcı gündemi olacağını belirterek, şöyle devam etti:

“Sayın genel başkanları hafta içinde ziyaret ederek gündemle ilgili fikirlerini hep beraber istişare edeceğiz. Demokrat Parti olarak özel bir gündemimiz yok. Ama Türkiye’nin can alıcı, can yakıcı gündemi var. Bu can yakıcı gündemle beraber yarınlara dair seçimin, siyasetin bir stratejik bir öncelik, bir zamanlama meselesi olduğu bilinciyle kendi planlamamız dahilinde süreci etkin bir şekilde yürütmek için toplantı hazırlıklarımızı da beraberinde yapacağız.

ANAYASA ÇALIŞMASI DA PAYLAŞILACAK

28 Kasım’da sadece altılı masa toplantısı yok. 28 Şubat’ta açıkladığımız Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem teklifimizi anayasa boyutuyla hangi maddelerinde düzenlemeler yapacağımız çalışmayı da beraberinde farklı bir programla inşallah kamuoyuyla paylaşacağız. Tüm vatandaşlarımızın müsterih olmasını ifade etmek isterim. Bu büyük ülkenin bugün karşı karşıya kaldığı rehin alma teşebbüslerine karşı Türkiye’de işleyen bir demokrasi, işleyen bir hukuk düzenini icra edecek herkesin eşit fırsatlara sahip olduğu bir Türkiye’yi yaratmak adına tüm bu çalışmalarımızı etkin bir şekilde sürdüreceğiz."

"GÜNDEMİMİZDE YOK"

Uysal, basın mensuplarının sorduğu, 'altılı masa’nın genişlemesi mümkün mü” sorusuna ise şu şekilde yanıt verdi:

“Yürüyen ortak çalışmalar var. Bugün bu tür birlikteliklerin bir aritmetik toplam olmadığını, bir mana bütünlüğü ortaya çıkarmak gerektiği kanaatiyle gelenekleri, referansları itibariyle bugün bir araya gelmiş siyasi partilerin milletin büyük çoğunluğunu, büyük ekseriyetini kucaklayabilme yetisi ortadadır. O açıdan ortak bir kararla hiçbir siyasi partiye özel bir değerlendirme yapmadan bir temel prensibi, genişlememe noktasındaki iradeyi son yaptığımız toplantıda kamuoyuna açıklandı. O açıdan, bugün için böyle bir genişleme gündemi yok.”

"BİR STRATEJİ MESELESİ"

Uysal, altılı masanın mevcut cumhurbaşkanı adayının seçim takviminin açıklanması ile birlikte büyük bir mutabakatla kamuoyuyla paylaşılacağını belirtirken, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Bir zamanlama meselesi, bir strateji meselesi. Bugünden hâlâ seçimlere 7 ay gibi bir zaman dilimi var. Bir yandan bakarsanız çok kısa bir zaman, bir yandan bakarsanız 24 saat siyasette çok uzun bir zaman manasına gelebileceği gerçeği var. Önümüzdeki süreç içerisinde zaten kademe kademe süreçlerimiz olgunlaşıyor. Seçim takvimi açıklandığı zaman bu aday meselesi de Türkiye’de büyük bir mutabakatla kamuoyuyla paylaşılır düşüncesindeyim.

Bizim iddiamız, sadece aday değil adayla beraber bu yükü taşıyacak, milletin milli güvenlikten teröre, ekonomiden eğitime pek çok politika sahasında riskini yönetecek, geleceğini şekillendirecek kadro derinliğine sahip bir kadro portresinde milletimizle buluşturmaktır. Onun arkasında da güçlü bir programı milletle paylaşabilmektir. Yürüyen bu çalışma gruplarıyla beraber ifade ettiğimiz kurumsal, yapısal manada Türkiye’nin bu değişimini gerçekleştirmek noktasında arkadaşlarımız çalışıyor. Onlar olgunlaştığında, kısa bir zaman diliminde o programlar da milletimizle paylaşılacaktır."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN